dijous, de juny 29, 2006

Valentia ab urbe condita

Les restes sota la plaça de l'Almoina (Foto: Las provincias)

Ahir l'alcaldessa de València, Rita Barberà, va inaugurar la nova plaça de l'Almoina de València al cap de tretze campanyes d'excavacions arqueològiques desenvolupades al llarg de vint anys. La remodelació, projectada pels arquitectes José María Herrera i José Miguel Rueda, deixa veure part de les termes romanes a través d'una superfície de vidre de 300 m2 coberta per una làmina d'aigua.


Entre les restes trobades a l'àrea destaquen, de l'època romana republicana, l'
horreum o magatzem, les termes -les més antigues de la península Ibèrica- i el santuari; de l'època romana imperial, el fòrum, la via Augusta, la cúria -seu del govern de la ciutat- el nimfeu, la basílica civil i la presó martirial; de l'època visigoda, el baptisteri, el cementiri i la memòria martirial.

El projecte s'ha de completar amb el futur Museu de l'Almoina. El museu està previst que estigui enllestit en un termini de vuit mesos, i permetrà visitar les restes romanes, visigodes, islàmiques i cristianes que s'hi han trobat en els diversos estrats que es remunten al primer període de la València romana, fundada al 138 a.C.


Notícia:
ajuntament de València / Levante / Las provincias / Europa Press

4 comentaris:

Isabel Barceló Chico ha dit...

¡Cuántas veces he bajado a esas ruinas cuando todavía estaban excavando!Fueron mi refugio diario durante el rato del almuerzo a lo largo de varios meses. Les tengo un afecto especial. Y espero que esté pronto terminado el museo. Es nuestra Roma pequeña, entrañable, el corazón de la ciudad. Saludos cordiales.

sgiralt ha dit...

És cert que els romans van crear multitud de ciutats a imatge de Roma i així van néixer moltes de les nostres: València, Barcelona... Ara totes dues mostraran la roma que van ser i que resta dins les seves entranyes. I no són tan sols les pedres, naturalment.

EtEgoInArcadia ha dit...

Vaja, isabel, doncs tu has tingut més sort que jo, que només vaig poder-les visitar una vegada abans que començaren la restauració, tot i que cal dir que passe pel seu costat cada cap de setmana, quan isc de nit pel Carme (ja saps, primum uiuere...) ;)

sgiralt ha dit...

Arcadi, em recordes un altre blocaire valencià que conec a través de la xarxa, també molt marxós ell, ;)