dimecres, de maig 31, 2006
Cannes, batalla virtual
Per cert que, al web de Total War, he vist que acaben de treure una nova extensió sobre Alexandre el Gran, per a qui es vulgui entretenir en aquestes coses.
dilluns, de maig 29, 2006
Es treu a la llum una ciutat antiga a Mallorca
Bóquer (Boccoris) va ser una ciutat indígena que va arribar al seu esplendor als segles III i II a.C. i que va esdevenir federada de Roma. Per això hi ha moltes restes romanes. Ara com ara al jaciment de Bóquer s'ha realitzat una prospecció de la zona i s'hi han trobat restes de construccions talaiòtiques, un tros de muralla i diverses estructures exteriors.
Notícia: Diari de Balears i Diario de Mallorca (a través de Terrae antiquae)
Materials per al grec i per al llatí de la selectivitat a Catalunya
dijous, de maig 25, 2006
Perquè la Dama es quedi a Elx
dimarts, de maig 23, 2006
Restes de pintura romana recuperades a Montornès del Vallès
Notícia: La Vanguardia (a través de Terrae Antiquae)
divendres, de maig 19, 2006
Simposi grec a València
Notícia: Panorama-actual
dijous, de maig 18, 2006
Tàrraco reviu durant deu dies
També avui s'han inaugurat les més grans jornades de recreació històrica del món antic en el nostre país: Tàrraco viva. El gran nombre i varietat d'activitats que s'hi realitzen, per part de grups vinguts de diversos punts d'Europa fan que em vegi incapaç de reproduir aquí el programa, que podeu consultar fàcilment al web del Museu d'Història de Tarragona. Només m'atreveixo a donar una enumeració de les activitats, que es realitzaran en gran part als diversos espais monumentals de la Tarragona romana: recreació del món ibèric, exèrcit grec, legions romanes, lluites de gladiadors i pugilat a l'amfiteatre, representació de Mostellaria o La comèdia del fantasma de Plaute i reconstrucció d'un frons scaenae, cuina romana, música i danses romanes, fira internacional de museus, monuments i jaciments arqueològics d'època romana, fira de productes de divulgació històrica romana, escenificació d'un funeral, de la situació dels esclaus, dels primers cristians, de la cort imperial i de bacanals, demostració d'instruments i tècniques de topografia dels antics romans, narracions de mites, tallers, activitats i jocs per a escolars, taller d'escriptura romana, inscripcions de Pompeia, exposicions, jornades de portes obertes a museus i monuments, visites comentades als monuments, conferències, llibreria, i finalment bibliografia i enllaços per Internet.
Tàrraco Viva. VIII Jornades internacionals de divulgació històrica romana, Tarragona, del 18 al 28 de maig.Magna Celebratio a Badalona
El Museu de Badalona celebra la segona edició de la Magna Celebratio. Avui s'ha presentat l'Associació de Reconstrucció Històrica de Badalona. Des de demà fins diumenge tindran lloc les activitats següents:
Divendres 19 i dissabte 20
Visites gratuïtes (prèvia inscripció) a les termes romanes acabades d'inaugurar i a diversos espais de la ciutat romana de Bètulo normalment no visitables.
Divendres 19, dissabte 20 i diumenge 21
Jornades de cuina romana: recreació dels millors menús romans per diferents restaurants de la ciutat i petita xerrada sobre els costums a taula i els plats dels romans.
Dissabte 20 de maig
Jornades de reconstrucció històrica:
El grup Jano, amb la col·laboració de l'Associació de Reconstrucció Històrica de Badalona, escenificarà la vida quotidiana en el campament militar romà.
Dissabte 20 de maig
Taller de cuina romana: explicació i tast de plats romans pel grup Kuanum.
Diumenge 21 de maig
Desfilada de més de 300 soldats romans de tot Catalunya (armats, manaies, estaferms).
Més informació: Magna celebratio, Museu de Badalona.
Continua la confusió hermètica
Perdó, no era Mercuri sinó un hermes (o un herma?)
