dimarts, de novembre 29, 2005

Tàrraco en miniatura i papa llatinòfon

Ja fa dies vaig recollir la notícia que estava prevista la instal·lació d'una gran maqueta de la reconstrucció de la ciutat romana de Tàrraco en el seu moment d'esplendor, cap a l'any 124 d.C. Doncs bé ahir se'n va fer la presentació pública i demà s'inaurgura a la Volta del Pallol (plaça del Pallol).
notícia: Diari de Tarragona / Avui



L'ajuntament ens informa que com a complement didàctic, el Museu d'Història de la Ciutat, ha organitzat un concert i un seguit de demostracions de reconstrucció històrica, a la mateixa Volta del Pallol, a les 20,30 hores:

dia 2, culte als déus de la llar.

dia 3, banquet a Tàrraco.
dia 4 (a les 18,30 h.) concert a càrrec de la Cobla Reus Jove.

dia 9, l'exèrcit i Tàrraco al segle II dC

dia 10, l'escola a Tàrraco.

Les invitacions es poden recollir a les taquilles de la Casa Castellarnau (9,30 - 18,30 h.).

També es faran visites guiades a l'exposició els dies 3, 4, 10, 11, 17 i 18 de desembre per a a grups de 30 persones.


Però encara hi ha altres novetats:

L'amatent Èlsinor (gràcies!) ens fa saber que el papa Benet XVI convida a ensenyar el llatí als joves perquè no es perdin «els seus tresors» segons una notícia publicada al Diari de Balears: en rebre ahir els membres de la Fundació Latinitas, al Vaticà, per a la salvaguarda de la llengua llatina i de la literatura clàssica i cristiana, Benet XVI els adreçà un discurs en llatí per exhortar-los a difondre aquesta llengua, sobretot entre els joves, mitjançant noves metodologies (vaja, això sí que és una innovació!). Així mateix, el pontífex confessà la seva «alegria de poder parlar en llatí» als participants en el concurs promogut per la institució esmentada. Aquesta fundació ha editat el Lexicon recentis Latinitatis (si hi cliqueu hi podreu veure algunes llatinades recents).

S'ha presentat el web de l'any Joan Coromines per donar a conèixer l'obra d'aquest eminent lingüista i el programa de la llarga celebració del seu centenari.

Finalment qui vulgui pot consultar l'extens dossier que dijous passat va publicar el suplement llibresc del Periódico sobre mitologia grega -i d'altres- amb abundància de referències bibliogràfiques (Cal estar registrat per llegir-lo).

1 comentari:

èlsinor ha dit...

Bé, aquesta maqueta serà una bona raó per a fer-nos tornar a Tarragona una vegada més.