dilluns, de desembre 17, 2012

Dones de Grècia i de Roma, a Tarragona

Aquest dimecres 19 de desembre a les 19 hores tindrà lloc, al Cafè Teatre “L’Antiquari” de Tarragona (Carrer Santa Anna, 3) la presentació del llibre Gynaikes. Mulieres. Mirades sobre la dona a Grècia i a Roma, editat per Joana Zaragoza (URV) i Gemma Fortea (ICAC). Aquest volum, publicat per Arola Editors a la col·lecció Atenea, recull les conferències del Seminari Internacional sobre la Dona a l’antiguitat organitzat per l’ICAC el març de 2010. La presentació anirà a càrrec de Maite Blay, i hi intervindran Montserrat Duch (URV), Isabel Rodà (ICAC), Joana Zaragoza (URV) i Gemma Fortea (ICAC).

A continuació, es representarà l’obra de teatre "Converses de meuques (Diàlegs entre heteres), de Llucià de Samòsata, a càrrec de la companyia Magatzems Cortina.

Més informació.

divendres, de desembre 14, 2012

Andreu Alfaro, torsimany dels mites

Ha mort l'escultor valencià Andreu Alfaro, artista compromès que ha deixat moltes obres en places i altres espais públics. Aquí en podem recordar algunes de les seves creacions inspirades en la mitologia grega: les seves sèries sobre Venus, Les tres Gràcies i Laocoont.

Les tres Gràcies IV

Laocoont   

dimarts, de desembre 04, 2012

Apareix el primer número de Methodos. Revista de didàctica dels estudis clàssics

Amb molta il·lusió presentem el primer número de Methodos. Revista de didàctica dels estudis clàssics, successora de Methodos. Revista electrónica de didáctica del latín, totes dues publicades per la Universitat Autònoma de Barcelona. La revista pretén tenir una periodicitat anual i està oberta a la publicació d'articles sobre la didàctica del grec, del llatí i de la cultura clàssica en qualsevol nivell educatiu. El nostre primer número reflecteix molt bé la pluralitat de perspectives que cerca l’actual Methodos: hi trobem experiències adreçades a l’ESO, al Batxillerat, a graus universitaris i a màsters, així com propostes de llengua grega, llengua llatina, literatura, civilització i tradició clàssiques. En els articles que publiquem s’evidencia que la presència de les llengües i la cultura clàssica no ha quedat fossilitzada en el sistema educatiu sinó que és més dinàmica que mai. El conjunt que en resulta és un panorama esplèndid de com s’està transformant dia a dia la didàctica de les nostres matèries per diverses vies: l’aprenentatge col·laboratiu, les TIC, el retorn a l’oralitat de les llengües clàssiques, les sortides al carrer, l’aproximació interdisciplinària, avaluació per competències, la formació en valors o la reivindicació del joc com a eina d’aprenentatge. Sens dubte són tots camins vàlids per a la innovació educativa.

A partir d'ara queda obert el termini per a propostes de nous articles per al número 2 de Methodos (fins el juliol del 2012). Podeu consultar les normes d'edició.

dilluns, de novembre 26, 2012

Conversa sobre Heròdot a l'Ateneu Barcelonès

Demà 27 de novembre de 2012 a les 19:30, a l' l’Ateneu Barcelonès, amb motiu de la publicació del volum IX i últim de la Història d’Heròdot a la col·lecció Bernat Metge, l’hel·lenista Jordi Pàmias (UAB) i el traductor Joaquim Gestí conversaran sobre el gran historiador grec, la seva obra i la seva vigència per als lectors d’avui. Aquest acte, organitzat per l’Ateneu Barcelonès i l’Institut Cambó, forma part del cicle “Història i mite”. També hi participaran Ramon Alcoberro, bibliotecari de l’Ateneu, i Francesc Guardans, vicepresident de l’Institut Cambó.

dijous, de novembre 22, 2012

Els missatgers no arriben mai

Del 8 de novembre al 9 de desembre s'està representant Els missatgers no arriben mai, una obra de Biel Mesquida, dirigida per Rosa Novell i interpretada per Pepa López, Rosa Novell i Anna Ycobalzeta. Tres actrius es preparen per representar tres personatges de tragèdia clàssica. Però no tres protagonistes, sinó tres personatges secundaris, testimonis directes dels esdeveniments: Enona, la dida de Fedra; Clitemnestra, esposa del rei Agammenon, i Ismene, filla d’Édip i germana d’Antígona. Sobre aquests tres personatges, Biel Mesquida ha escrit tres monòlegs que recullen i desenvolupen els moments breus però intensíssims viscuts per cada una d’elles. Cada monòleg és el relat de la tragèdia, un estudi d’aquestes persones trastornades per les inevitables passions dels altres, i una profunda i poètica reflexió sobre el sentit de la vida i la tragèdia.

