dilluns, de desembre 13, 2010

Què han fet els romans per a nosaltres? Versió PSC

Ara que ja han passat les eleccions, crec que es pot comentar un dels anuncis de la campanya electoral sense aixecar sospites de partidisme. Sense entrar en consideracions polítiques, l'anunci que vaig trobar més divertit és aquest inspirat en la pel·lícula La vida de Brian de Monty Python, titulat La vida de Monti:



Naturalment us haureu adonat que es tracta d'una paròdia de la famosa escena de "Què han fet els romans per a nosaltres?":



Aquí en podeu veure la versió original.

Més informació.

divendres, de desembre 10, 2010

Es crea el centre de documentació d'Iberia Graeca a Empúries

El proper 1 de gener s'engegarà el projecte Iberia Graeca, un centre de documentació ubicat a la casa Forestal d'Empúries i impulsat pels governs català i espanyol amb la finalitat de recollir les dades sobre la presència i el comerç grec a l’antiga Ibèria en el marc dels projectes de recerca del Museo Arqueológico Nacional  i del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. El projecte s'orienta, sobretot, a crear un gran banc de dades de les les importacions gregues trobades a Ibèria que permeti l'estudi de les seves característiques i del seu context.

dijous, de desembre 09, 2010

I Trobada Internacional de Didàctica dels Estudis Clàssics

Un grup de professors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i l’Equip de Formació i Innovació de Llengües i Cultura Clàssiques de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona tenen previst de celebrar una I Trobada Internacional de Didàctica dels Estudis Clàssics que tindrà lloc els dies 8 i 9 de juliol de 2011 a la Facultat de Lletres de la UAB (Bellaterra) i a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona), respectivament. La trobada inclourà:
  1. Dues sessions matinals amb diverses ponències sobre temes relacionats amb l’ensenyament i l’actualitat dels Estudis Clàssics.
  2. Una sessió de tarda, oberta a la participació de professors de Secundària i d’Universitat, que tingui com a objectiu prioritari l’intercanvi d’experiències d’aula.
Tots aquells professors que vulguin donar a conèixer una activitat docent, materials didàctics o pràctiques docents innovadores, podran presentar una comunicació de 15 minuts, que anirà seguida d’un debat amb els assistents de la mateixa duració.

Més informació: Primera circular

dimarts, de desembre 07, 2010

Antígona 18100-7 a Barcelona

Del 2 al 12 de desembre de 2010 la companyia valenciana Carme Teatre està representant a l'Espai Brossa de Barcelona Antígona 18100-7, una versió actualitzada de la tragèdia de Sòfocles dirigida per Aurelio Delgado i interpretada per Paula Miralles, Maribel Bravo, Ángel Fígols i Ricardo López Ivars. Podeu llegir-ne una ressenya d'Albert Lladó publicada a La Vanguardia.


Espai Brossa,
c. Allada Vermell, 13, Barcelona
Espectacle en castellà.
Més informació.

dijous, de desembre 02, 2010

Primer certificat europeu d'estudis clàssics

Chiron es fa ressò i col·labora en la iniciativa europea, promoguda per EuroClassica, de l'ECCL (European Certificate for Classics), un certificat de coneixement d'estudis clàssics per als estudiants de clàssiques de tot Europa. Enguany s'engega aquest projecte amb la prova de llatí de nivell inicial. Trobareu tota la informació al web de Chiron.

Concurs-Marató per a estudiants de secundària

Alianza Editorial i la SEEC convoquen el Concurs-Marató adreçat als estudiants de secundària que cursin les matèries de Llatí, Grec o Cultura clàssica. Podeu veure'n les bases i realitzar la inscripció fins el 30 de desembre en el web d'Alianza Editorial.

dimecres, de desembre 01, 2010

La civilització grega en videoclips

Vet aquí els vídeos musicals dels professors d'història de Hawaii que dèiem ahir referents a la civilització grega.







La història de Roma en cançons

Una parella de professors nord-americans d'història expliquen la història universal a ritme de melodies ben conegudes en una sèrie de vídeos prou "currats" i divertits, tot i que caldria millorar el moviment corporal. Aquí us deixo els relatius a la història de Roma: una història de Roma a ritme de mambo, Juli Cèsar en una versió del Bésame mucho... A veure quants professors més s'atreveixen a explorar aquesta nova via didàctica!

















Demà seguirem amb la història de Grècia.

dilluns, de novembre 29, 2010

Jornades d'Arqueologia, Museografia i Urbanisme a Tarragona

Del dimecres 1 fins el divendres 3 se celebren al Palau Firal i de Congressos de Tarragona les Jornades d'Arqueologia, Museografia i Urbanisme en commemoració dels deu anys de la declaració de Tarraco Patrimoni Mundial.

Programa (PDF)

dimecres, de novembre 17, 2010

Activitats de novembre a Tarragona i Barcelona

Taller sobre el treball de la pedra a l'antiguitat "Del Mèdol a Tàrraco", coorganitzada per l'ICAC i el MNAT: dies 17, 18 i 19 de novembre, Campus Catalunya de la URV en el marc dels actes de la XV Setmana de la Ciència. Més informació.

III Col·loqui sobre l’espai a Grècia “Ouranós kaì Gaîa Cel i terra: anomenar l’espai a Grècia”, coorganitzat per l’ICAC i la Societat Catalana d’Estudis Clàssics: els propers dies 29 de novembre a Barcelona i el dia 30 de novembre a Tarragona. Més informació (PDF).

dilluns, de novembre 08, 2010

Trobada de cultura clàssica a Mallorca

Els dies 23, 25 i 30 de novembre se celebrarà una Trobada de cultura clàssica al CEP de Palma de Mallorca amb els objectius de promoure una visió interdisciplinària, presentar recursos i exemplificacions d'unitats didàctiques i afavorir la incorporació de les TIC. La inscripció és oberta fins el dijous 18 de novembre.

Programa i inscripció (PDF)

divendres, d’octubre 29, 2010

Collatinus en català, castellà i gallec

Collatinus és una eina molt útil per generar vocabularis a partir de textos llatins. Creada ja fa temps per Yves Ouvrard, tot just ara s'ha engegat la versió catalana, castellana i gallega de Collatinus, accessible en el servidor de la Consejería de Educación de la Junta d'Extremadura. El seu ús és online i molt senzill. L'únic que cal fer és enganxar el text a la finestra, triar la llengua i les altres opcions i clicar a "Mitto". Cal tenir en compte que és una versió beta, en proves, i es demana la col·laboració dels usuaris per anar-ne polint els errors. Aquí trobareu més informació sobre l'elaboració del recurs i l'enviament de les correccions.

dijous, d’octubre 28, 2010

No me la puc treure del cap: Viatge a Ítaca de Lluís Llach

El 1975, Lluís Llach es va inspirar en Kavafis per renovar la seva trajectòria musical. Com va néixer el Viatge a Ítaca? Com ha estat rebuda? És encara vigent?

dimecres, d’octubre 27, 2010

Joan Solà, filòleg clàssic

Avui ens hem quedat perplexos amb la mort de Joan Solà, un dels grans lingüistes catalans. Aquí no parlarem pas de la seva imponent obra en filologia catalana ni del seu vessant cívic ni de la seva humanitat. Aquí recordarem una faceta menys coneguda: llicenciat en filologia clàssica per la UB, el seu últim projecte, tot just incipient, era l'edició crítica de la immortal traducció de l'Odissea de Carles Riba, en col·laboració amb el seu antic deixeble Jordi Cornudella. A la mateixa traducció ja havia dedicat una ponència en el simposi en motiu dels cinquanta anys de la mort de Carles Riba.

