dijous, de març 27, 2008

Algunes peces etrusques



Quimera d'Arezzo, Museo Archeologico Nazionale di Firenze
Foto: SG.


Coincidint amb l'exposició "Prínceps etruscos" al Caixafòrum de Barcelona, he preparat una miniexposició fotogràfica de peces etrusques de tres museus (Museo Archeologico Nazionale di Firenze, British Museum i MAC). Només són nou les peces fotografiades, dues de les quals es troben ara a Barcelona. Quines? Esbrineu-ho anant a l'exposició. Val realment la pena... i és gratis!

divendres, de març 14, 2008

El mal anomenat Esculapi arriba a Empúries

Després de passar gairebé cent anys a Barcelona i de dues breus aturades, les darreres setmanes, als museus de Badalona i Mataró, l'anomenat Esculapi finalment va arribar ahir al lloc on va ser trobat, Empúries. Es podrà veure gratuïtament a partir de demà al museu del jaciment i així s'iniciaran els actes de celebració del centenari de les excavacions oficials d'Empúries.

Més informació: Avui
Programa del centenari (PDF)

Una dama etrusca

Seianti Hanunia Tlesnasa era una aristòcrata etrusca que va morir passada la cinquantena. Va ser enterrada en un bell sarcòfag amb el seu nom inscrit i coronat per un retrat seu de cos sencer que la representa ajaguda, tot fent el gest de posar-se bé el vel mentre es mira al mirall si li queda bé. Si anem al British Museum de Londres i contemplem el seu sarcòfag, que encara conserva la policromia, podríem pensar que feia prou goig per l'edat que tenia i que estava ben orgullosa de la seva aparença juvenil. Però els científics s'han encarregat cruelment de desfer-nos la il·lusió. Al costat del sarcòfag trobareu una reconstrucció anatòmica del seu cap feta a partir de les seves restes (reproduïda a l'angle superior esquerra de la foto) que ens descobreix el rostre que tenia realment en el moment de la seva mort, ben diferent del seu retrat idealitzat i rejovenit. Quina gràcia que li faria a la pobra Seianti saber que ha quedat en evidència la seva cirurgia estètica post mortem!

Sarcòfag de Seianti Hanunia Tlesnasa (150-140 a.C.), trobat Poggio Cantarello, a prop de Chiusi.

dijous, de març 13, 2008

Noms llatins mal accentuats

"Se’m posa la pell de gallina quan sento Sanítas o Carítas" en comptes de la correcta accentuació d'aquestes paraules llatines usades com a marques o noms d'empresa i d'organitzacions. Qui diu això no sóc jo sinó en Joan Solà, catedràtic de filologia catalana a la Universitat de Barcelona, en un article publicat ara fa dues setmanes a l'Avui que us recomano llegir. Als exemples esmentats per ell hi afegiria l'editorial Barcino, el nom de la qual -igual que el de la Barcelona romana- normalment es pronuncia Barcíno en comptes de Bàrcino.

En el mateix número del suplement cultural trobareu una ressenya de Sam Abrams sobre l'antologia Poetes òrfics catalans (El Gall Editor, 2007), amb el comú denominador de l'orfisme, i una divertida invitació a la manera de Catul.

dilluns, de març 10, 2008

Materials de les II Jornades de didàctica de les llengües clàssiques

Les II Jornades de didàctica de les llengües clàssiques es van celebrar els passats 7 i 8 de març a Barcelona (MAC) amb un notable èxit d'assistents. Vet aquí algunes de les presentacions utilitzades en l'apartat de les experiències d'aula i propostes didàctiques. Si cliqueu la icona de Slideshare (angle inferior dret) us donarà l'opció de veure-les a pantalla completa (Full) o de descarregar-vos-les (Download file).

En primer lloc les
Velles experiències noves de Bàrbara Matas sobre epigrafia llatina i religió romana:


Actualitzat: document de vocabulari per treballar les inscripcions (PDF)

La meva intervenció duia el títol de Les clàssiques a Internet: de la web 1.0 a la web 2.0., però per deixar clar que va consistir a relatar el canvi de la web a partir de la meva experiència docent (que és del que es tractava) hi he afegit un parèntesi.




D'altra banda val la pena recollir un parell d'enllaços relacionats amb dues de les altres intervencions: Francesc Parreu va presentar
el seu mètode Olimp per a l'aprenentatge del grec per ordinador i KuanUm la seva tasca de divulgar i investigar el patrimoni arqueogastronòmic.

Programa sencer (PDF)

diumenge, de març 09, 2008

Mapes col·laboratius

Google maps permet fer mapes entre diversos usuaris, una possibilitat de gran utilitat per a la docència. Recentment ho he provat amb un grup d'estudiants de clàssiques (bé, ho eren tots amb una excepció artística) fent dos mapes:



Mostra un mapa més gran

Se m'acut que es podria utilitzar per exemple per fer un mapa de les ciutats i els monuments romans d'Hispània que poden sortit a selectivitat.