La Seca
Carrer dels Flassaders, 40. Barcelona.
Del 8 de novembre al 9 de desembre de 2012.

dijous, de novembre 15, 2012

XVIII Festival Juvenil de Teatre Grecollatí a Catalunya

Avui dijous 15 de novembre, a les 16.00 hores, comença la inscripció XVIII Festival Juvenil de Teatre Grecollatí a Catalunya

Dimarts 5 de març.
Teatre Municipal (Girona)

10.30 hores
MILES GLORIOSUS, Plaute (en català)
Grupo “Ela ela”, de l’IES Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat

12.30 hores
MEDEA, Eurípides (en castellà)
Grup “Clásicos Luna”, de l’Institut Pedro de Luna, de Zaragoza

Dimectes 6 de març.
Teatre Joventut (L’Hospitalet de Llobregat)

10.30 hores
MEDEA, Eurípides (en castellà)
Grup “Clásicos Luna”, de l’Institut Pedro de Luna, de Zaragoza

12.30 hores
BESSONS, Plaute (en castellà)
Grup “Clásicos Luna”, de l’Institut Pedro de Luna, de Zaragoza

Dijous 18 d'abril.
Auditori del Camp de Mart (Tarragona)
12.00 hores
SET CONTRA TEBES, Èsquil (en castellà)
Grupo “In albis Teatro”, de l’IES Fuente Nueva de Morón de la Frontera.

16.00 hores
AMFITRIÓ, Plaute (en castellà)
Grupo “In albis Teatro”, de l’IES Fuente Nueva de Morón de la Frontera.

Organitza: Societat Catalana de Teatre Grecollatí.
Programa i inscripció
Contacte: begusobiaga@yahoo.es

dimecres, de novembre 14, 2012

Ús de les TIC a l'aula de clàssiques, curs de l'ICE de la UAB

En aquest curs es mostraran maneres d’utilitzar i treure profit dels recursos TIC per a l'ensenyament de les llengües i la cultura clàssiques.

Programa de les sessions

Dissabte 26 de gener de 2013
  • Accés a l’entorn Moodle del curs
  • Ús de les aplicacions ofimàtiques a l’àrea de clàssiques
  • Escriure en grec en suport electrònic
  • Escriptori via web
Dissabte 2 de febrer de 2013
  • Ús de blogs
  • Aprofundint en Moodle (I)
  • Aplicacions a l’aula de GoogleMaps
Dissabte 16 de febrer de 2013
  • Treball col·laboratiu utilitzant wikis
  • Aprofundint en Moodle (II)
  • Serveis per a l’elaboració de materials: Quaderns Virtuals, JClic, WebQuest, la Prestatgeria
Dissabte 2 de març de 2013
  • Aprofundint en Moodle (III)
  • Llibres digitals i ús de la PDI
  • Programes de declinació i conjugació
  • Diccionaris de grec i llatí on line
  • Aplicacions d’ajut a la traducció: Collatinus
Dissabte 23 de març de 2013
  • Utilitat dels lectors RSS i dels marcadors socials
  • Presentació de materials i recursos específics per a l’àrea de clàssiques: bases de dades d’autors grecs i llatins, biblioteques virtuals, bancs d’imatges, portals temàtics (Chiron, Palladium, Perseus, Labyrinthus...)
  • Ús responsable de materials de la xarxa: les llicències Creative Commons
A càrrec de: l’equip de Personal formador de Llengües i Cultura Clàssiques de l’ICE de la UAB.

Durada: 30 hores, cinc sessions presencials (20 hores) i 10 hores de treball no presencial que requerirà l'elaboració d’un projecte.
Calendari: 26 de gener  al 23 de març de 2013
Horari: dissabte, de 9’30h a 14h
Lloc: ICE - UAB. Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau, Sant Antoni M. Claret 171. Barcelona
Preu: 70€

Aquesta activitat està inclosa al Pla de formació de Professorat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Matrícula

dimarts, de novembre 13, 2012

Parva Gerunda. La Girona romana: exposició i conferències

Al Museu d'Història de Girona es pot veure l'exposició Parva Gerunda, del 29 d'octubre del 2012 al 17 de febrer del 2013. L'exposició mostra tot allò que a dia d'avui sabem sobre la Girona romana, però també és l'excusa per endinsar-se en el coneixement de la vida quotidiana d'un ciutadà romà: l'oci, la religió, la casa, els negocis, en definitiva, la vida i la mort dels fundadors de Girona. Paral·lelament s'ha programat un cicle de conferències per aproximar-se a la ciutat de Girona a l'època romana a partir dels grans temes que marquen aquesta etapa de la nostra ciutat.

Dimarts 13 de novembre: "Gerunda. Història d'una ciutat romana". A càrrec de Josep Maria Nolla
Dimecres 21 de novembre: "El món funerari". A càrrec de Marc Lamuà
Dimecres 28 de novembre: "Les grans vil·les de l'entorn de la ciutat". A càrrec de Lluís Palahí
Dimecres 5 de desembre: "La transformació de la ciutat a l'antiguitat tardana. Els orígens del cristianisme". A càrrec de Marc Sureda

Coordina: David Vivó Codina, professor d'Història d'Art Antic de la UdG
Període d'inscripcions: Del 10 de setembre al 13 de novembre
Places limitades

Coneixement en el món grecoromà (ss. I-IV dC): formes, suports, difusió, transmissió

