divendres, de setembre 14, 2007

Primícia sobre l'Asclepi d'Empúries

Aquí s'han recollit diverses vegades les vicissituds i els dubtes al voltant de l'Asclepi d'Empúries, que gairebé atenyen la categoria de culebrón. Ben aviat es resoldrà el misteri perquè en la darrera agenda d'activitats del Museu d'Arqueologia de Catalunya s'anuncia per al mes vinent i fins al febrer l'exposició que l'ha de mostrar per primera vegada després de la restauració i ha de descobrir-ho tot sobre aquesta famosa escultura. En la publicitat es guarden ben bé de dir res sobre quin es resultat de les recents recerques exhaustives paral·leles a la seva restauració. Ara bé, si ens fixem en el títol de la segona de les conferències programades entorn d'aquesta exposició:
  • "L’Esculapi i les excavacions arqueològiques a la ciutat grega d’Empòrion" (Xavier Aquilué), Barcelona, MAC, 22 de novembre, 19 h.
  • "Els braços del déu. Com, quan i per què una estàtua d’Esculapi va passar a ser del déu Serapis" (Joaquín Ruiz de Arbulo i David Vivó), Barcelona, MAC, 13 de desembre, 19 h.
ens indica ja per on van els trets: l'escultura era originàriament d'Asclepi, però en un moment donat va ser reconvertida a Serapis. Quin pot ser aquest moment? Doncs jo m'imagino que quan es va construir el temple de Serapis, al costat del santuari (Asclepi?) on es va trobar l'estàtua en qüestió.

Sed nominandus est Asclepius (nec Aesculapius)

Finalment, seria molt demanar al
Museu d'Arqueologia de Catalunya i als arqueòlegs en general que es referissin a aquesta estàtua grega amb el nom grec del déu de la medicina (Asclepi) en comptes del romà (Esculapi)?

3 comentaris:

Ana Ovando ha dit...

No creo que sea mucho pedir, estoy totalmente de acuerdo en llamarle Asclepio.

sgiralt ha dit...

Oi que no costa gaire?

Pere Izquierdo i Tugas ha dit...

Benvolguts amics de l'arqueologia. L'Esculapi d'Empúries és possible que mai no fós Esculapi, sinó que directament arribés a Empúries com a Serapis. La identificació amb un o altre déu no és tan fàcil ni clara com sembla. Ho podeu descobrir en l'exposició del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Com que la identificació no és clara i l'estàtua té un nom popular consolidat, és amb aquest nom, L'Esculapi d'Empúries, com creiem que ha de ser denominada. Jo sóc filhel·lenista, però hel·lenitzar el nom de l'estàtua quan sabem que possiblement no és el nom correcte, seria una bajanada. I perdoneu la contundència. Trobareu totes les dades i arguments en el catàleg de l'exposició L'Esculapi. El retorn del déu. L'entrada és gratuïta els darrers diumenges de mes, o sigui que no hi ha excuses per a no visitar-la.