Abans d'ahir vaig donar la notícia que s'havia trobat una escultura de Mercuri a la ciutat romana d'Empúries. Avui he de corregir l'error a què em va portar la premsa. En les notícies que havia llegit (El Periódico, La Vanguardia, Europa Press) es parlava de la troballa d'un Hermes o fins i tot del déu Hermes, que jo vaig rebatejar pel nom llatí equivalent de Mercuri, a parer meu més adient per la seva època i el lloc on s'havia trobat. Però en realitat no representa Hermes sinó que consisteix en un hermes (així, amb minúscula) o herma, tal com s'anomenaven en el món grec als pilars que servien per marcar els límits dels camins o de les propietats i per allunyar el mal d'ull o l'infortuni. Sovint al capdamunt s'hi representava el bust del déu Hermes -i d'aquí el nom-, però altres voltes el d'altres déus. A més a més, era habitual representar un fal·lus al pilar. En època romana s'utilitzava amb finalitats simplement decoratives, freqüentment als jardins.
En concret el déu que representa l'escultura trobada a Empúries és Bacus o Dionís, el déu del vi. Es tracta d'un bell bust de marbre de Luni (Carrara) d'estil arcaïtzant, datada entre els segles I i II d.C., de 22,5 cm d’alçada i 16 cm d’amplada. Va ser trobada fa quasi un any a l'illa o insula de les termes, recentment excavades. La foto (a dalt reproduïda) i la informació de la peça les ha difoses el Museu d'Arqueologia de Catalunya en un document PDF en català, castellà, anglès i francès.
Aquesta troballa ens planteja un problema filològic. El nom del déu Hermes (Ἑρμῆς) servia en grec per anomenar aquest tipus de pilar (en plural ἑρμαῖ). En llatí es fa servir Hermes o Herma tant per al déu com per al pilar (en plural hermae -arum). El terme per designar el pilar esdevé diferent del que anomena el déu en castellà (herma) i en anglès (herm o herma), mentre que el francès són iguals excepte per la inicial (hermès). En català la nota del MAC també l'anomena hermes, igual que el nom del déu, d'acord amb la proposta del TERMCAT, no incorporada per ara a l'oficial Diccionari de l'IEC. Ara, jo em demano: què seria millor, dir-ne hermes o bé herma? (Això sí en tots dos casos en masculí, igual que en grec i en llatí). Si utilitzéssim hermes seria més fidel a l'original i es mantindria la relació amb el déu; però si ens decantéssim per herma, ens estalviaríem confusions com la creada en els diaris abans citats. I és que dir un hermes de Bacus queda una mica estrany. Què n'opineu els filòlegs?
dimecres, de maig 17, 2006
La Dama torna a Elx per a l'exposició de la història de la ciutat
Des d'ahir la Dama d'Elx ha tornat a la ciutat on va ser trobada. Però el retorn d'aquesta escultura ibèrica -normalment dipositada al Museo Arqueológico Nacional- a Madrid, només ha de durar mig any, el temps que durarà l'exposició D'Ilici a Elx, 2.500 anys d'història, que ha preparat l'Ajuntament d'Elx: des de demà fins a l'1 de novembre. L'inici de l'exposició coincidirà amb la inauguració del Museu Arqueològic i d'Història d'Elx, una de les cinc seus d'aquesta magna exposició. Serà aquest nou museu el que acollirà la Dama, en el marc de la mostra Iberia, Hispania, Spania. Una mirada des d'Ilici, anteriorment vista a Alacant i València i Barcelona, que abraça des de la cultura ibèrica fins a la visigòtica (entre el 500 a. C. i el 500 d. C.), tal com es va produir a Ilici, vora l'actual Elx. L'exposició presenta quasi 300 peces arqueològiques, entre les procedents del jaciment d'Ilici (Museu de l´Alcúdia d'Elx), on es va trobar la Dama, i les provinents de diversos museus de l'estat. D'altra banda l'exposició el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx mantindrà dins la seva col·lecció arqueològica permanent, una secció dedicada a l'Ilici romà i una altra a l'època paleocristiana i visigòtica.
Notícia: Vilaweb
Iberia, Hispania, Spania. Una mirada des d'Ilici (per cortesia d'Èlsinor),
al 18 de maig a l'1 de novembre,
Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (web només en castellà).
dimarts, de maig 16, 2006
Mercuri aparegut a Empúries
El Mercuri d'Empúries es presentarà en públic dimecres i s'incorporarà a l'exposició permanent del Museu d'Arqueologia de Catalunya- Empúries el dijous pròxim, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus.
Notícia: Europa Press
dilluns, de maig 15, 2006
Espònsor per a la restauració i l'estudi de papirs i teixits coptes de Montserrat
El monestir de Montserrat preveu publicar les edicions i els estudis en la nova col·lecció Orientalia Montserratensia. L'estudi i la interpretació dels papirs s'està fent gràcies al treball de filòlegs del CSIC.