9-9.30 Presentació  – Francesca MESTRE (UB)
9.30-10.15 Ivana CHIALVA, La ciudad-kósmos y el conocimiento libresco: visiones de Alejandría desde la época imperial.
10.15-11 Emmanuelle VALETTE, Les livres latins et grecs d’Aulu-Gelle et de Macrobe : gestes, formes, fonctions des ‘commentarii’ dans les Nuits Attiques et les Saturnales.
11.30-12.45 Philippe BORGEAUD, Mythologies savantes sur le commerce des dieux à l’époque impériale.
12.45-13.30 Pilar GÓMEZ CARDÓ, Leer literatura griega: san Basilio entre retórica y teología.   
15.30-16.15 Alberto CAMEROTTO, Contro i modelli e le convenzioni. La satira e il coraggio della conoscenza (secondo Luciano). 
16.15-17 Magali DE HARO SÁNCHEZ, Médecine en magie et magie en médecine: comparaison entre les formulaires iatromagiques et les réceptaires médicaux grecs conservés sur papyrus.       
17.30-18.15 Serafina CUOMO, Greek and Roman mathematics – through the lens of different sources.
18.15-19 Cristian TOLSA DOMÈNECH, Ptolemy’s works: Between the dedicated treatises and the Criterion‘s philosophical text.
19-19.30 Conclusions – Francesca MESTRE (UB)
 
Organitza: Grup de recerca GRAECIA CAPTA

dilluns, de novembre 12, 2012

II Jornada a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Un dia a l'Autònoma

Dilluns 26 de novembre tindrà lloc la II Jornada a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Un dia a l'Autònoma, destinada al professorat de secundària. Inclourà:
  • "La vigència de la formació humanística en el món d'avui: Reflexions d'un professional de la ràdio i la televisió" Conversa amb Joaquim Maria Puyal, 
  • "Els Nostres Estudis: Una oferta diferent", presentació dels estudis de la Facultat a càrrec de la degana de la Facultat, Dra. Teresa Cabré,
  • Diversos tallers organitzats per professorat de la Facultat. Entre ells "TIC per a l'aula de llengües i cultura clàssiques".
Programa complet i inscripció

Pipiatio Classica: llatí i grec a Twitter

Davant el negre panorama que ens presenta la llei Wert, Chiron proposa treure al llatí i al grec a la llum pública, mostrar-los en la xarxa tal i com a llengües vives punt per ser utilitzades i per comunicar-nos. Per això animem tots els alumnes i professors de llengües clàssiques a participar en la Pipiatio Classica, a Twitter, que tindrà lloc el dijous 15 de novembre i on els idiomes usats seran el llatí i el grec.

Més informació:

pipiatio classica

dilluns, de novembre 05, 2012

Carta al ministre Wert des d'Estudis Clàssics de la UAB

Aquesta és la carta que la titulació d'Estudis Clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona va enviar ja fa dies al ministre Wert en suport a la proposta de la SEEC davant la LOMCE en defensa de la Cultura clàssica, el grec i el llatí a la secundària.

divendres, de novembre 02, 2012

Conferència: Cap del Vol. una embarcació ibèrica?



Dimecres passat va tenir lloc dins la sèrie Tribuna d'Arqueologia la conferència a càrrec Gustau Vivar, Rut Geli i Carlos de Juan sobre una embarcació enfonsada a Cap del Vol, davant de les costes de Port de la Selva, en el canvi d’era, destinada al comerç de vi de la Tarraconense. Els seus trets distintius fan pensar que aquest vaixell va ser construït per la població ibèrica, amb tècniques pròpies del món indígena.


Article de La Vanguardia

dijous, de novembre 01, 2012

Entrevista a Agustín García Calvo

Avui ha mort als 86 anys Agustín García Calvo, poeta, lingüista, pensador, traductor, dramaturg, catedràtic de filologia llatina a la Universidad Complutense de Madrid. A la revista Methodos es pot llegir una entrevista que li va fer fa uns anys Rosario González Galicia.

SIT TIBI TERRA LEVIS

Notícia: El País.


dimarts, d’octubre 30, 2012

Conferències de Tribuna d’Arqueologia 2012-2013

Del programa del cicle de conferències de Tribuna d’Arqueologia aquí recollim les relacionades amb el món grecoromà.
  • 31 d’octubre: Cap del Vol. Un producte, un vaixell i un comerç de la Tarraconense a l’època d’August (Gustau Vivar, Rut Geli, Carlos de Juan).
  • 19 de desembre: Noves dades sobre el circ romà de Tarragona. Intervenció al carrer de l’Enrajolat (Jordi Vilà, Carles Brull, Imma Teixell).
  • 23 de gener: El jaciment tardorepublicà de Puig Ciutat (Oristà, Osona), nous mètodes aplicats a l’arqueologia de recerca (Carles Padrós, Àngels Pujol, Roger Sala).
  • 6 de febrer: Els resultats de les intervencions arqueològiques recents a Empúries: el nou espai de necròpolis excavat amb motiu de la construcció del nou Centre de Recepció de Visitants (Pere Castanyer, Marta Santos, Joaquim Tremoleda).
  • 6 de març: Arqueologia urbana a Granollers: recerca i presentació del patrimoni a la societat (excavacions i museïtzacions dels darrers anys sobre patrimoni romà, medieval, modern i contemporani) (Josep Muntal i Elisenda Moix).
  • 8 de maig: Metodologia de treball i resultats preliminars de la prospecció geofísica multisistema feta a l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà) (Ferran Codina, Ekhine Garcia, Aurora Martin, Gabriel de Prado, Roger Sala, Robert Tamba).
  • 22 de maig: La Fogonussa (Sant Martí de Maldà). Ibers, romans i visigots a la comarca de l’Urgell. Excavacions al tram IV del Canal Segarra-Garrigues (Òscar Escala, Andreu Moya, Enric Tartera).
Les conferències es faran a la sala d’actes del Palau Marc (Barcelona), els dimecres a les 19:00h. Es podran seguir totes les conferències en vídeo al web de Tribuna d’Arqueologia.

divendres, d’octubre 12, 2012

'Mitos y leyendas', una nova sèrie de TVE per introduir-se a la mitologia clàssica

Aquest diumenge comença "Mitos y leyendas’ a la 2 de TVE, una sèrie de 13 capítols que pretén ser una introducció a la mitologia grecoromana per mitjà de l'adaptació lliure dels mitos. Inclou la participació de Carlos García Gual.

