divendres, d’octubre 29, 2010

Collatinus en català, castellà i gallec

Collatinus és una eina molt útil per generar vocabularis a partir de textos llatins. Creada ja fa temps per Yves Ouvrard, tot just ara s'ha engegat la versió catalana, castellana i gallega de Collatinus, accessible en el servidor de la Consejería de Educación de la Junta d'Extremadura. El seu ús és online i molt senzill. L'únic que cal fer és enganxar el text a la finestra, triar la llengua i les altres opcions i clicar a "Mitto". Cal tenir en compte que és una versió beta, en proves, i es demana la col·laboració dels usuaris per anar-ne polint els errors. Aquí trobareu més informació sobre l'elaboració del recurs i l'enviament de les correccions.

dijous, d’octubre 28, 2010

No me la puc treure del cap: Viatge a Ítaca de Lluís Llach

El 1975, Lluís Llach es va inspirar en Kavafis per renovar la seva trajectòria musical. Com va néixer el Viatge a Ítaca? Com ha estat rebuda? És encara vigent?

dimecres, d’octubre 27, 2010

Joan Solà, filòleg clàssic

Avui ens hem quedat perplexos amb la mort de Joan Solà, un dels grans lingüistes catalans. Aquí no parlarem pas de la seva imponent obra en filologia catalana ni del seu vessant cívic ni de la seva humanitat. Aquí recordarem una faceta menys coneguda: llicenciat en filologia clàssica per la UB, el seu últim projecte, tot just incipient, era l'edició crítica de la immortal traducció de l'Odissea de Carles Riba, en col·laboració amb el seu antic deixeble Jordi Cornudella. A la mateixa traducció ja havia dedicat una ponència en el simposi en motiu dels cinquanta anys de la mort de Carles Riba.

Més informació: Vilaweb

Actualització (28/10/2010): El passat 5 d’octubre Joan Solà havia de participar en la presentació de dos dels últims volums de la Fundació Bernat Metge: la Ilíada i l’Odissea d’Homer. Malgrat que la malaltia li va impedir ser present, va fer arribar als organitzadors el text de la seva intervenció perquè fos llegit en nom seu: Presentació de la Ilíada i l'Odissea (PDF).

Font: Institut Cambó

Conferències sobre mitologia al Museo del Prado a Barcelona

Des del 20 d'octubre fins el 19 de gener la Fundació Francisco Gòdia de Barcelona ofereix el cicle de conferències Los dioses cautivos. Mitología en el Museo del Prado.

Programa (PDF)

Teatre grecollatí 2011

Ja podeu consultar els programes de teatre grecollatí de Prosopon del 2011 i les instruccions de la inscripció. Aquí destaquem els festivals següents:

dimarts, d’octubre 26, 2010

Primeres jornades d'investigadors predoctorals en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

A partir de demà 29 d'octubre tindran lloc, a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, les Primeres jornades d'investigadors predoctorals en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, amb la participació de vuitanta doctorands provinents de 24 universitats de Catalunya, de la resta de l'Estat, d'Itàlia i de Gran Bretanya.

L'organització de les jornades ha estat una iniciativa sorgida del col·lectiu de becaris FPI del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, amb la intenció de reunir joves investigadors en les seves diferents àrees de coneixement que abracen els estudis sobre l'Antiguitat i l'Edat Mitjana: historiadors, filòlegs, arqueòlegs, paleògrafs...

Programa

dilluns, d’octubre 25, 2010

VI Fòrum Auriga, a Badalona

Els propers dies 20 i 21 de novembre se celebrarà el VI Fòrum Auriga al Museu de Badalona. El dissabte 20 estarà dedicat a breus exposicions orals, especialment sobre didàctica de les llengües i la cultura clàssiques i l'arqueologia clàssica, així com a presentacions en format pòster, mentre que la sessió del diumenge se centrarà en el patrimoni romà de Badalona.

Programa (PDF)

Jornada Communicatio: un Itinerari històric, a la UAB

El dimecres 27 i el dijous 28 d’octubre tindrà lloc la Jornada Communicatio: un Itinerari històric, organitzada pel Grup de Recerca Chartae de la UAB, entorn de la comunicació des de l'antiguitat fins a l'època contemporània.