Més informació: Vilaweb

Actualització (28/10/2010): El passat 5 d’octubre Joan Solà havia de participar en la presentació de dos dels últims volums de la Fundació Bernat Metge: la Ilíada i l’Odissea d’Homer. Malgrat que la malaltia li va impedir ser present, va fer arribar als organitzadors el text de la seva intervenció perquè fos llegit en nom seu: Presentació de la Ilíada i l'Odissea (PDF).

Font: Institut Cambó

Conferències sobre mitologia al Museo del Prado a Barcelona

Des del 20 d'octubre fins el 19 de gener la Fundació Francisco Gòdia de Barcelona ofereix el cicle de conferències Los dioses cautivos. Mitología en el Museo del Prado.

Programa (PDF)

Teatre grecollatí 2011

Ja podeu consultar els programes de teatre grecollatí de Prosopon del 2011 i les instruccions de la inscripció. Aquí destaquem els festivals següents:

dimarts, d’octubre 26, 2010

Primeres jornades d'investigadors predoctorals en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

A partir de demà 29 d'octubre tindran lloc, a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, les Primeres jornades d'investigadors predoctorals en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, amb la participació de vuitanta doctorands provinents de 24 universitats de Catalunya, de la resta de l'Estat, d'Itàlia i de Gran Bretanya.

L'organització de les jornades ha estat una iniciativa sorgida del col·lectiu de becaris FPI del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, amb la intenció de reunir joves investigadors en les seves diferents àrees de coneixement que abracen els estudis sobre l'Antiguitat i l'Edat Mitjana: historiadors, filòlegs, arqueòlegs, paleògrafs...

Programa

dilluns, d’octubre 25, 2010

VI Fòrum Auriga, a Badalona

Els propers dies 20 i 21 de novembre se celebrarà el VI Fòrum Auriga al Museu de Badalona. El dissabte 20 estarà dedicat a breus exposicions orals, especialment sobre didàctica de les llengües i la cultura clàssiques i l'arqueologia clàssica, així com a presentacions en format pòster, mentre que la sessió del diumenge se centrarà en el patrimoni romà de Badalona.

Programa (PDF)

Jornada Communicatio: un Itinerari històric, a la UAB

El dimecres 27 i el dijous 28 d’octubre tindrà lloc la Jornada Communicatio: un Itinerari històric, organitzada pel Grup de Recerca Chartae de la UAB, entorn de la comunicació des de l'antiguitat fins a l'època contemporània.

Programa

divendres, d’octubre 22, 2010

Ponderacions definitives per a la selectivitat del 2012

S'ha publicat el document definitiu de les ponderacions per a les proves d'accés a les universitats de Catalunya que s'aplicaran el 2012. Al web de l'equip de clàssiques de la UAB en podeu llegir un breu comentari.

dimecres, d’octubre 20, 2010

Seminaris a 4 bandes a la Universitat de Barcelona

Demà s'inicia la segona edició dels  un espai interdisciplinar d'intercanvi científic, amb ponents i moderadors provinents dels estudis d'Assiriologia i de Filologia clàssica.Les sessions tindran lloc en cinc dijous dels mesos d'octubre a gener a les sis de la tarda a la Sala de Juntes  de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). L'assistència és lliure i gratuïta. Aquest és el programa de les sessions dels Seminaris a 4 bandes (Pròxim Orient Antic i Món Egeu) del curs 2010-2011:
  • 21 d’octubre de 2010: Polis i âlum, oikos i bîtum. La idea de ciutat (Uruk, Babilònia, Troia, Atenes, Jerusalem, Alexandria). Ponents: Montserrat Reig i Jordi Vidal. Moderadors: Bernardo Berruecos i Constantino Vidal.
  • 11 de novembre de 2010: Transmissió de coneixements: formes, vehicles, vies diverses. Ponents: Lluís Feliu i Jaume Pòrtulas. Moderadors: Jaume Llop i Jordi Pàmias.
  • 9 de desembre de 2010: El ritual i la gestió de la vida social i familiar: el naixement, la mort, el matrimoni, la comensalitat. Ponents: Jesús Carruesco i Adelina Millet. Moderadors: Roger Aluja i Mariona Vernet.
  • 13 de gener de 2011: Màgia, ciència i saviesa. Ponents: Joaquín Sanmartín i Emilio Suárez de la Torre.Moderadors: Sergi Grau i Cristian Tolsa.
  • 20 de gener de 2011: Religió ‘estatal’ vs. religions minoritàries i grups. Ponents: Ignacio Adiego i Gregorio del Olmo. Moderadores: Roser Homar i Eulàlia Vernet.
Més informació al blog dels Seminaris a 4 bandes

    Conferències de Tribuna d'Arqueologia 2010-2011

    Avui s'inicia el cicle de conferències de Tribuna d'Arqueologia 2010-2011 amb una intervenció sobre la vil·la romana de Vilauba. Aquí destaquem les de temàtica ibèrica i romana:
    • 20 d’octubre: De Vilauba a Villa Alba. L’hàbitat dels segles VI-VII dC de la vil·la romana de Vilauba (Camós, Pla de l’Estany), a càrrec de Pere Castanyer, Joaquim Tremoleda, Rafael Dehesa
    • 15 de desembre: La recerca arqueològica en el conjunt ibèric d’Ullastret en els darrers anys, a càrrec de Ferran Codina, Gabriel de Prado i Aurora Martín
    • 23 de febrer: Arqueologia a la nau central de la Catedral de Tarragona, a càrrec de Josep M. Macias, Andreu Muñoz i Immaculada Teixell.

    Lloc: Palau Marc, sala d’actes. Rambla Santa Mònica 8, Barcelona, a les 19.00 h.
    Programa complet (PDF)

    dimarts, d’octubre 19, 2010

    Jornades sobre la producció i circulació de llibres clandestins

    II Jornades de la Història del Llibre i de la Lectura que es celebraran els propers dies 20 i 21 d'octubre en l’Arxiu Nacional de Catalunya estan dedicats a "La producció i circulació de llibres clandestins des de l'antiguitat fins als nostres dies".