Imagino que aquest patrocini no deu ser una conseqüència (positiva) de l'esbombat llançament tan recent de l'Evangeli de Judes.
Notícia: Europa Press
Iniciació als papirs grecs a Montserrat
El curs, adreçat a llicenciats en filologia clàssica o a qui tingui un nivell mitjà-alt de grec clàssic, serà del 17 al 20 de juliol, amb una durada de 30 hores i un horari de 10 a 14 i de 15 a 18.
Informació completa sobre el curs
Campanya 2006 a Iesso (Guissona)
La setzena campanya d'excavacions en el Parc Arqueològic de Iesso, la Guissona romana (Segarra), se centraran en la recuperació de les principals vies de la ciutat i les termes. Els treballs es prepararan al juny i s'allargaran fins al mes de setembre, sota la direcció de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Patronat del Parc Arqueològic de Iesso. Els últims dies ja s'estan portant a terme treballs de neteja del jaciment. La pretensió del Museu és dissenyar un projecte d'adequació de les visites turístiques al jaciment i traslladar en un futur a l'espai de la Fassina, contigu al Parc Arqueològic, les peces arqueològiques recuperades fins a ara, en l'actualitat exposades en el Museu Eduard Camps.
Notícia: Commentariola Hispaniae
divendres, de maig 12, 2006
Tresors submarins d'Egipte a Berlín
Bibliotheca Alexandrina, Antiquities Museum (S.G.).
El centre d'exhibicions Martin Gropius Bau de Berlín mostra des de demà el més gran descobriment arqueològic submarí del Mediterrani: 500 peces trobades sota l'aigua, testimoni de 1.500 anys d'història d'Egipte, des del 700 a.C. fins al 800 d.C. i fruit dels dotze anys de feina de Franck Goddio i el seu equip de l'Institut Européen d'Archéologie Sous Marine (IEASM). Es tracta d'una exposició que vol ser exhaustiva i que posteriorment anirà a París i a Egipte.
El focus principal dels descobriments de Goddio és davant la costa d'Alexandria, però igual d'important és, també al delta del Nil, la localització per primera vegada de les restes de les ciutats d'Heraclèon i Canop. Aquest triangle urbà va ser el centre de les fructíferes relacions entre les cultures egípcia, grega i romana durant els períodes hel·lenístic i romà, en els quals Egipte va ser governat per la dinastia grega dels Ptolemeus, que va acabar amb Cleòpatra, i va passar a formar part de l'Imperi romà. Heraclèon va ser la ciutat grega principal abans de la fundació d'Alexandria i va ser descoberta per Goddio l'any 2000, mentre que Canop va ser famosa per ser un centre de diversió durant l'era romana.
Ägyptens versunkene Schätze - Tresors submergits d'Egipte (en alemany i anglès).
Informació en castellà
Berín, Martin Gropius Bau,
Del 13 de maig al 4 de setembre del 2006
També és recomanable visitar el web de la Franck Goddio Society, que inclou diversos vídeos i algunes fotos espectaculars i el Museu Grecoromà d'Alexandria.
Notícia: Avui
dijous, de maig 11, 2006
Llatinismes per a una selectivitat
dimarts, de maig 09, 2006
L'òpera Lisístrata s'estrena amb un cor d'estudiants de secundària al Mercat de les Flors
Dimecres 10 i dijous 11 de maig es representarà per primera vegada l'òpera Lisístrata del compositor Albert Carbonell i Sauri, al Mercat de les Flors de Barcelona. La part coral de l'obra anirà a càrrec d'alumnes d'ESO de 25 centres d'ensenyament diferents, en el marc del programa educatiu Òpera a Secundària. També hi intervenen els cantants professionals Maria Ponsatí, en el paper de Lisístrata, i Pau Bordas, en el de Cinèsies, a més de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.
Lisístrata va guanyar fa un any el III Concurs de Composició d'Òperes per a Escolars, dotat amb un premi de 9.000 euros i convocat per l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona, el Liceu i l'Escola Superior de Música de Catalunya. El mateix autor va adaptar lliurement el text a partir de la comèdia d'Aristòfanes, en la qual Lisístrata incita les dones gregues a declarar-se en vaga de sexe per acabar amb la Guerra del Peloponnès, entre els atenesos i els espartans.
