dijous, de gener 24, 2008

Cultura projecta diluir el Museu d'Arqueologia de Catalunya en un museu de ciències socials

El pla de museus que va presentar dilluns passat el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, preveu tancar el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) amb la intenció de diluir-lo en un nou museu nacional de ciències socials amb el nom provisional de Catalònia, juntament amb el Museu d'Història de Catalunya i les col·leccions etnològiques. Es pretén que el nou museu s'inauguri el 2014 a Barcelona i que en un únic discurs universalista centrat en la societat catalana, vinculi passat, present i futur, amb una posada en escena altament tecnològica.

El projecte ja ha tingut una mala acollida entre arqueòlegs i acadèmics per l'efecte negatiu que es creu que tindrà en la divulgació i el conreu científic de l'arqueologia.

Així doncs, després d'una decadència provocada per anys d'abandonament el MAC serà enterrat en ares d'un discurs postfòrum i post-ESO, difícil de conciliar amb la recerca aprofundida i la divulgació del passat. En comptes de destinar recursos a rellançar un museu nacional ja existent, coherent, arrelat al territori i amb un potencial molt considerable -atès que inclou els jaciments d'
Empúries, Ullastret i Olèrdola, a més del CASC i de les seus de Barcelona i Girona-, resulta que es vol desmantellar-lo per aixecar un macromuseu poti-poti, on les nostres arrels grecoromanes quedaran difuminades i on es reuniran conjunts molt diferents. Per adonar-se d'aquesta disparitat només cal pensar que el Museu d'Història de Catalunya no presenta peces originals, mentre que l'Arqueològic aplega no tan sols una àmplia col·lecció constituïda per peces originals sinó també importants jaciments. I encara no se sap si hi haurà recursos disponibles per construir el nou museu, ja que per ara la prioritat són els petits museus. No m'estranyaria gens que aquest projecte tan "ambiciós" quedés en no-res i que només servís per accelerar la decadència del MAC.

I si faltava reequilibrar territorialment el MAC, fins ara circumscrit a les províncies de Barcelona i Girona, amb la incorporació del Museu Arqueològic de Tarragona, sembla que el traspàs quedarà per al pròxim estatut.

Actualització: un reportatge a l'Avui recull les primeres reaccions dels especialistes, a favor i en contra, davant el nou museu.

Actualització (25/1/2008):
Entrevista: Eduard Voltas, Secretari de Cultura de la Generalitat, assegura que se seguirà invertint al Museu d'Arqueologia i al d'Història de Catalunya els pròxims anys (Avui).

Per cert, si voleu, podeu veure una mostra fotogràfica de les peces del MAC.

3 comentaris:

Margalida Capellà ha dit...

Em sembla una decisió poc encertada, espero que s'ho repensin. Què podem fer per salvar el desmantellament del Museu d'Arqueologia? Si deixem morir el MAC, què serà de l'arqueologia a casa nostra?

sgiralt ha dit...

Que s'ho repensin i que facin un bon museu arqueològic.

Montserrat ha dit...

No pot ser que una conselleria a mans d'ERC decideixi liquidar el que ni la dictadura va fer.
Segur que rectifiquen