    Programa (PDF)

    divendres, d’octubre 15, 2010

    Cicle dedicat al poeta Nikos Kavadias a Barcelona

    En ocasió del centenari del naixement de Nikos Kavadias, l’Associació Catalana de Neohel·lenistes proposa un cicle de conferències amb diferents aproximacions ―a través de la música, de la crítica literària, de la traducció, etc.― a la seva obra rica i fascinant.
    • Dimarts, 19 d'octubre: "Gira la brúixola, o és el vaixell?" Introducció a Nikos Kavadias a càrrec de Jaume Almirall (traductor) i Joan-Carles Blanco, Sala d'actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó,
    • Divendres, 22 d'octubre: recital-concert poètic, Sala d'actes de la Residència d'Investigadors (CSIC) ,
    • Dimarts, 26 d'octubre: Música per a Nikos Kavadias a càrrec de Joan-Carles Blanco, Sala d'actes de l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes, 
    • Dimecres, 3 de novembre: Nikos Kavadias vist per un músic a càrrec de Thanos Mikrútsikos (compositor), Sala d'actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó,
    • Dilluns, 8 de novembre: La fascinació perdurable de Nikos Kavadias Aspectes desconeguts de la seva vida i obra a càrrec de D. Kalokiris (poeta, crític i traductor) i G. Zevelakis(crític i escriptor) Sala d'actes de la Residència d'Investigadors (CSIC)
    Espais:
    • Sala d'Actes de la Residència d'Investigadors, Carrer Hospital 64, Barcelona,
    • Sala d'Actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carrer Comtes 2, Barcelona,
    • Sala d'Actes de l’EOI Barcelona-Drassanes, Avinguda de les Drassanes s/n, Barcelona.
      Programa complet (PDF)

    dimecres, d’octubre 13, 2010

    Conferències de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics 2010-2011

    Durant aquest curs la Societat Catalana d'Estudis Clàssics organitza les conferències següents:
    • 21 octubre 2010: “Critias”, a càrrec de Giovanna Alvoni (Universitat de Bolonya).
    • 29 i 30 novembre 2010: Col·loqui internacional , dins del Projecte: “La concepció de l’espai a Grècia”: “Ouranos kai Ge: anomenar l’espai a Grècia”. Les sessions del dia 29 se celebraran a la seu de l’IEC, a Barcelona. Les sessions del dia 30 se celebraran a la seu de l’ICAC, a Tarragona.
    • 15 de febrer 2011: “Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos. I”, a càrrec d’Emilio Suárez de la Torre (Universitat Pompeu Fabra).
    • 22 de febrer 2011: “Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos. II” a càrrec d’Emilio Suárez de la Torre (Universitat Pompeu Fabra).
    • 15 de març 2011: “L’iscrizione filosofica di Diogene di Oenoanda. Ricerche e scoperte dal 2007 al 2010”, a càrrec de Jürgen Hammersteadt (Universitat de Colònia).
    • 7 abril 2011: “Sèneca i l’agronomia: una lectura de la carta 86”, a càrrec de José Ignacio García Armendáriz (Universitat de Barcelona).
    • 3 de maig 2011: “El placer en la filosofía de Séneca” a càrrec de Carlos Lévy (Universitat de la Sorbona).
    • 20 i 21 juny 2011: V Reunió anual del grup TELEPHe (Traduire en langues européennes les papyrus d’Herculanum): “Els papirs de Filodem”.
    Si no s’indica una altra cosa, les sessions se celebraran a la seu de l'IEC, a Barcelona, a les 19 hores.

    dijous, d’octubre 07, 2010

    Actes dels 10 anys de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat

    Demà s'inicien els actes del desè aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. Fins el 3 de desembre s'oferirà una gamma molt àmplia i interessant d'activitats sobre la Tarragona romana: un seminari i unes jornades internacionals, nombroses conferències de reconeguts arqueòlegs, visites guiades per les restes romanes, reconstruccions històriques, exposicions, cinema, música...

    Aquí teniu el programa complet (PDF). Val la pena donar-hi un cop d'ull i deixar-s'hi caure algun dia.

    dimecres, d’octubre 06, 2010

    Proposta de convocatòria d'oposicions a Catalunya el 2011: 20 places de grec i 20 de llatí

    El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha presentat avui a les organitzacions sindicals, en el marc de la Mesa Sectorial, la proposta de convocatòria d’oposicions per l’any 2011. Concretament, Educació preveu convocar 3.194 places de funcionari docent. D'aquest total 20 seran per a grec i 20 més per a llatí.

    Més informació

    dimarts, d’octubre 05, 2010

    L'anglès prové del llatí?


    En aquest gràfic de la Wikipedia podem veure l'origen del vocabulari de l'anglès. D'entrada sorprèn que una llengua germànica tingui més lèxic procedent directament del llatí (29%) que no pas de les llengües germàniques, incloent-hi el mateix anglès (26%). Però és que encara és més xocant si pensem que la gran majoria dels mots d'origen francès, la totalitat dels quals arriba a un altre 29%, prové del llatí. Per tant queda clar que més de la meitat de les paraules angleses deriven del llatí (56%). Així doncs, si volguéssim tirar aigua al nostre molí, podríem dir que l'anglès és una llengua llatina? No, és clar. En realitat, el vocabulari només és una part d'una llengua, tot i que potser la més vistosa, i cal tenir en compte també la gramàtica i la mateixa història de la llengua. Però al capdavall és una raó més per interessar-se pel llatí i per comprendre que en l'educació o en la cultura general dels països anglosaxons el llati hi continuï present.

    dilluns, d’octubre 04, 2010

    Els vàndals arriben al Canal 33

    Dins la sèrie del programa Cronos (Canal 33, dilluns, 9,45) dedicada a les invasions germàniques (la dels bàrbars) avui s'ha emès l'episodi sobre els vàndals, que podeu veure durant una setmana aquí.

    El fil del mite, als Caixafòrums

    El fil del mite és un espectacle adreçat a alumnes de primària basat en tres mites situats a Creta: el Minotaure, Teseu i Ariadna i Dèdal i Ícar.

    Antonio Alvar, selecció de mites i adaptació de textos clàssics; Jordi Prat i Coll, dramatúrgia, guió i direcció i adaptació de textos; Ricard Prat i Coll, disseny d’escenografia i vestuari: Mario Mas, música (guitarra); Fiona Rycroft, Mireia Piferrer i Marc Pociello, intèrprets.

    Preu: 18 €/grup (màxim 30 alumnes)

    dijous, de setembre 30, 2010

    Mort de Joan Triadú

    Avui ha mort Joan Triadú (1921-2010). Entre les seves moltes activitats -poeta, pedagog, traductor, crític literari, promotor de la cultura catalana durant gairebé tot el franquisme...- aquí destacarem els seus estudis en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona i la seva traducció parcial de les Olímpiques de Píndar publicada a la Bernat Metge.