Més informació
 

Congrés internacional Tragèdia, tragicitat i tràgic, UB

divendres, d’octubre 05, 2012

A favor de la modificació de l'avantprojecte de la LOMCE a favor de les llengües i la cultura clàssiques

Reprodueixo aquí un manifest redactat pel grup Somos de Clásicas, que ha creat un grup de discussió al qual es pot afegir tothom que vulgui:

Després de la lectura de l’Avantprojecte de la LOMCE aprovat el 21-9-12 pel Consell de Ministres, un grup de professors de Llatí i Grec hem constatat que, objectivament, suposa un greu perjudici per a les matèries d’Humanitats:

  1. La Cultura Clàssica de 3r / 4t d’ESO. no apareix entre les matèries optatives.
  2. El Llatí es manté, més o menys, com en la LOE
    1. 4rt ESO (al curs d’Iniciació al Batxillerat, per als alumnes que anirien després al Batxillerat d’Humanitats o Ciències Socials): Llatí o Biologia i Geologia.
    2. 1r i 2n de Batxillerat: Llatí I i Llatí II: matèria específica de la modalitat d’Humanitats i Ciències Socials, per a la via d’Humanitats.
  3. El Grec queda relegat a la categoria de matèria optativa d’oferta no obligada per al Batxillerat d’Humanitats.
  4. Tampoc no apareixen les matèries que proposàvem molts professors de Llatí i Grec: “Referents clàssics” per als alumnes d’Humanitats i “Fonaments lèxics” per a tots els alumnes de Batxillerat.
Davant aquesta situació, demanem la col·laboració d’intel·lectuals i persones relacionades amb el món de la cultura perquè es llegeixin i sentin veus als mitjans de comunicació a favor de la presència de les humanitats en el sistema escolar, ja que la dràstica disminució de les matèries humanístiques en l’avantprojecte de la LOMCE suposaran una pèrdua irreparable per a la nostra societat. Si això no es modifica, dins de no gaire temps s’haurà perdut el ric llegat de la llengua i la cultura gregues, amb tot el que això suposa d’empobriment per al bagatge cultural de les futures generacions.
La Cultura Clàssica és una matèria imprescindible en el currículum de l’ESO. Contribueix a l’adquisició de les competències bàsiques, ja que permet millorar l’expressió oral i escrita, fomenta l’adquisició de vocabulari, la comprensió i valoració del patrimoni artístic i cultural, la comprensió del món actual i el respecte a altres cultures i a altres formes de pensar. I l’estudi de la mitologia grecoromana és fonamental per entendre el contingut de nombroses obres artístiques i literàries, així com el significat de multitud d’aspectes de la vida quotidiana.

L’estudi i aprenentatge del Grec, igual que els del Llatí, ofereix una formació sòlida i completa, ja que comprèn aspectes culturals, històrics, artístics, lingüístics, literaris i de vocabulari relacionats estretament amb altres assignatures i amb el món en què vivim; facilita, així mateix, l’aprenentatge de llengües modernes, a més proporciona la capacitat de raonar amb lògica, així com una estructura mental que resulta molt útil per afrontar i resoldre problemes en les diferents situacions de la vida.

Proposem les següents modificacions a l’avantprojecte de llei:
  1. Que la cultura clàssica sigui matèria optativa a 3r i 4t d’ESO per a tots els alumnes.
  2. Que el llatí sigui matèria obligatòria per a tots els alumnes de 4 º d’ESO.
  3. Que el Grec i el Llatí siguin matèries obligatòries en la modalitat d’Humanitats, tant a 1r com al 2n curs.
A més, considerem imprescindible un pacte d’Estat en Educació que faci possible que les lleis educatives tinguin una base sòlida i estable de consens, i només es modifiquin els aspectes concrets que, després d’una avaluació rigorosa, siguin millorables.

Recollida de signatures: Firma perquè la LOMCE no elimini les Humanitats

dijous, de setembre 27, 2012

L'herència grecoromana a Catalunya al descobert a les Jornades Europees del Patrimoni

 En motiu de les Jornades Europees del Patrimoni municipis de tot Catalunya organitzen jornades de portes obertes, visites guiades i activitats de tota mena durant el cap de setmana del 28, 29 i 30 de setembre. Aquí en teniu una selecció: activitats relacionades amb el món grecoromà:
Més informació
Totes les activitats

divendres, de juny 01, 2012

Espectacles clàssics de rabiosa actualitat: trio d'Antígones i un Amfitrió




Antigona. Garzón adaptació de l'obra de Jean Anouilh, dirigida per Boris Rotenstein,
Nau Ivanow, c. Hondures, 28-30, Barcelona (Sant Andreu).
Del 30 maig a 10 juny - 2012 de dimecres a dissabte a les 21h, diumenge a les 19h.


