Una nova pedrera amenaça la pedrera romana del Mèdol
M'he assabentat per l'Avui que el projecte per fer una pedrera a 700 metres del l'antiga pedrera romana del Mèdol -un paratge d'interès històric i ecològic declarat Patrimoni de la Humanitat- ha obert un viu debat a la ciutat de Tarragona. Al seu dia l'Ajuntament ja es va oposar a la concessió de llicències per a l'explotació, però el Tribunal Superior de Justícia va donar la raó a l'empresa promotora, Àrids Terraco. La nova pedrera preocupa tant a l'Ajuntament com a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT). Aquestes dues institucions consideren que l'activitat podria tenir un impacte irreparable sobre el jaciment històric, i en conseqüència, la UNESCO podria retirar el seu reconeixement. També hi són contraris els grups ecologistes, per por que, a més a més, afecti els paisatgístics i els biològics. Una d'elles, Mediterrània, va presentar davant la delegació de Medi Ambient un estudi que qüestiona l'impacte de l'explotació. Ara qui ha de prendre la decisió final és el departament de Medi Ambient. El govern, que fa uns mesos va resoldre provisionalment a favor de l'explotació, encara no ha decidit la llicència definitiva.
Arriba las murallas!
Pel mateix diari podem seguir la situació de la muralla de Tàrraco, després de l'ensorrament d'un tram la setmana passada (vegeu més avall). L'informe elaborat sobre les causes de l'ensorrament lplanteja la necessitat de fer un estudi en profunditat sobre l'estat de conservació del monument. El problema sembla que és la terra amb què es van farcir determinats trams de la muralla, que quan plou pressiona els murs exteriors. Els romans utilitzaven materials no expandibles en el farciment de la muralla, com ara la ceràmica. Però en reconstruccions posteriors la muralla es van reomplir amb terra. Ara caldrà saber els trams que requereixen un nou farciment.
Pel que fa al tram enfonsat es preveu que es reconstruirà aviat. Tot i que es reutilitzaran els carreus originals, és a dir les pedres exteriors, el president de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, Rafael Gabriel, va lamentar que serà molt difícil que la muralla recobri l'aspecte d'abans de caure, perquè, segons ell, no s'havia documentat peça per peça.
Així mateix, s'ha detectat que un dels problemes de gran part del perímetre de la muralla és la falta d'impermeabilització del pas de ronda. La direcció general de Patrimoni ha aprovat dues partides de pavimentació que sumen 1,2 milions d'euros.
El que em deixa més tranquil de tot plegat és que la culpa no la tenien els constructors romans, que ulitzaven els materials correctes, sinó els qui van venir després. Com diu l'escultor Ian Hamilton Finlay, The World Has Been Empty Since the Romans.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
En fi, que tant tu com Ian Hamilton Finlay veniu a dir que qualsevol temps passat fou millor... Cosa molt clàssica per ciceroniana ('O tempora! O mores!', etcètera), per cert. :D
Qualsevol temps no! El franquisme no, per exemple. En tot cas els temps dels grecs i dels romans...
Almenys això és el que ens toca defensar als classicistes.
Això de posar una pedrera al costal del Mèdol és horripilant.
Els responsables n'hauran de donar comptes a la història: per quatre punyeteres 'pessetes' o euros són capaços de les barrabassades més fastigoses.
I jo em demano: si això tira endavant els responsables qui seran, els de la pedrera o les autoritats que ho hagin permès?
Publica un comentari a l'entrada