dilluns, d’abril 09, 2007

Arriben els romans... a TV3

Ja podeu veure l'anunci de la sèrie La via Augusta que emetrà TV3, tal com vaig recollir aquí fa un temps, a partir del 26 d'abril, si no hi ha cap canvi. Ja sabeu que m'agrada criticar, així és que segueixo amb la feina. En la família al voltant de la qual gira l'argument hi trobem el protagonista anomenat ni més ni menys Pompeu Escipió, metge d'August però republicà convençut (amb aquest nom, què voleu), que té dues filles: Júlia i Màrcia. D'altra banda Antoni té dos fills: Adrià i Marc...

Ja veieu per on vaig? En efecte avui em centraré en l'onomàstica romana: segons el costum romà les filles de Pompeu només es podrien dir Pompeia -totes dues igual. I per altra banda que un fill d'Antoni (nomen) es digui Marc (un praenomen), perfecte, però que un altre se l'anomeni Adrià (un cognomen) embolica bastant la troca, oi?

Espero que finalment als amics valencians no se'ls privi de veure la sèrie, atès que la desconnexió de la Televisió de Catalunya per part del govern valencià està prevista precisament per al dia abans, el 25 d'abril, una data simbòlica.

8 comentaris:

Dolors ha dit...

Pot resultar molt distret. No hi ha res més entretingut i educatiu que passar-se hores de classe demostrant als alumnes les mentides que diuen a la tele... Si més no acaben veient les diferències.

Anònim ha dit...

A pesar d'aquests errors històrics (que ja haurien pogut esforçar-se en no cometre), la sèrie té molt bona pinta i sembla interessant. Ja veurem si realment ho és.

Com bé dius, esperem que no ens tallen la TV3 al País Valencià. I si desgraciadament és així, esperarem que alguna ànima caritativa puge la sèrie a l'e-mule.

Ana Ovando ha dit...

Pues como Mª Dolors, creo que será entretenido llevar las críticas a clase. Quizá una caza: a ver quién encuentra más errores (confrontando con la adecuada documentación).

Espero también que nos mantengas al día de todos esos errores que a muchos nos pasarán desapercibidos. Ya sabes que nos encanta tu visión crítica.

sgiralt ha dit...

Ana, la meva intenció no és pas anar criticant tots els errors o potser més aviat llicències de la sèrie. Sí que penso que se'n pot treure profit per a les classes com diu la Dolors i fins i tot pot ser més efectiva una pedagogia a la contra. Una wiki que recopili tots els errors/llicències?

Blai, esperem que no calgui, però de tota manera per Internet es podrà veure.

santi ha dit...

Amb errors històrics o inexactituts culturals no deixa de ser una forma lúdica de pervivència del món antic que de segur entretindrá a bona part del professorat de clàssiques, i que potser enganxe algún xaval a estudiar cultura clàssica o llatí.
Encara que tanquen la senyal dels repetidors valencians, supose que podrem seguir veient TV3 per cable.

Lídia R.E. ha dit...

Doncs jo també penso que és una bona idea que promou la pervivència del món clàssic però no sé si serà molt acurada. No es tracta de criticar per criticar però aquests errors d'onomàstica que comenta en Sebastià ja diuen molt. Segur que en podrem trobar d'altres i no sé fins a quin punt han rebut assessorament històric per fer la sèrie. Potser n'han rebut però s'han permès llicències "televisives". He vist l'anunci que n'han fet a tv3 i no sé...m'ha sonat a sèrie "còmica". No sé si hi ha un rerafons gaire seriós...

sgiralt ha dit...

Naturalment, Lídia, que és una sèrie còmica i per tant s'entén que es prenguin llicències, i algú ha dit aquí que està assessorada per un historiador però de vegades potser falta una mica d'imaginació: no podria haver estat divertides les confusions entre dues germanes anomenades Pompeia, per exemple?

Per cert, que també en sortirà un llibre de divulgació que suposo que serà més "fiable".

Santi, de tota manera esperem que la pugui veure com més gent millor, no solament la sèrie, sinó TV3.

Anònim ha dit...

Ja porten emesos uns quants episodis de la sèrie i no l'he poguda veure tant com voldria però, a part dels noms, em va semblar poc creïble l'estructura d'aquella família. Em sobta que Pompeu sigui el "cap de casa"... de la família de la seva dona! No hauria de ser el seu cunyat?

I quan vaig sentir l'Enric Calpena dient que "Tarraco tenia el títol de coloniáe"... em va posar els pèls de punta!