dijous, de febrer 09, 2006

El mur del temple imperial de Tàrraco



Maqueta de la part superior de Tàrraco, amb el temple imperial i el seu recinte, el fòrum provincial i el circ (en sentit descendent), Museu d'Història de Tarragona (Foto: S.G.).


La catedral de Tarragona s'alça sobre l'antic temple de culte imperial romà, construït a l'època Flàvia (69-96 d.C) i que presidia l'immens fòrum provincial de Tàrraco. Les últimes excavacions al perímetre del claustre de la seu, orientades a solucionar-ne els greus problemes d'humitat, han permès descobrir més de seixanta metres de l'imponent mur que tancava l'ampli recinte al voltant del temple (témenos), del qual fins fa poc només se'n coneixien uns quinze metres.


En el farciment del mur s'hi va abocar la runa de les antigues estructures del recinte. A partir dels elements que s'hi han trobat, l'arqueòleg Andreu Muñoz ha intentat recompondre l'antiga ornamentació de la plaça: la part exterior del pòrtic estava coronat amb un fris en què alternaven clipei -elements decoratius en forma de medalló- amb motius vegetals o bé figures cariàtides, mentre que la part interna estava revestida de grans plaques de marbre.

Notícia: Avui