    Google engega un traductor online de llatí

    A través de Rodrigo Portela m'he assabentat de la gran notícia que Google ha engegat un traductor de llatí online. L'empresa ho fa públic amb un anunci en llatí en el seu blog oficial. Així que ho he sabut, no he pogut estar-me de fer unes proves de traduir del llatí a diverses llengües (anglès, català i castellà). He començat amb un parell de passatges celebèrrims de Catul i de Ciceró:

    Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris. Nescio, sed fieri sentio et excrucior.
    • I hate and I love. Why do I do perhaps you ask. I do not know but I feel it and this is torture.
    • Odi i amo. ¿Per què ho faig potser se li pregunti. Jo no ho sé, però ho sento i això és una tortura.
    • Odio y amo. ¿por qué lo hago tal vez se le pregunte. Yo no lo sé, pero lo siento y esto es una tortura.
    Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?
    • How long will you abuse at last, our patience, Catiline? How long is that madness of yours still to mock us? To what end will fling itself audacity!
    • Fins quan l'abús a la paciència passat, Catilina? Per quant de temps és que la bogeria dels seus encara per burlar de nosaltres? Amb quina finalitat s'aventura pròpia audàcia!
    • ¿Hasta cuándo el abuso a la paciencia pasado, Catilina? ¿Por cuánto tiempo es que la locura de los suyos aún para burlarse de nosotros? ¿Con qué fin se aventura propia audacia!
    La traducció és bastant acceptable en anglès: naturalment és la llengua de referència de Google i de fet una de les frases (de Ciceró) coincideix exactament amb alguna traducció que corre per la xarxa. En català i en castellà la traducció és més aviat "una patata", com deia una professora meva. De fet fan tota la impressió de ser traduccions a partir de l'anglès.

    La següent prova és amb una frase gens famosa, d'un autor medieval: Arnau de Vilanova. Després de reconvertir-la a llatí clàssic, la frase queda així:

    Daemones coacti naturaliter ab homine ei non oboediunt.
    • the demons were compelled by nature from the man they do not obey him.
    • els dimonis es van veure obligats per la naturalesa de l'home a qui no li obeeixen
    • los demonios se vieron obligados por la naturaleza del hombre al que no le obedecen.
    La traducció anglesa no és gaire correcta, però la catalana i la castellana són terribles.

    Com haureu observat els passatges que he provat són bastant senzilles, sense pràcticament frases subordinades. Ho provem amb una oració extensa, típicament ciceroniana?

    Etsi vereor, iudices, ne turpe sit pro fortissimo viro dicere incipientem timere, minimeque deceat, cum T. Annius ipse magis de rei publicae salute quam de sua perturbetur, me ad eius causam parem animi magnitudinem adferre non posse, tamen haec novi iudici nova forma terret oculos, qui, quocumque inciderunt, consuetudinem fori et pristinum morem iudiciorum requirunt (Pro Milone).
    • Even if I am afraid, gentlemen, that it is a disgrace for a very brave man He began to speak not be afraid, and not at all befitting the occasion, accompanied by T. Years he chiefly of the safety of the Republic than his own disturbed, me to his for a cause like the greatness of courage not to be able to bring, I know these things to the judge, however, a novel kind of terrifies the eyes, that have, wherever they are present, of the forum to the custom of the courts of justice and the manner of its former require it.
    • Encara que em temo, senyors, que és una vergonya per a un home molt valent Va començar a parlar, no tinguis por, i no en tots d'acord amb l'ocasió, acompanyat pel Sr T. Anys, principalment de la seguretat de la República que el seu pertorbada pròpia, per a mi la seva per una causa com la grandesa del valor de no ser capaç de portar, jo sé que aquestes coses al jutge, però, un nou tipus de terroritza als ulls, que tenen, allà on es presenti, del fòrum al costum dels tribunals de justícia i la manera del que va ser ho requereixin.
    • Aunque me temo, señores, que es una vergüenza para un hombre muy valiente Empezó a hablar, no tengas miedo, y no en todos acorde con la ocasión, acompañado por el Sr. T. Años, principalmente de la seguridad de la República que su perturbada propia, para mí la suya por una causa como la grandeza del valor de no ser capaz de llevar, yo sé que estas cosas al juez, sin embargo, un nuevo tipo de aterroriza a los ojos, que tienen, donde quiera que se presente, del foro a la costumbre de los tribunales de justicia y la manera de lo que fue lo requieran.
    Força desastrós, oi? Aquesta vegades tenim "patates" en totes les llengües. Encara una altra prova: traduir de l'anglès al llatí. Ho faig amb una frase que extrec de la Wikipedia i que també tradueixo al català i al castellà per comparar:

    Theseus overpowered the Minotaur with his strength and used his sword to stab the beast in the throat.
    • Theseus Minotaurum fames ac viribus suis gladio sit usus confodere bestiam in faucibus.
    • Teseu vençut el Minotaure amb la seva força i utilitza la seva espasa per apunyalar la bèstia a la gola.
    • Teseo vencido al Minotauro con su fuerza y utiliza su espada para apuñalar a la bestia en la garganta.
    Veiem clarament que la traducció llatina és bastant pitjor que les altres dues.

    La conclusió és que el traductor de Google no estalviarà als nostres soferts alumnes de traduir, encara que potser ajudarà els principiants anglòfons. La traducció automàtica del llatí (o al llatí) està encara lluny, però esperem que això sigui tot just un començament. En realitat, el fet que una empresa com Google (al costat de la ja veterana versió llatina del cercador o, per part d'un altre gran de l'actual Internet, la versió llatina del Facebook) tingui en compte el llatí ja és magnífic i demostra que el llatí continua present en el nostre món, per més que alguns vulguin enterrar-lo.

    Finalment també val la pena esmentar dues opcions més que té el traductor: la lectura, que en el cas del llatí queda entremig de la pronunciació clàssica i l'eclesiàstica (per què no basar-se només en la clàssica, molt més senzilla?) i que només apareix amb trossos breus, i la possibilitat de millorar un mateix la traducció.

    dimecres, de setembre 29, 2010

    La Ilíada i l'Odissea, a l'Ateneu barcelonès

    El dimarts 5 d'octubre a les 19:30 a la Sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès (C/ Canuda, 6 - 08002 Barcelona) se celebrarà l'acte titulat "La Ilíada i l'Odissea, els poemes fundacionals d'Europa, a la Bernat Metge", amb motiu de l'aparició de dos nous volums de la Bernat Metge, la Ilíada (vol. III), traduïda per Montserrat Ros, i l'Odissea (vol. I), en la versió de Carles Riba.

    Hi participaran el lingüista Joan Solà, professor de la Universitat de Barcelona i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, l'hel·lenista Francesc J. Cuartero, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Ramon Alcoberro, ponent de la secció de filosofia de l'Ateneu Barcelonès.

    dimarts, de setembre 28, 2010

    La comunicació i la publicitat a l'antiguitat centren un congrés a la UAB

    Des d'avui fins al 2 d'octubre se celebra la 64ª sessió de la Societat internacional "Fernand de Visscher" per a la Història del dret de l'antiguitat. Aquesta trobada tractarà sobre comunicació i publicitat a l'antiguitat des d'una triple vessant jurídica, econòmica i social.

