divendres, de juliol 21, 2006

S.O.S. Catalunya romana en miniatura

El fòrum de Tàrraco en maqueta.

A través de la llista d'Auriga s'ha distribuït un S.O.S. del qual val la pena fer-se ressò. Des de fa anys l'alumnat de l'IES Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat ha anat construint maquetes fonamentalment d'edificis i ciutats de la Catalunya romana sota el guiatge de la professora Conxita Collellmir. La finalitat és apropar els estudiants al món clàssic i fer-los entendre i valorar el nostre patrimoni cultural. L'exposició està formada per 40 maquetes, que ocupen 50 m2, i que reprodueixen els edificis següents:
  • L'habitatge: domus, insulae, vil·les (incloses les de Torre Llauder, Els Munts i Sant Boi).
  • Els espectacles públics: teatre de Mérida, teatre, amfiteatre i circ de Tàrraco.
  • Les ciutats: Tàrraco, Bàrcino i Empúries.
  • Els temples: els de Tàrraco, Bàrcino, Empúries i Vic.
  • Les necròpolis: Plaça de la Vila de Madrid a Barcelona, necròpolis paleocristiana de Tàrraco.
  • Les termes: les de Badalona i Sant Boi, les termes públiques del fòrum d'Empúries.
  • Altres monuments: Arc de Berà, Torre dels Escipions, pont romà de Martorell, la Ciutadella de Roses, Partenó d'Atenes, Olímpia.
L'exposició va acompanyada de plafons explicatius, dossiers, vídeos i CDs. Aquest conjunt ha estat exposat en diversos llocs i es mostra habitualment a professors i alumnes. Actualment constitueix una exposició permanent al Centre de Recursos de Sant Boi. Però aquest està ubicat en un Centre d'Educació Infantil i Primària, que ara reclama les aules on estan exposades les maquetes, i per tant l'exposició es queda sense lloc. Per això es demana a les entitats, centres i persones amants de la cultura clàssica, amb possibilitats d'acollir el conjunt d'aquest material, que ajudin a trobar-li una nova ubicació.
Si teniu alguna idea brillant per mantenir aquest valuós treball a la vista de tothom deixeu-la en els comentaris sense oblidar-vos de posar el vostre correu electrònic.

Podeu trobar infomació sobre l'exposició i la realització de les maquetes, amb una mostra virtual d'unes quantes d'elles al web del
Centre de Recursos de Sant Boi. A més podeu consultar Els edificis romans a les aules una memòria en PDF de la llicència d'estudis desenvolupada per Conxita Collellmir (2003-2004).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sebastià, ¿por qué no en el Camp d'Aprenentatge de Tarragona? ¿O no iban a hacer otro clásico en Empúries? Supongo que luego puede pedirse de forma temporal por otras entidades, pero para guardar el material y ser utilizado, aunque sea por partes, quizá fuera un buen lugar.
Seguiré pensando, que ese trabajo tan fantástico no puede perderse.

sgiralt ha dit...

Ja he enviat un avís a la responsable de la col·lecció perquè sàpiga que aquí trobarà una o més idees amb la intenció d'ajudar.