dimecres, de març 31, 2010

Lluita de titans en 3D

Avui s'estrena la nova versió de Lluita de titans (Clash of the titans), basada en una pel·lícula de 1981 que recrea lliurement el mite de Perseu. La novetat és que és distribuirà en 3D, malgrat que no ha estat filmada en aquest format sinó que hi ha estat adaptada posteriorment i, per tant, ha rebut crítiques per ser un 3D de baixa qualitat. També podeu visitar el web del film, amb vídeos, fotografies, un resum i fons de pantalla. Els exteriors s'han filmat al País de Gal·les i les illes Canàries.

dijous, de març 25, 2010

Celebrades les IV Jornades de didàctica de les llengües clàssiques

Els passats 12 i 13 de març es van celebrar a la Casa de Convalescència de Sant Pau (ICE de la UAB) les IV Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques, organitzades pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats. Les jornades es van desenvolupar amb èxit i amb una nombrosa assistència de professors de llatí i grec (120 inscrits). Vet aquí alguns materials de les Jornades: la presentació de l'Equip de Clàssiques de l’ICE de la UAB, que va anar a càrrec de Gemma Garcia, i una galeria de fotos dels tallers de l’associació Ludere et discere de Sagunt, realitzades per membres de l'equip de clàssiques.



dimecres, de març 17, 2010

Electra al Teatre Nacional


Una insòlita coincidència en l'escena barcelonina: mentre encara s'està representant l'Electra de Sòfocles al Teatre Akadèmia, com es va recollir fa uns dies aquí, demà s'estrena un altre muntatge de la mateixa tragèdia basada en el mite dels Atrides al Teatre Nacional de Catalunya, sota la direcció d'Oriol Broggi (que va portar a escena una magnifica Antígona fa tres anys) interpretada per Q-Ars Teatre, que la temporada passada van representar amb eficàcia Les suplicants i  la Ilíada.

Adaptació: Jeroni Rubió i Rodon
Direcció: Oriol Broggi
Interpretació: Mercè Anglès, Borja Espinosa, Anna Güell, Clara Segura, Marc Serra, Mar Ulldemolins.
Producció: Teatre Nacional de Catalunya i Q-Ars Teatre.
Dossier (doc).

Teatre Nacional de Catalunya, Sala Petita, Barcelona,
del 18 de març al 25 d’abril de 2010.

dilluns, de març 15, 2010

Esborrany de les ponderacions per a les PAU (2012)

Tal com ja ha aparegut als blogs de Lluís Inclán i de l'APLEC el Departament d'Educació ha enviat als centres l'esborrany de les ponderacions per a les Proves d'Accés a la Universitat del 2012, elaborat pel el Consell Interuniversitari de Catalunya. Les podeu consultar en un document publicat per l'APLEC, que també us proporciona un espai per poder fer les vostres aportacions. És molt important fer el seguiment de les noves ponderacions perquè poden quedar com a més o menys definitives després del període transitori 2010-2011. Si les comparem amb les ponderacions actuals el balanç no pot ser gaire positiu: el llatí perd molt d'avantatge, mentre que el grec guanya algunes posicions.

El més greu és que la ponderació passa de 0,2 a 0,1 per al llatí en quasi tots els estudis socials en què abans tenia 0,2 (llevat de dret), alguns de tant importants com periodisme, educació infantil, educació primària, treball social, turisme. En canvi es manté a la gran majoria dels estudis d'humanitats (excloent-ne els artístics).

Pel que fa al grec és poc comprensible que es ponderi amb 0,1 a arqueologia (UAB i UB) i que es doni el mateix valor que anàlisi musical, cultura audiovisual, literatura catalana i literatura castellana. A més, per què només s'hi pondera amb 0,2 dues matèries? Tampoc s'entén gaire que per al grau de filosofia (UB i UAB) el grec rebi una ponderació de 0,1, al nivell de dibuix artístic o dibuix tècnic, ni que al grau d'humanitats de la UAB (a diferència de la UPF) el grec es quedi amb 0,1 (enfront del 0,2 matemàtiques aplicades a les CC.SS).

Tant per al grec com per al llatí el que a primera vista és més sagnant és la ponderació 0,1 que rep a traducció i interpretació (alemany, anglès i francès) a la UAB, quan és 0,2 a traducció i interpretació de la UPF i la Universitat de Vic, així com a tots els altres estudis lingüistics de totes les universitats.

Aquestes són algunes de les absurditats amb què ens trobem i que plantegen dubtes sobre la manera en què s'han elaborat aquestes ponderacions: com és que en alguns estudis varien segons les universitats si la proposta ve del Consell? No seria lògic que fossin les mateixes? Qui les ha decidit en realitat?

Ara bé, el que ens deixa un petit marge de maniobra és que es poden enviar aportacions per mitjà de l'adreça edubib@xtec.cat. Per desgràcia el termini és ja: "abans del 16 de març", per tant demà. Encara hi serem a temps? Serem capaços de reaccionar o ens quedarem sense fer res com sempre?

Víctor Sabaté guanya la fase estatal del Certamen Ciceronianum

D'acord amb la informació tramesa per Esperança Borrell (presidenta de la Secció Catalana de la SEEC) el guanyador de la fase estatal del Certamen Ciceronianum ha estat Víctor Sabaté Vidal, de l'IES de Seròs (Segrià), alumne de la professora Carme Masagué.És la primera vegada que un estudiant de Catalunya guanya aquesta convocatòria.

dimarts, de març 02, 2010

Els mites grecs al teatre: Ariadna a Alacant, Electra a Barcelona

Electra

Un muntatge de l'Electra de Sòfocles, en traducció de Carles Riba i sota la direcció de Konrad Zschiedrich, estrena demà 3 de març un nou espai escènic a Barcelona, el Teatre Akadèmia (avinguda Diagonal 467). Més endavant s'hi representaran dues obres de Iannis Ritsos, Ismene, germana d'Antígona i Helena. Un viatge "al principi del teatre europeu", com diu Zschiedrich.

Gratuït per als membres del Tr3C el dijous 4/03/2010 a les 21:00. Informació: Avui 

Ariadna

La companyia Atalaya, juntament amb el Centro Andaluz de Teatro porten a escena El mito de Ariadna a partir de textos de la poeta russa Marina Tsvietàieva, Nietzsche, Ovidi i Catul, entre altres. Aquesta obra es presentarà demà 3 de març al paranimf de la Universitat d'Alacant (carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n), a les 20.00.

Informació: El País.