Amfitrió 38, de Jean Giraudoux, dirigida per Emilià Carilla. Producció Teatre Akadèmia/Eix 49.
Almeria Teatre, c/Sant Lluís 64, Barcelona (Gràcia).
Del 6 al 24 de juny, de dimecres a dissabtes a les 20h, diumenges a les 17h.



Finalment el festival Grec d'aquest any inclourà alguns espectacles basats en els clàssics en un format actual. La companyia italiana Motus presenta el projecte «Syrma Antigonés», en el qual una Antígona indignada es passeja per l’Atenes convulsa d’avui, es manifesta i participa en les protestes ciutadanes.
Alexis una tragedia greca, Mercat de les Flors, 29-30 de juliol.
Too late! (antigone) contest #2, Mercat de les Flors, 28-29 de juliol
Espectacles en italià amb sobretitulació en català.



També al Grec la companyia d’Eric Gauthier porta a escena Popea, espectacle de dansa amb coreografia de Christian Spuck, inspirat en les lluites de poder de l'entorn de l'emperador Neró.
Mercat de les Flors, 25-26 de juliol.

dijous, de maig 31, 2012

Jornades romanes de Barcelona aquest cap de setmana

Durant aquest cap de setmana (2 i 3 de juny) es podrà Veure, Sentir i Tocar el món antic al barri d’Hostafrancs, en les Jornades romanes de Barcelona organitzades pel grup Barcino oriens. A través de conferències, reconstruccions històriques, olors i sabors es reviuran alguns dels actes quotidians que feien els romans a les ciutats, les botigues i als tallers d’artesans, descobrint a què destinaven el temps lliure els romans, el jocs romans, els gladiadors i provant les receptes més exquisides de la cuina.

Programa complet

dimarts, de maig 29, 2012

Nova col·lecció 'Clàssics de Grècia i Roma' de La Magrana-RBA

Ja estan a les llibreries els primers títols de la nova col·lecció de La Magrana-RBA, "Clàssics de Grècia i Roma", adreçada a un públic general i estudiants. Està previst que aquesta col·lecció tingui una vintena de títols, deu dels quals es publicaran aquest any. Una part dels títols seran reedicions de l'antiga col·lecció "L'esparver clàssic", que va arribar a la cinquantena de títols, mentre que una altra part seran noves traduccions. Els títols que ara es poden trobar són recuperats de "L'esparver: Ilíada, Odissea (traduïdes per Joan Alberich), Èdip rei i Antígona (traduïdes per Joan Castellanos).

dijous, de maig 17, 2012

Passejada arquitectònica per Tàrraco

Els divendres 18 i 25 de maig, en el marc de Tarraco Viva, es farà per primer cop una passejada arquitectònica destinada a estudiants de 4rt ESO i de Batxillerat. L'activitat és oferta de manera gratuïta per l'APLEC i l'ICAC.

Inscripció i més informació al web de l'APLEC, on també hi són diponibles els materials didàctics.

dimecres, de maig 16, 2012

Lliurament dels Premis Auriga i nova convocatòria

Demà dijous 17 de maig se celebrarà el lliurament dels XIX Premis Auriga (2011), a la seu central del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (Via Augusta, 202-226, Barcelona, 19 h). En el decurs de l’acte, la Dra. Pilar Gómez impartirà la conferència Europa: seqüències d'un mite.

D’altra banda resta oberta la convocatòria dels XX Premis Auriga (2012). Podeu consultar-ne les bases al web d'Auriga.

dilluns, de maig 14, 2012

I Jornades Internacionals sobre l’actualitat del clàssic

Els dimarts 8, 15, 22 i 29 de maig tindran lloc a Barcelona les I Jornades Internacionals «L’actualitat del clàssic», que organitzen el Grup de Recerca d’Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona i el Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona (MEAM). Les sessions se centren en la relació entre el model clàssic i l’activitat creativa dels segles XIX i XX.

Exposició paral·lela sobre un exemple de l'actualització per artistes d'avui d'una peça clàssica: Et in Arcadia... Reincorporació del Fris del Temple d’Apol·lo Epikourios a Bassai, fins el 5 de juny, Museu Europeu d’Art Modern, Barcelona.



Més informació: Notícia UBPrograma (PDF)

dijous, de maig 10, 2012

Actes per commemorar el 50è aniversari de la descoberta de la Vil·la romana de Torre Llauder, a Mataró

Entre els actes programats per commemorar el 50è aniversari de la descoberta de la Vil·la romana de Torre Llauder, a Mataró

Divendres 11 de maig a partir de les 20h s'inicien els actes, amb la reobertura del Clos Arqueològic i una festa romana:
  • Desfilada i evolucions dels Armats de Mataró.
  • Concert de música i dansa romanes a càrrec del grup tarragoní de reconstrucció històrica Thaleia
  • Tast de productes romans preparat pel grup de reconstrucció històrica Kuan-Um! de l’Hospitalet de Llobregat
Cada dissabte i dimecres (a partir a partir del 12 i del 23 de maig respectivament): Visites guiades a la vil·la romana de Torre Llauder.

Exposició "Vil·la romana de Torre Llauder. De res rustica Iluronensium" al Museu de Mataró  (a partir del 18 de maig).

