dimarts, de novembre 01, 2005

Els Mossos i els clàssics

Com sabeu els Mossos s'han desplegat avui a la ciutat de Barcelona. I em preguntareu: què coi té a veure això amb els clàssics? Doncs resulta que sí, que sempre treuen el cap per cantó més insospitat. Segons l'Avui la comissaria més emblemàtica, encara pendent de construir-se a la plaça Espanya segons un projecte de l'estudi Bohigas-Mackay-Martorell, tindrà la façana de vidre amb plaques metal·litzades i amb miniplaques fotovoltaiques per generar energia solar... I ara ve el que ens interessa: es decorarà amb una gran inscripció. "Segurament hi anirà una cita d'un autor clàssic grec o llatí amb un missatge cívic, però encara no està triada", Bohigas dixit, i la idea es veu que ha entusiasmat la consellera Montserrat Tura.

Des d'aquí proposem un brain-storm de classicistes, o almenys dels poquets que ens llegeixen, per trobar la sentència que robi el cor a la consellera, que la cosa no està per deixar perdre una oportunitat com aquesta. La primera que se m'acut -i ben poc original, ho reconec- és Dura lex sed lex (Justinià), que encaixa amb el seu perfil de línia dura, tot i que no resulta gaire tripartítica. Més progre-fòrum i més nostrada és Nulla iustitia est vera sine bonitate (Ramon Llull) o més políticament correcta la ciceroniana Legum servi sumus ut liberi esse possimus. A contracor descartem per cínics (però no pas per falsos) els versos de Juvenal Multi committunt eadem diverso crimina fato; ille crucem sceleris pretium tulit, hic diadema 'Molts cometen els mateixos crims amb un destí divers: l'un rep com a premi del seu crim el turment, l'altre la corona". Bé, reconec que no me n'he sortit gaire bé, però segur que hi haurà qui ensopegui amb la més adient. Podeu deixar les vostres propostes com a comentaris d'aquest text o bé, si no confieu que la nostra veu arribi a les altes instàncies, podeu enviar-les directament a:

Sra. Montserrat Tura i Camafreita
Conselleria d'Interior
Secretaria de Seguretat Pública
Via Laietana, 69
08003 Barcelona

Per cert recullo una pregunta que Ramon Torné ha penjat més avall sobre si l'Orestia d'Èsquil-Gas es representarà també a Cornellà. Jo no en sé res. Si algú ho sap, ens ho digui sisplau .

6 comentaris:

èlsinor ha dit...

Doncs a mi m'agrada aquesta cita de Virgili (Aen. XII 947-8):

Tune hinc spoliis indute meorum eripiare mihi?

tot i que reconec que el contingut pot ser una mica fort pel context en què s'inseriria, però, al cap i a la fi...qui entèn hui en dia llatí o grec?

sgiralt ha dit...

Amb açò de les "despulles dels meus" et refereixes a l'antiga comissaria de la policia nacional sobre la qual s'alçarà la nova dels mossos?

èlsinor ha dit...

Home, no; estava pensant en spoliis amb el sentit de 'botí', en aquest cas com a producte d'un robatori; la sentència aniria adreçada als lladres que s'hi portaren.

Ara bé, si eixa no t'acaba de fer, què et sembla aquesta:

CVIQVE SVVM,

expressió abreujada de

iustitia autem praecipit parcere omnibus, consulere generi hominum, suum cuique reddere, sacra publica aliena non tangere.
(Cic., De re publica III, 24)?

sgiralt ha dit...

L'avantatge d'aquesta és que es pot interpretar d'una altra manera, vista la desconfiança que solen mostrar els cossos policials: a cada cos les seves competències sense ficar-se en les dels altres.
De tota manera a qui ha d'agradar és a la consellera, no pas a mi, humil blocaire.

Anònim ha dit...

I alguna cosa d'Èsquil? Perexemple: "El culpable ha de pagar. Aquesta és la llei sagrada" (al final de l'Agamèmnon). L'únic inconvenient que hi veig és que avui per avui els culpables campen ben amples!

sgiralt ha dit...

També és força adient però no sé si la religiositat solemne d'Èsquil pot captivar el laic tripartit.