Al web del compositor trobareu els arxius en mp3 de la grabació completa de l'òpera, que podeu obtenir un cop us hi hàgiu registrat.
Notícia: Vilaweb
Mercat de les Flors, Barcelona.
sala Maria Aurèlia Capmany
10 i 11 de maig de 2006.
dilluns, de maig 08, 2006
Les muses i els poetes arriben a Lleida
Després de passar per Girona, com vaig ressenyar al seu dia, demà inicia la seva estada a Lleida l'exposició Mitologia i creació. El poeta i els seus déus a l'antiguitat, comissariada per Miguel Ángel Elvira. Ara que ja l'he vista, recomano a tothom que en tingui l'oportunitat i que l'interessi el tema que la vegi. La mostra, tot i que és poc extensa, inclou peces força belles i interessants, relacionades amb els poetes i les divinitats que els inspiraven: Apol·lo, les Muses i Dionís. A més paral·lelament s'organitzaran un seguit d'activitats variades, especialment adreçades als grups escolars: visites comentades i dinamitzades, audicions comentades de composicions de tots els temps sobre el mite d'Orfeu i altres personatges mítics, cinema, taller de narracions i jocs teatrals amb els actors Cal·líope i Dionís (Caixa de muses). Fins i tot la companyia Tant de Teatre hi representarà Antígones, sobre textos de Sòfocles, Brecht, Anouilh, Espriu, Bergamín, Coca... els dies 17-19 de maig, 12.00 h.
En resum, una bonica manera de combinar les arts pàstiques i la literatura. Imagino que li agradaria a l'autor de l'interessant bloc Et ego in Arcadia, racó visual de literatura i cultura grecoromana que cerca la unió harmònica entre imatge i lletra. La llàstima és que li queda un poquet lluny.
Per cert podreu saber qui és qui de les muses de la foto si aneu a la pàgina abans enllaçada.
Mitologia i creació. El poeta i els seus déus a l'antiguitat,
Centre Social i Cultural de la Fundació "la Caixa", Lleida,
del 9/5/2006 al 23/7/2006, entrada gratuïta.
Més informació (PDF).
dijous, de maig 04, 2006
L'ajuntament d'Écija destrueix les restes d'una ciutat romana per fer un aparcament
Això sí, ara es podrà aparcar al centre de la ciutat.
Aquesta barbaritat ha merescut un article al Times on line (traducció castellana accessible a Commentariola Hispaniae). També podeu llegir una edulcorada Informació ciutadana sobre l'excavació.
Rases agrícoles a Eivissa
Més informació: Última hora (a través de Commentariola Hispaniae).
dimecres, de maig 03, 2006
Talaiot usat en època romana
Més informació: Diari de Balears
dimarts, de maig 02, 2006
Quan es va enfonsar l'illa de Tera?
La revista científica Science ha publicat un article (28 abril) en el qual s'aporten noves evidències a favor d'endarrerir la datació de la famosa erupció de l'illa grega de Tera (actualment Santorini, al mar Egeu) més d'un segle respecte de la que donen els arqueòlegs (c. 1500). Proves realitzades amb el mètode del carboni 14 situen l'erupció en el segle XVII a.C. Tot i així, un altre article publicat per arqueòlegs en el mateix número s'hi mostra escèptic. La polèmica encara no està tancada. Tot plegat dóna un bon garbuix cronològic que implica la datació geològica, la de carboni 14, l'arqueologia de Tera i Creta i les dinasties dels faraons egípcies.
L'enorme erupció de Tera ha estat objecte d'una gran atenció per part dels historiadors i de certes espècies més o menys exòtiques. A més d'enfonsar tot el centre de l'illa, tal com es pot veure a la foto, s'ha suposat que hauria estat la causa de la fi de la civilització minoica a Creta i, fins i tot, l'origen dels mites de la Titanomàquia i de l'Atlàntida, narrat per Plató i que ha donat peu a moltes altres teories, al meu parer menys creïbles. Fins i tot algun il·luminat l'ha relacionat amb les plagues d'Egipte i la retirada de les aigües del mar Roig al pas de Moisès. Ja veieu que serveix per explicar-ho tot.
Podeu trobar un dossier de premsa i fotogràfic a Terra antiquae. I la Wikipedia anglesa m'ha deixat de pedra una vegada més. Ja recull les noves dades en l'article abans enllaçat!
Tona romana
Notícia El Periódico / La revistona.