Programa

divendres, d’octubre 22, 2010

Ponderacions definitives per a la selectivitat del 2012

S'ha publicat el document definitiu de les ponderacions per a les proves d'accés a les universitats de Catalunya que s'aplicaran el 2012. Al web de l'equip de clàssiques de la UAB en podeu llegir un breu comentari.

dimecres, d’octubre 20, 2010

Seminaris a 4 bandes a la Universitat de Barcelona

Demà s'inicia la segona edició dels  un espai interdisciplinar d'intercanvi científic, amb ponents i moderadors provinents dels estudis d'Assiriologia i de Filologia clàssica.Les sessions tindran lloc en cinc dijous dels mesos d'octubre a gener a les sis de la tarda a la Sala de Juntes  de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). L'assistència és lliure i gratuïta. Aquest és el programa de les sessions dels Seminaris a 4 bandes (Pròxim Orient Antic i Món Egeu) del curs 2010-2011:
  • 21 d’octubre de 2010: Polis i âlum, oikos i bîtum. La idea de ciutat (Uruk, Babilònia, Troia, Atenes, Jerusalem, Alexandria). Ponents: Montserrat Reig i Jordi Vidal. Moderadors: Bernardo Berruecos i Constantino Vidal.
  • 11 de novembre de 2010: Transmissió de coneixements: formes, vehicles, vies diverses. Ponents: Lluís Feliu i Jaume Pòrtulas. Moderadors: Jaume Llop i Jordi Pàmias.
  • 9 de desembre de 2010: El ritual i la gestió de la vida social i familiar: el naixement, la mort, el matrimoni, la comensalitat. Ponents: Jesús Carruesco i Adelina Millet. Moderadors: Roger Aluja i Mariona Vernet.
  • 13 de gener de 2011: Màgia, ciència i saviesa. Ponents: Joaquín Sanmartín i Emilio Suárez de la Torre.Moderadors: Sergi Grau i Cristian Tolsa.
  • 20 de gener de 2011: Religió ‘estatal’ vs. religions minoritàries i grups. Ponents: Ignacio Adiego i Gregorio del Olmo. Moderadores: Roser Homar i Eulàlia Vernet.
Més informació al blog dels Seminaris a 4 bandes

    Conferències de Tribuna d'Arqueologia 2010-2011

    Avui s'inicia el cicle de conferències de Tribuna d'Arqueologia 2010-2011 amb una intervenció sobre la vil·la romana de Vilauba. Aquí destaquem les de temàtica ibèrica i romana:
    • 20 d’octubre: De Vilauba a Villa Alba. L’hàbitat dels segles VI-VII dC de la vil·la romana de Vilauba (Camós, Pla de l’Estany), a càrrec de Pere Castanyer, Joaquim Tremoleda, Rafael Dehesa
    • 15 de desembre: La recerca arqueològica en el conjunt ibèric d’Ullastret en els darrers anys, a càrrec de Ferran Codina, Gabriel de Prado i Aurora Martín
    • 23 de febrer: Arqueologia a la nau central de la Catedral de Tarragona, a càrrec de Josep M. Macias, Andreu Muñoz i Immaculada Teixell.

    Lloc: Palau Marc, sala d’actes. Rambla Santa Mònica 8, Barcelona, a les 19.00 h.
    Programa complet (PDF)

    dimarts, d’octubre 19, 2010

    Jornades sobre la producció i circulació de llibres clandestins

    II Jornades de la Història del Llibre i de la Lectura que es celebraran els propers dies 20 i 21 d'octubre en l’Arxiu Nacional de Catalunya estan dedicats a "La producció i circulació de llibres clandestins des de l'antiguitat fins als nostres dies".

    Programa (PDF)

    divendres, d’octubre 15, 2010

    Cicle dedicat al poeta Nikos Kavadias a Barcelona

    En ocasió del centenari del naixement de Nikos Kavadias, l’Associació Catalana de Neohel·lenistes proposa un cicle de conferències amb diferents aproximacions ―a través de la música, de la crítica literària, de la traducció, etc.― a la seva obra rica i fascinant.
    • Dimarts, 19 d'octubre: "Gira la brúixola, o és el vaixell?" Introducció a Nikos Kavadias a càrrec de Jaume Almirall (traductor) i Joan-Carles Blanco, Sala d'actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó,
    • Divendres, 22 d'octubre: recital-concert poètic, Sala d'actes de la Residència d'Investigadors (CSIC) ,
    • Dimarts, 26 d'octubre: Música per a Nikos Kavadias a càrrec de Joan-Carles Blanco, Sala d'actes de l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes, 
    • Dimecres, 3 de novembre: Nikos Kavadias vist per un músic a càrrec de Thanos Mikrútsikos (compositor), Sala d'actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó,
    • Dilluns, 8 de novembre: La fascinació perdurable de Nikos Kavadias Aspectes desconeguts de la seva vida i obra a càrrec de D. Kalokiris (poeta, crític i traductor) i G. Zevelakis(crític i escriptor) Sala d'actes de la Residència d'Investigadors (CSIC)
    Espais:
    • Sala d'Actes de la Residència d'Investigadors, Carrer Hospital 64, Barcelona,
    • Sala d'Actes de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carrer Comtes 2, Barcelona,
    • Sala d'Actes de l’EOI Barcelona-Drassanes, Avinguda de les Drassanes s/n, Barcelona.
      Programa complet (PDF)

