Blog de l'actualitat clàssica: notícies sobre la civilització grecoromana i la seva pervivència en el món actual.
dijous, de març 27, 2008
Algunes peces etrusques
Coincidint amb l'exposició "Prínceps etruscos" al Caixafòrum de Barcelona, he preparat una miniexposició fotogràfica de peces etrusques de tres museus (Museo Archeologico Nazionale di Firenze, British Museum i MAC). Només són nou les peces fotografiades, dues de les quals es troben ara a Barcelona. Quines? Esbrineu-ho anant a l'exposició. Val realment la pena... i és gratis!
dilluns, de març 17, 2008
divendres, de març 14, 2008
El mal anomenat Esculapi arriba a Empúries
Més informació: Avui
Programa del centenari (PDF)
Una dama etrusca
Seianti Hanunia Tlesnasa era una aristòcrata etrusca que va morir passada la cinquantena. Va ser enterrada en un bell sarcòfag amb el seu nom inscrit i coronat per un retrat seu de cos sencer que la representa ajaguda, tot fent el gest de posar-se bé el vel mentre es mira al mirall si li queda bé. Si anem al British Museum de Londres i contemplem el seu sarcòfag, que encara conserva la policromia, podríem pensar que feia prou goig per l'edat que tenia i que estava ben orgullosa de la seva aparença juvenil. Però els científics s'han encarregat cruelment de desfer-nos la il·lusió. Al costat del sarcòfag trobareu una reconstrucció anatòmica del seu cap feta a partir de les seves restes (reproduïda a l'angle superior esquerra de la foto) que ens descobreix el rostre que tenia realment en el moment de la seva mort, ben diferent del seu retrat idealitzat i rejovenit. Quina gràcia que li faria a la pobra Seianti saber que ha quedat en evidència la seva cirurgia estètica post mortem!
Sarcòfag de Seianti Hanunia Tlesnasa (150-140 a.C.), trobat Poggio Cantarello, a prop de Chiusi.
dijous, de març 13, 2008
Noms llatins mal accentuats
En el mateix número del suplement cultural trobareu una ressenya de Sam Abrams sobre l'antologia Poetes òrfics catalans (El Gall Editor, 2007), amb el comú denominador de l'orfisme, i una divertida invitació a la manera de Catul.
dilluns, de març 10, 2008
Materials de les II Jornades de didàctica de les llengües clàssiques
En primer lloc les Velles experiències noves de Bàrbara Matas sobre epigrafia llatina i religió romana:
Actualitzat: document de vocabulari per treballar les inscripcions (PDF)
La meva intervenció duia el títol de Les clàssiques a Internet: de la web 1.0 a la web 2.0., però per deixar clar que va consistir a relatar el canvi de la web a partir de la meva experiència docent (que és del que es tractava) hi he afegit un parèntesi.
D'altra banda val la pena recollir un parell d'enllaços relacionats amb dues de les altres intervencions: Francesc Parreu va presentar el seu mètode Olimp per a l'aprenentatge del grec per ordinador i KuanUm la seva tasca de divulgar i investigar el patrimoni arqueogastronòmic.
Programa sencer (PDF)
diumenge, de març 09, 2008
Mapes col·laboratius
- Ora maritima d’Aviè (selecció de topònims, hipotètics o no)
- Primeres fundacions romanes d'Hispània
Mostra un mapa més gran
Se m'acut que es podria utilitzar per exemple per fer un mapa de les ciutats i els monuments romans d'Hispània que poden sortit a selectivitat.