    Programa complet (PDF).

    Maria Àngels Anglada i Maria-Mercè Marçal, clàssiques

    L’Aula Carles Riba, enceta una nova via d’estudi centrada en escriptores catalanes, especialment en l’anàlisi de la presència d’elements clàssics en la seva obra. La primera activitat està dedicada a dues autores amb prou punts de coincidència per tractar-les en una mateixa jornada: Maria Àngels Anglada i Maria-Mercè Marçal, totes dues poetes, novel·listes, traductores i llicenciades en Filologia Clàssica.

    Clàssiques. Jornades sobre Maria Àngels Anglada i Maria-Mercè Marçal, 30 de setembre i 1 d'octubre de 2010, Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona.

    Programa i inscripció (PDF).

    dilluns, de setembre 27, 2010

    Activitats de l'ICAC a Tarragona

    Aquesta tardor l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, en col·laboració amb altres institucions, organitza cursos i altres activitats:

    dimarts, de setembre 21, 2010

    Crida a participar en el grup Garum per a l'ensenyament actiu del llatí al C.R.P. de Montcada i Reixac

    Segons em fa saber Javier Ortiz, el grup de treball Garum s'obre de nou aquest curs als professors que desitgin participar-hi com una activitat reconeguda pel Departament d'Educació. La finalitat d'aquest grup, amb seu al C.R.P. de Montcada i Reixac, és aplicar a la didàctica del llatí tècniques i exercicis que ja s'utilitzen per a l'ensenyament de les llengües modernes. Trobareu una informació més detallada sobre aquesta proposta al blog de Garum, en el qual podeu veure també la memòria de les activitats realitzades el curs passat. Qui s'hi engresqui pot escriure a Javier Ortiz o deixar comentari al blog.

    dilluns, d’agost 09, 2010

    Sota terra a Empúries

    El programa de TV3 Sota terra dedica l'edició avui en dos problemes de la ciutat romana d'Empúries: d'una banda pretén esbrinar si la trama urbana rectangular ja excavada té continuïtat per la part del recinte que encara mai s'ha excavat i, de l'altra, confirmar o no que hi havia un misteriós mur que dividia en dues parts la ciutat romana. Les troballes són ben interessants i les conclusions prometedores. Al final una recepte romana d'Apici: mandonguilles de gamba! Uhmm!

    dissabte, de juliol 17, 2010

    Trobat el temple d'August de Tàrraco?

    Ja s'ha acabat el "culebrot" arqueològic d'aquest estiu amb un resultat prometedor: les excavacions del subsòl de la nau central de la catedral de Tarragona, que ahir divendres es van donar per finalitzades, han tret a la llum restes que tots els indicis apunten que pertanyen al temple d'August. De tota manera encara cal estudiar-les més a fons i fins a final de mes els arqueòlegs no en donaran resultats més definitius. Trobareu més informació al Diari de Tarragona, al blog de l'excavació A la recerca del temple d'August
    i al Telenotícies comarques d'ahir (del min. 5,33 al 7,50):

    dimarts, de juliol 13, 2010

    Visita a la Domus Baebia de Sagunt

    El passat divendres 9 de juliol un grup de professors vam visitar la Domus Baebia de Sagunt. Podeu llegir-ne la crònica i veure'n les fotografies al web de l'Equip de Clàssiques de l'ICE de la UAB.

    divendres, de juliol 02, 2010

    Avui ha començat la recerca del temple d'August sota la catedral de Tarragona

    Avui han començat les excavacions arqueològiques a la catedral de Tarragona per buscar restes del temple romà dedicat a l'emperador August, després que les proves d'alta tecnologia al subsòl han donat pistes d'on es podrien trobar. Podeu veure el vídeo del Telenotícies, llegir la notícia al Diari de Tarragona o, encara millor, seguir les excavacions dia a dia des del blog A la recerca del temple d'August.

    dimarts, de juny 29, 2010

    La situació de les clàssiques a Catalunya a Chiron

    Chiron dedica la portada a la situació de les clàssiques a Catalunya. Podeu fer els vostres comentaris al fòrum de Chiron.

    "Sota terra" (TV3): Cabrera de Mar, Ilturo: ciutat o vila romana?

    A Cabrera de Mar estan apareixent gran quantitat de restes romanes. Pertanyen a una gran vil·la agrícola? O es tracta d'una gran ciutat? I si és una ciutat, com és que no n'ha arribat notícia fins als nostres dies?

    dilluns, de juny 28, 2010

    Avui a TV3 "Sota terra" va dedicat a l'arqueologia romana de Cabrera de Mar

    Avui dilluns, a les 22.25, a TV3 "Sota terra" dedica un dels seus pocs espais sobre l'arqueologia clàssica a Cabrera de Mar. El que es planteja és si Cabrera de Mar va ser una gran ciutat romana durant el segle II aC. La descoberta fa uns quants anys d'unes termes romanes a Cabrera (les més antigues de la península Ibèrica) n'era un clar indici, però cal demostrar-ho.


    Més informació
    .

    I per anar fent boca unes receptes romanes, inclòs l'Epityrum (segons Cató):

    divendres, de juny 25, 2010

    dimarts, de juny 15, 2010

    Grup de discussió del professorat de clàssiques de Catalunya

    Durant uns quants dies ha arribat al correu de l'Equip de Clàssiques de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona un enorme flux de missatges -que podeu consultar reunits en un sol document- sobre alguns esdeveniments concrets que afecten i fins i tot posen en risc les matèries de clàssiques al batxillerat. Sembla clar que això és indici d'una profunda i creixent preocupació que, de manera general, el professorat de grec i llatí sent cada vegada més de cara al futur. L'Equip de Clàssiques, que vam donar ja ocasió per a un debat sobre aquestes qüestions amb l'enquesta elaborada el curs passat, creiem que aquesta rica i viva discussió no ha de quedar estroncada sinó que la inquietud que ha fet sortir a la llum s'ha de vehicular per unes vies més adequades que no pas l'efímer correu electrònic. Així és que hem obert un espai de debat en un grup de discussió que resta públic i obert a tothom -i on es pot participar des del mateix correu electrònic- perquè el professorat de clàssiques pugui exposar-hi lliurement els problemes del seu dia a dia i potser trobar-hi estratègies per fer-hi front, aportar-hi suggeriments, opinions, inciatives, experiències, etc. L'important és, a parer nostre, trencar l'aïllament dels professors i poder disposar d'un espai on ens podrem donar suport els uns als altres i potser organitzar-nos i trobar algunes solucions. De moment i en uns pocs dies ja s'han superat 100 membres inscrits, tot i que encara estem pendents que s'obri el foc. Esperem que les ganes de participació que han evidenciat els missatges anteriors i aquest esperançador nombre d'inscripcions no decaiguin pel canvi de format o perquè es tracti d'una simple fogonada. No tingueu vergonya i animeu-vos a participar-hi. Registreu-vos i uniu-vos al grup si encara no hi sou! I, un cop registrats, per enviar-hi un missatges només cal enviar un missatge electrònic a l'adreça professorat-de-classiques-de-catalunya@googlegroups.com.

    divendres, de maig 28, 2010

    Es destrueix un aqüeducte romà trobat a Tarragona mentre es projecta la restauració d'un altre a Constantí

    Avui va d'aqüeductes tarragonins, amb una de freda i una de calenta. En plena celebració del festival Tàrraco Viva i quasi deu anys després de la declaració del conjunt arqueològic romà de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat, ahir es va iniciar la destrucció de part d'un aqüeducte romà en molt bon estat de conservació, a més de les parets d'un edifici, un conjunt de restes que ha aparegut al carrer Colom, en el decurs de les obres del Mercat Central. El tram d'aqüeducte trobat té una longitud d'uns cinquanta metres, amb un canal de 60 cm. d'ample, una altura de 81 cm. i una amplada entorn d'1,5 m.