Al llarg del maig i juny es faran diverses conferències sobre la vil·la romana de Torre Llauder i sobre els romans a Mataró, a més de visites guiades a les restes romanes de Mataró.

Espectacle didàctic sobre les lluites de gladiadors (19 de maig).

Programa d'actes complet (són dos fulls!)

Notícia: Mataró reobre el Clos Arqueològic per celebrar el 50è aniversari de la Vil·la romana de Torre Llauder

Vídeo de la reconstrucció virtual de la vil·la:

Programes del Triumvirat Mediterrani i de Tàrraco Viva

El Triumvirat Mediterrani,  XVII Fira Grecoromana de l'Escala, tindrà lloc aquest dissabte 12 de maig. Aquí se'n pot consultar el programa (PDF).

Aquest mateix mes se celebrarà la XIV edició de Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona (del 17 al 27 de maig). Ja se n'ha publicat el programa (PDF).

Cicle de conferències sobre "La comunicació no verbal a la Roma antiga", UB

El divendres 11 de maig de 17.00-19.30, a la Sala de Graus dela Universitat de Barclona, tindrà lloc el cicle de conferències "La comunicació no verbal a la Roma antiga", organitzat per Esperança Borrell 
  • 17:00-18:15: Gestos culturals en l'Antiguitat romana, a càrrec de Mª Antònia Fornès (Universitat de les Illes Balears)
  • 18:30-19:30: El poder comunicatiu de la mirada a la Roma antiga, a càrrec de Mercè Puig (Departament de Filologia Llatina, UB).

dimarts, de maig 08, 2012

Rebaixa de clàssics

La llibreria del CSIC ofereix una promoció de 80 títols de clàssics grecs i llatins al 35% fins al 26 de maig. Es pot fer la sol·licitud per correu electrònic.

Madrid, c/ Medinaceli 6.

Més informació

Catàlegs i col·leccions del CSIC

dimecres, de maig 02, 2012

Jornades "Intervenir a la muralla romana de Barcelona"

Els dies 3 i 4 de maig, amb el títol "Intervenir a la muralla romana de Barcelona", el Museu d'Història de Barcelona organitza unes jornades de debat amb arqueòlegs, historiadors i altres experts per analitzar els estudis realitzats i debatre els criteris i els mètodes per a les futures intervencions a la muralla romana de Barcelona.

3/24: Surten a la llum nous trams del monument més gran i desconegut de Barcelona, la muralla que encerclava Barcino
 
Vídeo "La Bàrcino romana és entre nosaltres"

dimarts, d’abril 24, 2012

Misogínia, pensament i religió a la literatura del món antic i la seua recepció, Universitat de València

El Grup d'Investigació en la Recepció de les Literatures Clàssiques (GIRLC), amb seu a la Universitat de València, convoca una trobada científica interdisciplinar sobre "Misogínia, pensament i religió a la literatura del món antic i la seua recepció", que tindrà lloc els propers dies 26 i 27 d'abril a la mateixa Universitat de València.


dissabte, d’abril 21, 2012

Novetats per a Sant Jordi

Novetats de l'editorial Adesiara
Novetats de la Fundació Bernat Metge:
A més d'altres títols una mica menys nous, La cuina romana per descobrir o el Tractat sobre l'amor heroic.

divendres, d’abril 20, 2012

Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova

Des dels metges grecs Erasístrat i Galè l'amor-passió era considerat una malaltia. Herència d'aquesta tradició, en la medicina medieval la malaltia de l'amor, de la qual parlaven els poetes medievals i que es considerava potencialment mortal, va rebre el nom d'amor hereos o amor heroicus (del grec eros). El Tractatus de amore heroico d'Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) és el primer tractat llatí de què és té constància dedicat monogràficament a l'amor heroic. El tractat explica les causes els símptomes d'aquesta malaltia d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per curar-la. Ara tot just ha aparegut la primera traducció en qualsevol llengua d'aquesta breu obra d'Arnau.

Tractat sobre l'amor heroic introducció i text llatí deMichael McVaugh i traducció i notes de Sebastià Giralt, Barcelona, editorial Barcino (Biblioteca Barcino, 7), 2011.

Per saber més de l'amor heroic: La malaltia de l’amor en la medicina medieval, UABDivulga, 02/2012 (català) /  La enfermedad del amor en la medicina medieval, UABDivulga, 02/2012 (castellà).

Fotografies eròtiques d'Albert Carreras inspirades en el Tractat sobre l'amor heroic.

El periodista Gaspar Hernández parla del Tractat de l'amor heroic:



Vídeo-resum de la presentació de Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova (6/03/2012), amb Gaspar Hernández, Carles Duarte, Joan Santanach i Sebastià Giralt.



Ressenyes:
Notícia al diari Ara: Editorial Barcino publica el Tractat sobre l'amor heroic, d'Arnau de Vilanova.

 L'amor heroic al Suplement de Catalunya Ràdio:

dilluns, d’abril 16, 2012

Sota terra investiga per on va travessar Anníbal els Pirineus?

