dissabte, de febrer 03, 2007

Romans a la Xina?

Un equip de científics ha pres mostres de sang de 93 persones que viuen a la zona de Liqian, una remota població del nord-oest de la Xina, als marges del desert de Gobi, per fer-los una prova d'ADN i esbrinar si són descendents de legionaris romans. El primer a suggerir un vincle d'aquesta ciutat amb Roma va ser Homer Dubs, un professor d'història xinesa a Oxford durant els anys 1950, relacionant les cròniques xineses segons les quals Liqian va ser fundada per soldats capturats a la batalla de Zhizhi pels xinesos el 36 a.C. i la llegenda de la legió perduda de Marc Licini Cras, membre juntament amb Juli Cèsar i Pompeu del primer triumvirat, derrotat i decapitat pels parts a la batalla de Carres, actualment Harran (53 a.C.). La hipòtesi de Dubbs apuntava que un cert nombre de soldats romans supervivents s'haurien anat desplaçant com a mercenaris cap a orient fins a ser capturats pels xinesos disset anys més tard a Zhizhi, defensada segons les cròniques per uns misteriosos soldats que empraven tècniques militars similars a les romanes, com la famosa testudo.

Abans de ser demostrada la teoria ja ha quallat tant a Liqian que un dels seus habitants, Cai Junnian, amb alguns trets físics occidentals com altres conciutadans seus, va viatjar al consolat italià de Xangai per trobar els seus suposats parents. I és que el poble té lesperança de sortir de la misèria i convertir-se en una atracció turística si es confirma el seu pretès origen romà.

Notícia: Daily Telegraph (a través d'ARLT) / La vanguardia

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessant el tema. Felicitats.

Anònim ha dit...

Em sembla que Valerio Massimo Manfredi té un llibre sobre aquest tema tan curiós. Per cert, he entrat a la wikipedia, seguint un dels enllaços que has posat en l'article, i m'he assabentat que a partir de Marc Aureli els romans tingueren una sèrie d'encontres amb els xinesos. Molt interessant, sense cap dubte.

sgiralt ha dit...

Gràcies pels comentaris, Pia Almoina, i Blai.

Sobre la novel·la de Manfredi, jo no l'he llegida però em sembla que et refereixes a El imperio de los dragones (L'impero dei draghi, 2004), que se situa en realitat tres-cents anys més tard, en època de l'emperador Valeri. Però potser s'ha inspirat en aquesta hipòtesi. Actualment se n'està fent una pel·lícula.