    Aqüeducte en procés de destrucció, Tarragona

    La demolició d'estructures arqueològiques abans que hagi finalitzat l'excavació constitueix un fet inusual. El procediment normal consisteix que, una vegada conclosa la fase de desenterrament de les estructures, s'elabora un informe que posteriorment es remet al Departament de Cultura perquè la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural determini què es fa amb les restes aparegudes. En aquest cas la Generalitat ja ha autoritzat la destrucció d'aquestes troballes.

    Potser hauríem de parlar de Tarraco Exstincta en comptes de Tarraco Viva? No saben l'ajuntament i la Generalitat que la declaració de Patrimoni de la Humanitat comporta la responsabilitat de conservar les restes i, en cas d'incompliment, es pot retirar aquest títol?
    Foto i més informació: Diari de Tarragona.

    Com a contrapunt la bona notícia és que l'anomenat Pont de les Caixes de Constantí serà restaurat i reconstruït de forma integral. Es tracta d'un aqüeducte considerat fins fa pocs anys medieval, però que en realitat reaprofita l'estructura d'una conducció romana, segons va quedar demostrar el 2008. Les restes perillaven perquè hi passava traçat de la carretera que ha d'unir Reus i l'estació del tren d'alta velocitat a la Secuita. Però finalment la modificació d'aquest projecte permetrà respectar l'aqüeducte.Foto i més informació: El Punt.

    Aqüeducte de Constantí

    Per acabar amb una nota més frívola aquí teniu la foto de la maqueta del Pont del Diable, el famós aqüeducte de Tarragona, a MiniTàrraco. Foto i més informació: El Punt.

    dimecres, de maig 26, 2010

    Jornada de tallers de cultura clàssica a Sagunt

    Els passats dies 12 i 13 de març varen tenir lloc a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau les IV Jornades de Didàctica de les Clàssiques, organitzades pel Col·legi de Doctors i Llicenciats amb la col·laboració de l’ICE de la UAB. Una de les propostes que s’hi van presentar van ser els tallers de la Domus Baebia de Sagunt. Atesa l'excel·lent acollida que van tenir aquests tallers entre el professorat assistent -i amb la voluntat d'oferir una jornada completa i estimulant-, l’Equip de Clàssiques de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona ha organitzat per al dia 9 de juliol una sortida a Sagunt, en la qual  es podran visitar les instal·lacions de la Domus Baebia, participar en dos tallers diferents dels oferts a les passades jornades (a triar entre quatre), i fer una visita guiada a les restes romanes, a més de gaudir d'un àpat romà.
    PROGRAMA 

    06:00-11:00: Viatge d'anada, amb possibilitat de recolllida a Tarragona.
    11:00-11:30: Visita a la Domus Baebia.
    11:30-13:00: Primera tanda de tallers: Cuina / Màgia.
    13:00-15:00: Dinar romà al restaurant Le Fou.
    15:00-16:30: Segona tanda de tallers: Escriptura / Mosaic.
    16:30-18:00: Visita a Sagunt.
    18:00-23:00: Viatge de tornada, amb parada a Tarragona si s'escau.

    CALENDARI: divendres 9 de juliol del 2010

    DURADA DE L'ACTIVITAT: 7 hores

    PLACES LIMITADES: 50*

    INSCRIPCIÓ: des del web de l'ICE de la UAB
    Preu inscripció: 55€. Inclou: trasllat en autocar (Barcelona/Tarragona-Sagunt i tornada), visita de les restes romanes, visita de la Domus Baebia, dos tallers de cultura clàssica i dinar romà al restaurant Le Fou).
    Dates d’inscripció: fins el 22 de juny

    * Per dur a terme aquesta activitat caldrà la participació d'un mínim de 45 persones.
    * El professorat participant rebrà un certificat d’assistència emès per l’ICE de la UAB.

    Cursos d'estiu a les universitats

    Entre els nombrosos cursos d'estiu que ofereixen les universitats en trobem alguns relacionats amb els estudis clàssics: 

    dimarts, de maig 25, 2010

    Cursos d'estiu 2010

    Dins els cursos de l'Escola d'Estiu de Secundària, organitzada pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats (de l'1 al 14 de juliol) estan programats els cursos de clàssiques següents:
    D'altres cursos relacionats amb els estudis clàssics:
    Informació i matrícula.

    dijous, de maig 20, 2010

    Mites grecs al Grec

    El Festival Grec d'enguany torna a dur teatre de tradició clàssica a Barcelona. Entre molts altres espectacles que podeu trobar en el programa aquí destacarem tres muntatges teatrals basats en la mitologia grega:
    • Prometeu, del 13 al 15 de juny, Teatre Grec: l'espectacle que obre el Grec és aquesta versió del Prometeu d'Èsquil realitzada pel dramaturg alemany Heiner Müller (1969) en una representació dirigida per Carme Portaceli i protagonitzada per Carme Elias.
    • L'Odissea, 20 de juny, Teatre Grec, narrada per Lluís Soler amb música de Eduard Iniesta.
    • Eurydice, del 24 al 27 de juny, Teatre Lliure (Sala Fabià Puigserver): una obra de la dramaturga nord-americana Sarah Ruhl (2003), que reinterpreta el mite d'Orfeu i Eurídice.
    Si hi esteu interessats, correu a comprar entrades perquè per a alguns espectacles ja no en queden.

      dimarts, de maig 18, 2010

      Una pallassada homèrica: Penèlope de Pepa Plana

      La pallassa Pepa Plana presenta la seva versió actualitzada i còmica de la figura de Penèlope, l'esposa d'Ulisses que va esperar vint anys el retorn del seu marit de la guerra de Troia, a la Sala Muntaner de Barcelona fins al 30 de maig. Si en voleu saber més podeu veure'n aquest vídeo del Telenotícies de TV3 o llegir els articles de l'Avui o de El País.