En el seu camí cap a Roma, el general cartaginès Anníbal va haver de creuar els Pirineus catalans amb el seu immens exèrcit i els seus elefans. Segons l'historiador grec Polibi, va avançar en direcció al Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya. Però l'historiador llatí Livi diu que Anníbal sotmet els ilergets, lacetans, bargusis i ausetans. Això el situa al que ara és la comarca d'Osona i creuant ben bé per les valls del Montseny. En el programa d'avui, Sota terra busca a les restes de la descomunal fortalesa ibera del Brull, a la falda del Montseny, el que encara no s'ha trobat: una evidència arqueològica del pas d'Anníbal cap als Pirineus. Perquè no tingueu una decepció: no en troben cap!

divendres, d’abril 13, 2012

Festival Magna celebratio a Badalona


Del 26 al 29 d'abril se celebrarà el festival romà Magna celebratio a Badalona. Aquesta nova edició s'iniciarà amb el lliurament dels premis del concurs Odissea i es beneficiarà de la participació de diversos grups de recreació històrica i d'estudiants de l'Institut Isaac Albéniz (Badalona), l'Institut Premià de Mar (Premià de Mar), l’Escola Vedruna (Gràcia) i l'Escola Joan Pelegrí (Hostafrancs).

Programa (PDF)

Triclini d'estiu (menjador), Casa dels dofins, finals s. I a.C., Badalona

dimarts, d’abril 10, 2012

Activitats de l'ICAC d'aquest abril

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Tarragona) ens informa de les activitats següents:
A més ja està disponile el darrer número del butlletí digital de l’ICAC Archeonea.

dijous, d’abril 05, 2012

Visitar museus del món amb Google Art Project

Google Art Project ofereix veure una selecció extraordiària d'obres d'art exposades a molts dels museus més importants del món. Encara que s'hi troben a faltar destacades peces i grans museus, és possible tenir a la pantalla de l'ordinador fotografies molt detallades de nombroses obres, veure-les en la seva localització en cada museu i obtenir informació sobre cadascuna. Ara com ara hi ha 30.000 peces de 155 museus de tot el món. Alguns dels museus que s'hi poden visitar i que tenen continguts d'art grecoromà i/o de tradició clàssica són aquests:
  • Acropolis Museum
  • Altes Museum, Berlin
  • The Art Institute of Chicago
  • Benaki Museum of Greek Civilization
  • The J. Paul Getty Museum
  • Kunsthistorisches Museum Vienna
  • The Metropolitan Museum of Art
  • Musei Capitolini
  • Museo Thyssen - Bornemisza
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya
  • Museum of Cycladic Art
  • Museum of Fine Arts, Boston
  • Museum of London
  • The National Gallery, London
  • Ny Carlsberg Glyptotek
  • Pergamonmuseum, Berlin
  • Philadelphia Museum of Art 
  • The Pushkin State Museum of Fine Arts, Moscou
  • The State Hermitage Museum
  • The Toledo Museum of Art 
  • Galleria degli Ufizzi
El servei permet que cada usuari (un cop s'ha fet el seu compte) pugui col·leccionar fotografies en les galeries que vulgui, la qual cosa permet usar-les per part de professors i alumnes amb propòsits didàctics. També és un recurs interessant l'opció que tenen els usuaris d'escriure anotacions sota les fotografies triades en les seves galeries. La llàstima és que no es doni la possibilitat incrustar les imatges en webs. Esperem que en el futur s'augmentin les prestacions d'aquest prometedor recurs i que s'incorporin encara moltes més peces i museus, incloent-hi algunes absències clamoroses. 

Com a mostra he preparat les galeries següents amb peces dels museus de la llista anterior:
 Una altra galeria que ja podeu visitar és la de mitologia clàssica de Carlos Cabanillas.
 També es poden fer cerques per artistes, obres o galeries. Per exemple, una cerca d'obres dedicades a Venus torna 103 peces.

El que no he trobat és la manera d'esborrar fotos d'una galeria. Si algú la descobreix, que m'ho digui sisplau.

Avís: El web de Google Art Project no es pot visualitzar per ara amb Internet Explorer, però sí amb Firefox i Chrome.
 
Notícia: El País, Ara, Patrimoni Gen.cat

dimarts, d’abril 03, 2012

La matemàtica grega com a problema historiogràfic i literari


Les Jornades d'història de la matemàtica grega, amb el títol de La matemàtica grega com a problema historiogràfic i literari, tindran lloc els dies 16, 17 i 18 d'abril a l’Institut d’Estudis Catalans de 18.00 a 20.00h, a càrrec de Fabio Acerbi, investigador de la matemàtica grega antiga al CNRS. Les tres sessions seran:
  1. Què en resta de la matemàtica grega anterior a Euclides?
  2. El sistema literari de les obres matemàtiques gregues
  3. Recepció i transmissió del corpus matemàtic grec
Organitzadors: SCEC, SCM, SCF i SCHCT
Les conferències s’impartiran en italià.
L’assistència és gratuïta.

Programa complet (PDF)

dissabte, de març 31, 2012

divendres, de març 30, 2012

Avui s'estrena Ira de titanes

Una nova fantasia mitològica en 3D s'estrena avui: Ira de titanes, una seqüela de Furia de titanes (2010), remake de la pel·lícula del mateix títol de 1981. Poc apta per als que busquin una recreació fidel de la mitologia grega.

 

dimarts, de març 27, 2012

dilluns, de març 26, 2012

VIIè concurs de grups de teatre clàssic grecollatí

El Ministeri d'Educació convoca els premis del VIIè concurs de grups de teatre clàssic grecollatí formats per estudiants d'ensenyament secundari (curs 2011-2012).

