divendres, de novembre 02, 2007

Noces baleàriques

Recullo un meme de Mertxu i Ana, que l'ha deixat voluntari:

Cadascú de nosaltres ha de posar en el seu blog algun fragment, nota o comentari d'un autor grec o romà dels rars, rars, d'aquells que duem uns quants anys sense sentir ni pronunciar.

En resposta reprodueixo un passatge de Diodor Sícul, un historiador grec de Sicília del segle I a.C. No sé si és un autor prou rar per a la cadena, però el text és per sucar-hi... pa.

"Perquè [els balears] són més amants de les dones que tots els altres, les valoren tant que, quan algunes dones són capturades pels pirates que ataquen pel mar, les rescaten donant tres o quatre homes a canvi d'una sola dona [...] Entre ells es dóna un estrany costum pel que fa a les noces. A les festes de noces, el primer dels familiars i dels amics segons l’edat i el segon i els restants se colguen l’un rera l’altre amb les núvies i el nuvi és el darrer a aconseguir aquest honor".
Biblioteca històrica, V, 1, traducció de C. Blanes i altres

ADVERTIMENT

Després de llegir els justificadíssims
comentaris d'algunes de les meves víctimes del meme anterior i com que no m'agrada gaire que em posin en compromisos ni posar jo l'altra gent en compromisos, deixo llibertat de contestar o no contestar als meus nominats i faig la solemne declaració -jurant per les aigües de l'Estix si cal- que a partir d'ara els únics memes que acceptaré d'ara en endavant seran els voluntaris, com aquest. I que ningú s'ho prenguin malament: jo crec que els que escrivim blogs el que volem és escriure del que volem i quan volem.

5 comentaris:

sgiralt ha dit...

A veure si algun grup de reconstrucció històrica de les Illes s'anima a escenificar les noces baleàriques i a representar-les en el pròxim congrés de la SEEC.

Ana Ovando ha dit...

Es una idea fantástica, además creo que hay ganas de hacer muchas cosas por las Islas.

Un texto muy interesante, Sebastià, gracias por compartirlo. Cuando los historiadores recogen este tipo de noticias suele ser por lo extraño, comparado con su propia costumbre. Supongo que eso de cambiar una mujer por varios hombres resultaba del todo chocante y es de admirar en los habitantes de las islas. Aunque lo de las fiestas nupciales no termina de convencerme: pobre novio, esperando su turno el último :-o

Me parece que en esto de los memes hay también épocas: de repente llegan dos y luego estamos meses sin ninguno. Espero que ahora descansemos una temporadita de esos compromisos. De cualquier modo, tomo nota de tu advertencia para no endosarte de nuevo otra tarea.

sgiralt ha dit...

Les Illes Balears i Pitiüses eren molt exòtiques per als grecs i romans. Això era molt abans del turisme massiu, és clar.

caludio eliano ha dit...

Diodor Sícul està molt bé per a seguir aquesta cadena. La veritat és dels rars rars.
Gracies per haver continuat.Vaig comentçar aquest meme/memo d'una manera, no sé com dir-te, juganera, però m'he adonat del gran nivell que està assolint.
Per cert, no creus que si es representaren les noces balears al proper congrès, no ens poidrien acussar d'intent d'assassinat? Mira, que estan ja molt majors, i a certes edats...
Torne a repetir-te:GRACIES.

sgiralt ha dit...

Gràcies a tu per la idea, Mertxu.