dimarts, de febrer 27, 2007

Qui vol jugar al còtabos?

Jugador de còtabos (esquerra). Tomba del Tuffatore, Pèstum.

Els grecs d'època clàssica tenien el costum de jugar al còtabos (κότταβος) en els simposis. El joc consistia a llençar les últimes gotes de vi de la copa de manera que anessin a parar dins un recipient posat a una certa distància. Aquesta era estructura bàsica però el còtabos va anar prenent modalitats més rebuscades per augmentar-ne la dificultat. Encertar o no l'objectiu era interpretat com un auguri favorable o desfavorable en matèria d'amors. En aquest sentit podem comparar-ho al costum de desfullar una margarida, que no sé si és encara vigent.

El cas és que diumenge vinent, el dia
4 de març a les 12 h., teniu la possibilitat de saber si teniu bona punteria jugant al còtabos.

Dins les activitats de l’exposició Reflexos d’Apol·lo al MAC-Barcelona, KuanUm ofereix un taller de divulgació històrica dedicada al públic familiar sota el títol de “Kóttabos: el sillon-ball de l’antiguitat”. La finalitat és explorar la dicotomia de l'apol·lini i el dionisíac d’una forma desenfadada i mostrar que l’esport preferit de la majoria dels hel·lens era el simposi. L'activitat consistirà en una visita comentada a l’exposició utilitzant algun objecte relacionat. Seguirà una petita degustació, molt elemental i amb un gust adaptat als temps actuals i, es finalitzarà jugant al còtabos. Això sí, amb aigua, per no empastifar gaire.

La llàstima és que es faci amb aigua, però és clar, amb públic infantil ja se sap. De tota manera jo els proposaria que fessin una altra sessió amb vi, nocturna si pot ser, per al públic adult. I ja posats, per què no reconstruir un simposi sencer?

4 comentaris:

Ana Ovando ha dit...

¿Día? ¿Lugar? ¡Me apunto!

sgiralt ha dit...

Que ens ho diguin els de KuanUm.

Pere Izquierdo i Tugas ha dit...

Mireu al web www.mac.es

sgiralt ha dit...

Això vol dir que la visita nocturna del 19 de maig inclou el còtabos?