Convocatòria (PDF)

diumenge, de març 25, 2012

Roses sota terra

El capítol d'avui de Sota terra pretén "esbrinar" d'on venien els grecs que van fundar Roses: si de l'illa de Rodes, de la colònia grega de Massàlia (l'actual Marsella) o de la veïna Empúries. També parla de com hi van entrar els romans, si per la força o no.

El dedico a tots els meus exalumnes de Fonts clàssiques, que van tenir la santa paciència d'aguantar els meus rotllos sobre aquestes dues qüestions.

 

divendres, de març 23, 2012

El pròxim "Sota terra" va a Roses i Empúries

Diumenge 25 de març, a les 22.40, a TV3, l'equip de "Sota terra" es desplaça fins a l'Alt Empordà per parlar de la presència a la comarca de grecs i romans. Primer, s'estrena un capítol que investiga d'on venien els grecs que van fundar Roses i, a continuació, es repeteix el programa de la ciutat romana d'Empúries de la primera sèrie.

Més informació.

dimarts, de març 20, 2012

L'arqueolologia de la mort i l'emperador Constantí a l'ICAC

Aquesta setmana l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica és la seu de dues trobades científiques destacades:

dilluns, de març 19, 2012

dimarts, de març 13, 2012

Es llança el projecte d'un diccionari col·laboratiu de grec

Un nou projecte col·laboratiu s’ha engegat de nou: la creació de un diccionari de grec didàctic i interactiu amb llicència Creative Commons, sobre la base del diccionari Liddell-Scott, Intermediate Greek-English Lexicon, a partir d'una proposta llançada fa un temps per José María Ciordia llançava la idea de traduir el Liddell-Scott al castellà. Ara el projecte torna a prendre impuls de la mà de Francisco Cortés, Jesús Ureña i Ángel Luis Gallego. La intenció és aconseguir una eina web interactiva moderna en la qual s’integri la morfologia, l’etimologia, els hel·lenismes derivats, sinònims, antònims. A més del castellà pretén incloure el català, gallec i el basc.

Es tracta d’un projecte col·laboratiu al qual es poden incorporar tots els professors de clàssiques que ho desitgin. Si vols més informació, o desitges apuntar-te a aquesta ambiciosa iniciativa, visita el web del projecte.

dijous, de març 08, 2012

Saviesa antiga al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

El proper dilluns 12 de març a les 19.30, Jaume Pòrtulas visitarà el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per compartir les seves reflexions sobre la Saviesa. La seva intervenció tancarà el cicle Virtuts. El professor Pòrtulas proposarà explorar velles literatures sapiencials –al Pròxim Orient Antic, a la saviesa grega arcaica, a la filosofia clàssica. I ho farà convençut que les tradicions de saviesa antiga contenen una lliçó indirecta per al present.

Més informació

divendres, de març 02, 2012

Més romans sota terra: la necròpolis de les Drassanes i altres novetats arqueològiques de Bàrcino



(actualitzat: programa complet)

Aquest diumenge el programa d'arqueologia Sota terra estarà dedicat a les recents excavacions a les Drassanes de Barcelona, on ha aparegut una necròpolis romana. Trobareu més informació sobre aquest capítol al web de TV3 (Un dia de rodatge amb l'equip de Sota terra) i sobre les excavacions en articles publicades ahir pels diaris Ara, El país i La Vanguardia (amb vídeo). Aquesta setmana ha resultat molt rica informativament en relació a l'arqueologia romana de Barcelona: també ha estat notícia la troballa d'una sandàlia d'un legionari romà al Raval i les noves restes descobertes del gran mosaic de la vil·la romana de la Sagrera. Aquest mosaic ha estat graciosament indultat de la destrucció a la qual la vil·la va ser condemnada per nostres autoritats municipals i nacionals.

Per cert aprofito per recordar que dimecres 7 de març es farà una conferència sobre les excavacions de les drassanes Reials, a càrrec d'Esteve Nadal i Adriana Vilardell, en el marc de Tribuna d'Arqueologia.
Actualitzat: vídeo de la conferència.
Finalment també val la pena esmentar un article al blog del programa Sota terra: Sobre terra: romans a Catalunya.

La sandàlia de legionari trobada al Raval

Les excavacions a les Drassanes

dijous, de març 01, 2012

88 infinits, espectacle sobre constel·lacions i mites

L'actor Arnau Vilardebò presenta el seu espectacle 88 infinits, sobre constel·lacions i mites. La mitologia grega desborda erotisme, trucs per lligar, psicologia pràctica. Podràs mirar les estrelles del cel d’una nova manera. Podràs entendre les formes de les constel·lacions. Amb esferes amb ninots i altres enginys es mostren clarament les formes que es poden veure al cel.

Caps de setmana de març.
Ruqueria Querubí, c. Perla, 11, Barcelona.

dilluns, de febrer 27, 2012

Legionaris pompeians i cesarians van esbatussar-se al Lluçanès?

A més de mirar el programa Oristà: romans al Lluçanès, podeu llegir l'entrevista a l'arqueòleg Joan E. Garcia Biosca, que revela algunes "trampes" de Sota terra: de vegades reexcaven objectes, "condensem i dramatitzem en 3 dies un treball que en la recerca real són anys de dedicació".