dijous, de maig 31, 2007
El Museu de l'Acròpolis tancat a partir del juliol per trasllat
Si algú té previst viatjar a Atenes aquest estiu es trobarà probablement el Museu de l'Acròpolis tancat a causa del trasllat de la col·lecció a la seva nova seu situada als peus de l'Acròpolis i dissenyada per l'arquitecte francosuís Bernard Tschumi. Amb la construcció del nou edifici, que s'ha d'inaugurar el 2008, el govern grec espera reforçar la seva perenne reivindicació del retorn dels marbres del Partenó conservats des fa dos-cents anys al British Museum. De fet està previst que la galeria superior resti buida fins que tornin. L'esperança és l'últim que es perd, diuen.
Més informació: El Periódico
dimecres, de maig 30, 2007
Cicle de conferències entorn d'Homer al CaixaFòrum de Barcelona.
A l'entorn d'Homer: La Ilíada i l'Odissea, 30 de maig-7 de juliol,
CaixaFòrum, Barcelona.
Labyrinthus ja té grec
dilluns, de maig 28, 2007
Praxíteles a París
Fins el 18 de juny encara es pot veure una magnífica exposició sobre Praxíteles al Museu del Louvre de París. Atès que només es conserven ben poques peces atribuïbles directament a aquest escultor atenès del segle IV a.C. -i la principal, Hermes amb Dionís infant, no ha viatjat a París-, s'hi exhibeixen testimonis de les obres perdudes, sobretot còpies romanes, d'atribució més o menys segura, tant les que es troben en aquest museu parisenc com en d'altres, així com monedes i textos. També s'hi poden veure obres posteriors que traspuen la seva perdurable influència, moltes relacionades amb famosa Frine, hetera que va ser la seva amant i model. La mostra acaba amb un bronze rescatat recentment de les aigües que, segons una hipòtesi, seria un original de Praxíteles. Molt recomanable és també la visita al web de l'exposició (en francès o anglès).
Aquí teniu fotos d'algunes de les peces de la mostra, malgrat que només un parell són preses a l'exposició i encara no gaire bones. Com que desgraciadament no va ser possible fer-ne més, la resta reprodueixen obres que també hi han estat incloses però fotografiades en visites anteriors al Louvre. Tanmateix no podreu gaudir de la suggerent il·luminació que realça les peces d'una mostra que aconsegueix endinsar-nos bocabadats en la recerca de la Bellesa que tant va obsessionar els antics grecs.
Praxitèle, un maître de la sculpture antique,
Musée du Louvre, del 23-3-2007 al 18-6-2007.
divendres, de maig 25, 2007
Tarraco viva 2007
Com vaig anunciar, del 10 al 20 de maig s'han celebrat a Tarragona les jornades de reconstrucció històrica Tarraco viva. Si voleu podeu veure'n unes fotos aquí. De les diverses activitats a les quals jo vaig assistir -no gaires, perquè només hi vaig estar un dia- he de destacar per la seva gran qualitat l'escenificació de músiques i danses bàquics per part de Ludi scaenici, les lluites de gladiadors representades per Ars dimicandi, i el Thermopolium de KuanUm. Si no hi heu anat mai, l'any que ve tornareu a tenir-ne una altra ocasió.
dimarts, de maig 22, 2007
Obren els museus de Sagunt i de l'Almoina de València
A aquesta obertura, en plena campanya electoral, se suma la inauguració provisional -només els caps de setmana- del Museu de l'Almoina de València el divendres passat. Sembla que alguns deixen la feina per a l'últim moment i després vinga córrer abans de les eleccions!
Notícies: Panorama-actual / Levante / Las provincias
dijous, de maig 17, 2007
Els primers centaures d'or
Estem arribant a la fi del primer curs escolar de funcionament de Chiron i no podem oblidar que el destinatari últim de la seua creació van ser -i segueixen sent- els estudiants, de la mateixa manera que la raó de ser del professor és igualment l'estudiant.
Chiron és un projecte de molt llarg recorregut, però de tant en tant és convenient fer breus aturades en el camí per reflexionar, recapitular i agafar forces. Tot comentant-ho entre els quironians hem arribat a la conclusió que ara era el moment de destacar les consecucions d'alguns estudiants de batxillerat al llarg d'aquest curs.