      Conferències a Tarragona

      En el marc del festival Tàrraco viva es realitzaran les conferències i jornades següents:
      • Conferència “Llibres i biblioteques en el món antic”, a càrrec de Montserrat Tudela i Anna Pell. Antic Ajuntament de Tarragona (carrer Major, 39), dimecres 19 de maig a les 20 h.
      • Jornades "El cristianisme al món romà" coorganitzades per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, el Museu Bíblic Tarraconense i l'Associació Cultural Sant Fructuós amb la col·laboració del Capitol Catedral i del Cor dels Amics de la Catedral de Tarragona. Del 19 al 30 de maig a la Sala d'Actes del Museu Bíblic Tarraconense.
      • “Història i impacte econòmic del Portus Tarraconensis: estat de la qüestió”, a càrrec de Josep Maria Macias, dijous 20 de maig de 2010, a les 20 hores, al Museu del Port de Tarragona, Refugi 2 del Moll de Costa.

      dijous, de maig 13, 2010

      La Nit dels Museus

      La Nit dels Museus és una iniciativa en xarxa promoguda pel Consell d'Europa. A Barcelona i el seu entorn hi participen 38 museus i centres d’exposicions, que aquest dissabte 15 de maig obren les portes de 19 a 1 de manera gratuïta i ofereixen diverses activitats especials pensades únicament per a aquesta nit.

      Al Museu de Badalona la Gaia, membre d'una de les famílies més poderoses i influents de la ciutat, ens acompanyarà, juntament amb el seu esclau Aculeu, i ens descobrirà racons de l'antiga Baetulo com el conducte d'Aigües, la Casa dels Dofins on ella viu amb el seu marit o el Jardí de Quint Licini, on seran atesos per l’esclava personal dels Licini, la Cèleris.

      dilluns, de maig 10, 2010

      Conferència a la UAB: L'escenari de la Ilíada: Troia arqueològica i històrica,

      L'escenari de la Ilíada: Troia arqueològica i històrica, conferència a càrrec del Dr. Ernst Pernicka, professor del Institut für Ur- und Frühgeschichte und Archäologie des Mittelalters, Universität Tübingen, Alemania.

      Dimecres 12 de maig de 2010 de 11:30 a 13:30h a l'Aula P02 de la Facultat de Psicologia de la UAB dintre del Màster Arqueologia Prehistòrica (Departament de Prehistòria UAB).

      La conferència és oberta a tothom és farà en anglès però està previst anar fent la traducció del que s'expliqui.

      divendres, de maig 07, 2010

      Conferències sobre art i antiguitat grecollatina, a Barcelona

      El Caixafòrum de Barcelona organitza un cicle de conferències en què revisen alguns dels aspectes més representatius de l'art grecollatí per recórrer temes de la filosofia, la poesia i la mitologia des de l'antiguitat fins als nostres dies. Coordinació: Francesc Casadesús.
      • El món clàssic en la pintura d'Alma Tadema, per Antonio Alvar, 25/05/2010,
      • Dànae, des dels grecs fins a la modernitat, per Alberto Bernabé, 01/06/2010,
      • La selva i el jardí: dues visions contràries de la natura, per Jaime Siles, 08/06/2010,
      • Bellesa i mitologia en la pintura de Botticelli, per Mercè Gambús, 15/06/2010,
      • A la recerca del Minotaure: de l'antiguitat grega a Picasso, per M. Fátima Díez Platas, 22/06/2010,
      • Els déus grecs en Rubens i Jordaens, per Carlos García Gual, 29/06/2010,
      • L'escola d'Atenes de Rafael. Una lliçó visual de filosofia grega, per Francesc Casadesús, 06/07/2010.

      Places limitades. Preu: 2€.
      Més informació.

      dijous, d’abril 29, 2010

      Conferències sobre poesia bizantina i neogrega i Aristòfanes a la Universitat de Barcelona

      El Departament de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona ha organitzat tres conferències impartides per dos professors de Grec de la Universitat del País Basc:.

      Javier Alonso, que és un reconegut bizantinista i neohelenista,  impartirà  dues conferències sobre la poesia en llengua popular d'època bizantina i neogrega:
      • Dilluns dia 3 de maig, 13-14,30 hores, a l'Aula 3.3: "Diyenís Acritis:  la poesía épica popular bizantina".
      • Dimecres dia 5 de maig, 16,30-18 hores, a l'Aula 103a: "El verso decapentasílabo griego: estructura, fenómenos métricos y usos".
      Idoia Mamolar, especialista en comèdia antiga, pronunciarà la conferència sobre els moviments d'escena a les obres d'Aristòfanes:
      • Dimecres dia 5 de maig, 11,30-13 hores, a l'Aula 201: "La comedia de Aristófanes: del texto a la escena".

      dijous, d’abril 22, 2010

      Cicle de conferències: Homenatge a Xipre

      L'Associació Catalana de Neohel·lenistes ha organitzat un cicle de conferències titulat Homenatge a Xipre amb les intervencions següents:
      • Dijous 29 d’abril, 18:30: Xipre i la Corona d’Aragó a l’Edat Mitjana, per Daniel Duran (Historiador) i Catherine Otten (Universitat de Estrasburg), Sala d’Actes de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
      • Dilluns 3 de maig, 19:00: Poesia xipriota: de Leóndios Makheràs a Kostas Mondis, per Mikhalis Pierís (Universitat de Xipre), Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors.
      • Dimarts 4 de maig, 19:00: Des del taller del poeta: Comentaris a l’obra Transformacions de Ciutats, Íkaros 2001, per Mikhalis Pierís (poeta), Sala d’Actes de la EOI Barcelona-Drassanes.
      • Dilluns 10 de maig, 18:30: Inauguració de l’exposició fotogràfica de Doros Partasidis: L’herència cultural perduda, per Néarkhos Palàs (Ambaixador de Xipre a Espanya) i Teresa Magadán (arqueòloga), Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors.
      • Dimarts 11 de maig , 18:30: La política de Turquia i perspectives de solució del problema xipriota, per Néarkhos Palàs (Ambaixador de Xipre a Espanya) i Andreas Kiriaku (Universitat de Girona), Sala d’Actes de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
      • Dimarts 18 de maig, 18:30: La tetralogia dels temps de Iorgos. F. Pieridis, per Pandelís Vuturís (Universitat de Xipre), Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors.
      • Dimarts 25 maig, 18:30: L’aventura de la llengua grega a Xipre: un recorregut arqueològic, per Maria Iakovu (Universitat de Xipre), Sala d’Actes de la EOI Barcelona-Drassanes.
      • Dijous 27 de maig, 18:30: Entre el cel i l’infern: Elionor d’Aragó, reina de Xipre (c. 1333-1416), per Eusebi Ayensa (Director de l’Instituto Cervantes d’Atenes), Sala d’Actes de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

      dilluns, d’abril 19, 2010

      Clàssics per a Sant Jordi

      Entre les aparicions recents trobem uns quants llibres grecs, llatins i de tradició clàssica que podem regalar o comprar en aquest Sant Jordi (clicant els títols trobareu informació més o menys detallada i fins i tot podreu fullejar-ne alguns):

      Aprofito l'ocasió per recuperar alguns vídeos de L'hora del lector, el programa dedicat a la lectura del canal 33: Víctor Amela llegeix un poema en llatí del Cançoner de Ripoll en el primer i un parell de passatges de la traducció d'Heròdot en el segon. En el tercer Jaume Pòrtulas parla de la Ilíada en motiu de la seva introducció al poema homèric publicada per la Bernat Metge però també en una altra edició més accessible.





      divendres, d’abril 16, 2010

      La vil·la romana de Paterna segueix amenaçada


      Segons denuncia Jorge Cubells la vil·la romana descoberta el 2009 a Paterna (l'Horta) s'està cobrint per construir-hi blocs de pisos sense que l'ajuntament ni la Conselleria de Cultura de la Generalitat valenciana hi faci res per impedir-ho. Ja s'han destruït un 33% del jaciment, en el qual s'han trobat mosaics, enterraments i una basílica paleocristiana. En trobareu més informació i més fotos al web de Cubells.

