dimecres, de gener 18, 2006

WWW Emerita Augusta


Teatre romà de Mérida (S.G.)

Enguany ens hem trobat que la coordinació de les PAU a Catalunya ha decidit afegir Emèrita Augusta, l'actual Mérida, a les ciutats romanes incloses al temari de selectivitat de llatí. Per tant, en ser una novetat, als professors i als alumnes de segon de batxillerat ens ha d'interessar especialment veure què podem trobar a la xarxa sobre aquesta ciutat.


Sens dubte el web més complet és Simulacra Romae, un lloc promogut pel consorci Urbium Hispaniae Romanae, format pels ajuntaments de Tarragona, Còrdova i Mérida. Està dedicat, a més, als fòrums imperials de Roma i a Tàrraco, Còrdova, Bràcara, Cartago Nova, Narbona, Lugdúnum, Burdigala i la regió vèneta. Pel que fa a Emèrita Augusta ofereix la història de cada ciutat, una visita virtual a les seves restes (naturalment la part més interessant de cara a les PAU), i enllaços, a més d'altres seccions destinades més aviat a un públic especialitzat: bibliografia, informes d'excavació, articles en línia.

En canvi,
Un paseo por Augusta Emerita és el que està més orientat a secundària i, per tant, pot ser el més adient per als estudiants. José Fernando Pablos ens hi permet fer un recorregut a través de la Mérida romana, edifici per edifici, amb fotos i explicacions detallades, a més d'activitats i consells per a la visita real (per als qui s'hi animin).

Consorcio de la Ciudad Monumental de Mérida, que gestiona els monuments de l'antiga Emèrita Augusta proporciona en el seu web, entre altres, els serveis següents: notícies actualitzades, activitats, fòrums i una breu explicació de cada monument, a més d'informació.pràctica per a la visita. Resulta útil i està ben presentada però, al meu parer, es podria esperar més de l'organisme que hauria d'estar més interessat a difondre el patrimoni romà de Mérida. Per exemple, hi trobo a faltar la reconstrucció virtual dels principals monuments.

Finalment es pot fer una ullada al
Museo Nacional de Arte Romano de Mérida, que, a més d'activitats, notícies, enllaços, publicacions del museu, dóna la possibilitat de fer una visita virtual i veure moltes de les peces que exposa.

Un altre dia seguirem amb enllaços a les altres ciutats romanes incloses al temari de les PAU.