El Museu d’Història de la Ciutat de Girona revisa els orígens d'aquesta ciutat sobretot a partir de noves dades arqueològiques però també recordant els relats llegendaris. Gerunda va emergir entre les anys 80 i 70 a.C. com una fundació romana de nova planta, situada en un estratègic espadat a la confluència dels rius Ter, Onyar i Galligants. Com és habitual en les ciutats romanes va ser dissenyada amb una estructura ortogonal, però dins una muralla irregular per adaptar-se a una orografia difícil. La creació de la ciutat romana coincideix amb l'abandonament del poblat ibèric de la muntanya de Sant Julià de Ramis. Aquesta hauria estat la Kerunta preromana, els habitants de la qual haurien estat forçats pels romans a traslladar-se al nou emplaçament.
De Kerunta a Gerunda. Els orígens de la ciutat,
Museu d’Història de la Ciutat, Girona,
fins al dia 7 d’octubre.
Aprofito per recollir aquí la informació d'una lectura gironina de Kavafis per al dijous 5. Ah! I si aneu a l'exposició no us oblideu de veure el mosaic de la vil·la de Can Pau Birol.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Sebastià,
quan tingui una estona, aniré a veure-la. De fet, ahir vam passar pel davant, però no teniem temps (la visita al CASC va ser tan enriquidora i interesant, que es va allargar massa).
I, si vens per Girona, podriem trencar el "fatum", oi?
Salutacions.
Lluís.
Ja ens explicaràs què tal està. I si vinc a veure-la ja t'ho diré, naturalment.
Sebastià,
ja hi he anat. No és gran cosa, perquè gairebé tot són fotos i mapes. És una exposició petita i sense gaire contingut.
He aprofitat per passar pel Museu i he fet unes fotos del mosaic que he penjat al Flickr (parcials, és clar).
Lluís, moltes gràcies per la informació i per les fotos.
Publica un comentari a l'entrada