    dimecres, d’octubre 13, 2010

    Conferències de la Societat Catalana d'Estudis Clàssics 2010-2011

    Durant aquest curs la Societat Catalana d'Estudis Clàssics organitza les conferències següents:
    • 21 octubre 2010: “Critias”, a càrrec de Giovanna Alvoni (Universitat de Bolonya).
    • 29 i 30 novembre 2010: Col·loqui internacional , dins del Projecte: “La concepció de l’espai a Grècia”: “Ouranos kai Ge: anomenar l’espai a Grècia”. Les sessions del dia 29 se celebraran a la seu de l’IEC, a Barcelona. Les sessions del dia 30 se celebraran a la seu de l’ICAC, a Tarragona.
    • 15 de febrer 2011: “Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos. I”, a càrrec d’Emilio Suárez de la Torre (Universitat Pompeu Fabra).
    • 22 de febrer 2011: “Interculturalidad e identidad: el mundo de los papiros mágicos griegos. II” a càrrec d’Emilio Suárez de la Torre (Universitat Pompeu Fabra).
    • 15 de març 2011: “L’iscrizione filosofica di Diogene di Oenoanda. Ricerche e scoperte dal 2007 al 2010”, a càrrec de Jürgen Hammersteadt (Universitat de Colònia).
    • 7 abril 2011: “Sèneca i l’agronomia: una lectura de la carta 86”, a càrrec de José Ignacio García Armendáriz (Universitat de Barcelona).
    • 3 de maig 2011: “El placer en la filosofía de Séneca” a càrrec de Carlos Lévy (Universitat de la Sorbona).
    • 20 i 21 juny 2011: V Reunió anual del grup TELEPHe (Traduire en langues européennes les papyrus d’Herculanum): “Els papirs de Filodem”.
    Si no s’indica una altra cosa, les sessions se celebraran a la seu de l'IEC, a Barcelona, a les 19 hores.

    dijous, d’octubre 07, 2010

    Actes dels 10 anys de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat

    Demà s'inicien els actes del desè aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. Fins el 3 de desembre s'oferirà una gamma molt àmplia i interessant d'activitats sobre la Tarragona romana: un seminari i unes jornades internacionals, nombroses conferències de reconeguts arqueòlegs, visites guiades per les restes romanes, reconstruccions històriques, exposicions, cinema, música...

    Aquí teniu el programa complet (PDF). Val la pena donar-hi un cop d'ull i deixar-s'hi caure algun dia.

    dimecres, d’octubre 06, 2010

    Proposta de convocatòria d'oposicions a Catalunya el 2011: 20 places de grec i 20 de llatí

    El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha presentat avui a les organitzacions sindicals, en el marc de la Mesa Sectorial, la proposta de convocatòria d’oposicions per l’any 2011. Concretament, Educació preveu convocar 3.194 places de funcionari docent. D'aquest total 20 seran per a grec i 20 més per a llatí.

    Més informació

    dimarts, d’octubre 05, 2010

    L'anglès prové del llatí?


    En aquest gràfic de la Wikipedia podem veure l'origen del vocabulari de l'anglès. D'entrada sorprèn que una llengua germànica tingui més lèxic procedent directament del llatí (29%) que no pas de les llengües germàniques, incloent-hi el mateix anglès (26%). Però és que encara és més xocant si pensem que la gran majoria dels mots d'origen francès, la totalitat dels quals arriba a un altre 29%, prové del llatí. Per tant queda clar que més de la meitat de les paraules angleses deriven del llatí (56%). Així doncs, si volguéssim tirar aigua al nostre molí, podríem dir que l'anglès és una llengua llatina? No, és clar. En realitat, el vocabulari només és una part d'una llengua, tot i que potser la més vistosa, i cal tenir en compte també la gramàtica i la mateixa història de la llengua. Però al capdavall és una raó més per interessar-se pel llatí i per comprendre que en l'educació o en la cultura general dels països anglosaxons el llati hi continuï present.

    dilluns, d’octubre 04, 2010

    Els vàndals arriben al Canal 33

    Dins la sèrie del programa Cronos (Canal 33, dilluns, 9,45) dedicada a les invasions germàniques (la dels bàrbars) avui s'ha emès l'episodi sobre els vàndals, que podeu veure durant una setmana aquí.

    El fil del mite, als Caixafòrums

    El fil del mite és un espectacle adreçat a alumnes de primària basat en tres mites situats a Creta: el Minotaure, Teseu i Ariadna i Dèdal i Ícar.

    Antonio Alvar, selecció de mites i adaptació de textos clàssics; Jordi Prat i Coll, dramatúrgia, guió i direcció i adaptació de textos; Ricard Prat i Coll, disseny d’escenografia i vestuari: Mario Mas, música (guitarra); Fiona Rycroft, Mireia Piferrer i Marc Pociello, intèrprets.

    Preu: 18 €/grup (màxim 30 alumnes)