dimecres, de desembre 28, 2005

Novetats de literatura grega

El suplement cultural de l'Avui dedica un ampli reportatge a la literatura grega actual:

Des de fa uns anys, la literatura grega contemporània viu un moment d'expansió fora de les seves fronteres
(Aida Segura)

El punt de partida d'aquesta obertura va ser l'any 2000 amb Grècia com a país convidat a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt. Editors, autors i membres d'institucions culturals van arribar a la ciutat alemanya abans del començament de la fira i es van dedicar a promocionar una literatura rica i heterogènia, molt allunyada de la imatge folklòrica i tòpica que sovint s'ha projectat del país. El Liber 2005, aquest any celebrat a Madrid, també ha tingut Grècia com el país convidat d'honor, amb el lema Muchas Grecias. Perquè a la literatura grega hi tenen cabuda tots els gèneres i tendències, des de la novel·la social fins a la policíaca (...), passant per la narrativa històrica, el realisme màgic i la ciència-ficció. Grècia viu un moment de creativitat literària excepcional que ha decidit donar a conèixer malgrat ser un país allunyat dels circuits editorials dominats pel mercat anglosaxó.

Llegiu-ho tot

Magris

A cegues de Claudio Magris (Edicions de 1984)

Un arriscat punt de vista narratiu és el que ha triat Claudio Magris per a la més ambiciosa, fins ara, de les seves obres. Un llarguíssim monòleg que uneix un combatent comunista que viu tots els inferns del segle XX i un personatge real, un mariner danès del segle XVIII. Una narració amb tints èpics, en la qual també treu el nas el mite de mà de Jàson i els argonautes.
Llegiu-ne l'entrevista a l'Avui (
primera pàgina i segona, PDF).

Avançament del cicle de pensament i cultura clàssica

Durant vuit setmanes successives a partir del dijous 26 de gener, a les vuit de la tarda, se celebra al CaixaForum de Barcelona un cicle de conferències d'estudiosos d'arreu sobre vuit grans figures de l'antiguitat grecollatina. Els temes són d'allò més variats, i els preus, mòdics:
Alexandre: biografia i mite (Carlos García Gual), Virgili, la paraula poètica (Antonio Alvar), Diògenes el cínic: un provocador (Alberto Bernabé), August o com es fabrica un imperi (Marc Mayer), Pitàgoras, entre la religió i la ciència (Christoph Riedweg), Epicur: filosofia i felicitat (Francesc Casadesús), Sòcrates: entre la història i la llegenda (Tomàs Calvo), i Juli Cèsar, aspectes cinematogràfics (Pedro Luis Cano). La filosofia del cicle, coordinat pel professor de la Universitat de les Illes Balears Francesc Casadesús, es basa a resseguir les claus que fan de la cultura grecollatina un antecedent de la nostra amb moltes ramificacions en l'actualitat.

Baricco

Podeu veure el programa De llibres emès pel
Canal 33 sobre Homer, Ilíada d'Alessandro Baricco (La Magrana/Anagrama), amb Ricard Ruiz i Jaume Pòrtulas de convidats des d'aquí (durant uns dies).