divendres, d’abril 16, 2010

La vil·la romana de Paterna segueix amenaçada


Segons denuncia Jorge Cubells la vil·la romana descoberta el 2009 a Paterna (l'Horta) s'està cobrint per construir-hi blocs de pisos sense que l'ajuntament ni la Conselleria de Cultura de la Generalitat valenciana hi faci res per impedir-ho. Ja s'han destruït un 33% del jaciment, en el qual s'han trobat mosaics, enterraments i una basílica paleocristiana. En trobareu més informació i més fotos al web de Cubells.

Actualització: segons Levante hi ha la intenció de fer-ne un museu sota els edificis. No crec que sigui la millor manera de "posar en valor" el jaciment. Sobre la seva importància llegiu l'interessant comentari d'en Javier en aquesta entrada.

1 comentari:

JAVIER ha dit...

Esa villa romana es fundamental para conocer varias cosas, entre ellas, el sistema romano de produccion agricola,el entramado de canalizaciones y acueductos, la aparicion de las invasiones visigodas y la existencia de un nucleo romano cristiano ( llamado mozarabe) hasta 1100 aprox. que dato su desaparicion al retirarlos Alfonso VI, junto con los mozarabes de Valencia, Quart y Manises ante el empuje de los Almoravides.
La persistencia del nombre Paterna (del padre en latin): es seguro que estuviese en activo esa villa y todo lo que ha sido destruido (con el beneplacito del arqueologo municipal y el ayuntamiento)hasta epoca muy cercana a la reconquista de Jaime I en 1238.Las piedras no hablan, hablan las personas, y la existencia de la palabra Paterna entre nucleos bereberes norteafricanos aculturados era imposible.
Por otra parte, hemos descubierto un puerto fluvial romano, que tenemos publicado, asociado a esa villa romana de Paterna.
Creo debe conservarse y dedicarla a recrear lo que era una villa romana en todo su esplendor.