Chiron, com a grup promotor de les TIC en l'àmbit clàssic, ha decidit fer públic aquest reconeixement, amb la finalitat que el seu exemple serveixi d'estímul a qui vingui més endavant. I ho fa justament avui, el dia dedicat a Internet.
Així, és atorgat un simbòlic Centaure d'or als estudiants de segon de batxillerat Blai Server, de Pedreguer, Blanca Rodríguez, de Barcelona, i Marina Cervelló, de Castelló de la Plana.
Blai és el promotor de l'aparició de Nàutica (la nova Musa dels blogs), i acaba de participar en un Premi de traducció de llatí i de grec convocat per la Universitat d'Alacant.
A aquest esdeveniment ha acudit també Marina, autora així mateix del dibuix de la Musa Nàutica.
Tot tres tenen intenció de començar el curs vinent la Llicenciatura en Filologia Clàssica, i tots tres participen, a través dels seus blogs i amb els seus comentaris, dels ideals quironians de divulgació i conreu de l'antiguitat grecollatina per mitjà de les TIC.
Bastin aquests tres exemples per adonar-nos que el futur de les clàssiques està molt ben representat. A tots ens agradaria que els guardonats ens comentessin les seues inquietuds, les seues il·lusions, la seua passió pel món grecollatí, etc. Potser contribuirien amb això a despertar futures vocacions entre companys més joves.
El Centaure d'or s'enviarà als premiats perquè puguin insertar-lo en els seus respectius blogs.
Enhorabona a tots tres! Chiron desitja agrair-vos d'aquesta manera el vostre esforç.
diumenge, de maig 06, 2007
Pausa
- Exposició de marbres i dibuixos d'Igor Mitoraj, CaixaFòrum, inauguració: 7 de maig.
- Simposi “El vi tarraconense i laietà, ahir i avui", Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Museu d'Arqueologia de Catalunya, Ajuntament de Teià, Tarragona/Teià, 9 i 10 de maig (PDF)
- Tàrraco Viva, del 10 al 20 de maig, programa.
dimecres, de maig 02, 2007
125è aniversari de la descoberta del temple romà de Vic
El Patronat d'Estudis Osonencs, entitat que té la seu en el mateix temple, commemorarà fins a mitjan 2008 l'aniversari amb un programa d'activitats que s'obre aquest vespre amb la representació de l'obra Antígona durant tres dies a l'església de la Pietat de Vic, situada al costat del temple. A l'octubre hi haurà unes jornades científiques dedicades a l'estudi de l'edifici, i fins l'any vinent s'organitzaran una exposició de la història del monument, concerts i projeccions. També és previst d'instal·lar-hi una placa amb un fragment d'un poema de Jacint Verdaguer dedicat al temple.
Notícia: Vilaweb
Les muses ja són deu
Ja sabeu que les Muses són les divinitats de les arts. A l'antiguitat el seu nombre va quedar establert en nou i cada una d'elles era la protectora d'una art. Ara bé, des de fa un parell de dies una notícia sensacional recorre la blogosfera clàssica: ha aparegut la desena Musa, patrona dels blogs, anomenada Nàutica. Els responsables d'aquesta descoberta, que sens dubte els fa mereixedors d'una glòria immortal en la blogosfera global, han estat ni més ni menys dos joves bloguers valencians: Blai de Pedreguer i Marina de Castelló. En el blog del primer trobareu el relat d'aquesta sorprenent novetat. Des d'aquí no puc fer més que invocar la nova Musa perquè m'inspiri d'ara en endavan i demanar-vos que voteu per ella.
Però potser els blogs és un camp massa petit per a una Musa amb tant poder inspirador i, tenint en compte el seu nom i els seus atributs, jo crec que la seva influència es podria estendre al conjunt de la xarxa. Per què no? Proposo que Nàutica es converteixi en la Musa d'Internet.
I una altra recomanació: ja té llicència Creative Commons? Ràpid, afanyeu-vos a posar-l'hi, abans que no la rapti el terrible ciclop Μικροσοφτóς.