La necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid, descoberta el 1954 i objecte de noves excavacions entre el 2000 i el 2003, ha estat condicionada recentment en una nova museització inaugurada el passat 31 d'octubre. El nou acondicionament permet l'accés directe a les tombes situades a l'espai a l'aire lliure i inclou una petita però interessant exposició que mostra algunes troballes notables i que forma part dels centres del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). Amb aquestes dues fotos podeu veure la dignificació que ha suposat aquesta intervenció.
Ara:
Abans:
De l'àrea descoberta podeu veure unes quantes fotos més, d'ara i d'abans, que inclouen diferents tipus de tombes que s'hi veuen -cupae de pedra, cupae de maons, esteles, túmuls cònics...- i inscripcions. Per desgràcia no us puc mostrar fotos de l'exposició, ja que, com al centre principal del MUHBA, el conjunt monumental de la Plaça del Rei, no està permès fer-hi fotos. És una política molt poc comprensible en una institució que se suposa que té com un dels seus objectius principals difondre la història i els monuments de la ciutat. Que jo sàpiga és l'únic museu arqueològic de Catalunya en què està prohibit fotografiar. Encara més, és l'únic museu públic on faig visites amb els estudiants que fa pagar als grups escolars -i que a més posa un nombre mínim per considerar un grup escolar. No és difícil entendre que aquestes condicions responen a un interès merament econòmic, que, a parer meu, no escau a una institució pública.
Per contra resulta encomiable oferir en accés obert -llevat el darrer número- una publicació com els Quaderns d'arqueologia i història de la ciutat de Barcelona (PDF). En el número 7 d'aquesta revista trobareu un monogràfic molt complet que estudia la Via Sepulcral des de tots els punts de vista. D'altra banda teniu el dossier de premsa distribuït per la inauguració.
Finalment, entre altres recursos que trobareu en aquesta pàgina sobre Bàrcino, cal destacar com a novetat el web De Bàrcino a BCN, un recorregut per la història de Barcelona amb vídeos, imatges, textos.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Moltes gràcies per aquesta informació, Sebastià! Fa pocs dies vaig ser-hi amb els meus alumnes de Llatí, dins la visita a Barcino. Vam utilitzat el servei de guia, que va ser tot un encert. Com bé dius, és de difícil explicació que cobrin l'entrada (extensiva al Museu d'Història de la Ciutat) als grups escolars. Crec que una bona campanya de protesta a l'Ajuntament, per part dels centres, podria donar resultat...
Una bona proposta, Lluís, a veure si et fan cas!
Publica un comentari a l'entrada