      Actualització: segons Levante hi ha la intenció de fer-ne un museu sota els edificis. No crec que sigui la millor manera de "posar en valor" el jaciment. Sobre la seva importància llegiu l'interessant comentari d'en Javier en aquesta entrada.

      dilluns, d’abril 12, 2010

      Les maquetes de la Catalunya romana al Camp d’Aprenentatge de Tarragona

      Al Camp d’Aprenentatge de Tarragona està hostatjada la col·lecció formada per una quarantena de maquetes sobre el món antic, i especialment de la Catalunya romana, realitzada per diverses promocions d'alumnes de l’IES Rafael Casanova sota sota el guiatge de la professora Conxita Collellmir. Entre altres s'hi van confeccionar aquestes maquetes:
      • L'habitatge: domus, insulae, vil·les (incloses les de Torre Llauder, Els Munts i Sant Boi).
      • Els espectacles públics: teatre de Mérida, teatre, amfiteatre i circ de Tàrraco.
      • Les ciutats: Tàrraco, Bàrcino i Empúries.
      • Els temples: els de Tàrraco, Bàrcino, Empúries i Vic.
      • Les necròpolis: Plaça de la Vila de Madrid a Barcelona, necròpolis paleocristiana de Tàrraco.
      • Les termes: les de Badalona i Sant Boi, les termes públiques del fòrum d'Empúries.
      • Altres monuments: Arc de Berà, Torre dels Escipions, pont romà de Martorell, la Ciutadella de Roses, Partenó d'Atenes, Olímpia.
      Podeu veure una bona part de les maquetes en aquesta galeria de fotos proporcionades per Conxita Collellmir:

      Per a més informació us deixo uns quants enllaços:
      • Els edificis romans a les aules: memòria en PDF d'una llicència d'estudis de Concepció Collellmir (2003-2004) per a l'aprenentatge de la ciutat romana.
      • Document (PDF) sobre el canvi d'ubicació de les maquetes.
      • Unes quantes fotos més realitzades per Ana Ovando de la nova exposició de les maquetes a Tarragona.

      dimecres, d’abril 07, 2010

      Recreacions històriques grecoromanes a Catalunya 2010

      De la revista Auriga extrec el calendari de de recreacions històriques grecoromanes a Catalunya per a aquest any, amb els enllaços corresponents, quan estan disponibles:
      En el web Reconstrucció històrica trobareu informació sobre principals festivals i jornades de reconstrucció històrica a Catalunya.

      dimarts, d’abril 06, 2010

      Necròpolis romana de la plaça de la Vila de Madrid o Via Sepulcral, Barcelona

      La necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid, descoberta el 1954 i objecte de noves excavacions entre el 2000 i el 2003, ha estat condicionada recentment en una nova museització inaugurada el passat 31 d'octubre. El nou acondicionament permet l'accés directe a les tombes situades a l'espai a l'aire lliure i inclou una petita però interessant exposició que mostra algunes troballes notables i que forma part dels centres del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). Amb aquestes dues fotos podeu veure la dignificació que ha suposat aquesta intervenció.

      Ara:

      Necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid, Barcelona

      Abans:

      Necròpolis romana de la plaça Vila de Madrid

      De l'àrea descoberta podeu veure unes quantes fotos més, d'ara i d'abans, que inclouen diferents tipus de tombes que s'hi veuen -cupae de pedra, cupae de maons, esteles, túmuls cònics...- i inscripcions. Per desgràcia no us puc mostrar fotos de l'exposició, ja que, com al centre principal del MUHBA, el conjunt monumental de la Plaça del Rei, no està permès fer-hi fotos. És una política molt poc comprensible en una institució que se suposa que té com un dels seus objectius principals difondre la història i els monuments de la ciutat. Que jo sàpiga és l'únic museu arqueològic de Catalunya en què està prohibit fotografiar. Encara més, és l'únic museu públic on faig visites amb els estudiants que fa pagar als grups escolars -i que a més posa un nombre mínim per considerar un grup escolar. No és difícil entendre que aquestes condicions responen a un interès merament econòmic, que, a parer meu, no escau a una institució pública.

      Per contra resulta encomiable oferir en accés obert -llevat el darrer número- una publicació com els Quaderns d'arqueologia i història de la ciutat de Barcelona (PDF). En el número 7 d'aquesta revista trobareu un monogràfic molt complet que estudia la Via Sepulcral des de tots els punts de vista. D'altra banda teniu el dossier de premsa distribuït per la inauguració.

      Finalment, entre altres recursos que trobareu en aquesta pàgina sobre Bàrcino, cal destacar com a novetat el web De Bàrcino a BCN, un recorregut per la història de Barcelona amb vídeos, imatges, textos.

      dimecres, de març 31, 2010

      Lluita de titans en 3D

      Avui s'estrena la nova versió de Lluita de titans (Clash of the titans), basada en una pel·lícula de 1981 que recrea lliurement el mite de Perseu. La novetat és que és distribuirà en 3D, malgrat que no ha estat filmada en aquest format sinó que hi ha estat adaptada posteriorment i, per tant, ha rebut crítiques per ser un 3D de baixa qualitat. També podeu visitar el web del film, amb vídeos, fotografies, un resum i fons de pantalla. Els exteriors s'han filmat al País de Gal·les i les illes Canàries.

      dijous, de març 25, 2010

      Celebrades les IV Jornades de didàctica de les llengües clàssiques

      Els passats 12 i 13 de març es van celebrar a la Casa de Convalescència de Sant Pau (ICE de la UAB) les IV Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques, organitzades pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats. Les jornades es van desenvolupar amb èxit i amb una nombrosa assistència de professors de llatí i grec (120 inscrits). Vet aquí alguns materials de les Jornades: la presentació de l'Equip de Clàssiques de l’ICE de la UAB, que va anar a càrrec de Gemma Garcia, i una galeria de fotos dels tallers de l’associació Ludere et discere de Sagunt, realitzades per membres de l'equip de clàssiques.