dimarts, de desembre 13, 2011

Lliçó d'economia antiga

Una peripècia econòmica de l'època de Neró, extreta del Satíricon de Petroni (38, 11-16), que potser es pot llegir com la metàfora de la fi d'una època i l'inici d'una altra. Per sort la humanitat ha progressat molt des d'aleshores i aquestes coses avui dia són impensables:

I què diré d’aquell que jeu en el lloc reservat per al llibert, quina bona vida es va fotre! No el blasmo pas. Va arribar a tenir un milió de sestercis a les seves mans, però després va anar de mal borràs. Pel que sé està endeutat fins a l’últim dels seus cabells. Però pels déus que no ha sigut culpa seva -perquè no hi ha ningú més bona persona-, sinó dels maleïts lliberts que van arrambar amb tot. Fica-t’ho al cap: “Olla de molts, no bull” i “Quan se'n va el diner, els amics se'n van també”. Ara està com el veus, però quin bon negoci es va muntar! Era empresari de pompes fúnebres. Solia sopar com un rei: senglars coberts amb el pèl, pastisseria fina, aviram. Tenia cuiners, pastissers... Es vessava més vi sota la taula que el que un altre té al celler. Més que una persona, era xauxa. Quan l’empresa feia aigües i tenia por que els creditors s’adonessin que anava a la bancarrota, va anunciar una subhasta amb un rètol que deia:
GAI JULI PRÒCUL FARÀ UNA SUBHASTA DELS BÉNS QUE LI SOBREN.

Quid ille qui libertini loco iacet? Quam bene se habuit! Non impropero illi. Sestertium suum vidit decies, sed male vacillavit. Non puto illum capillos liberos habere. Nec mehercules sua culpa; ipso enim homo melior non est; sed liberti scelerati, qui omnia ad se fecerunt. Scito autem: sociorum olla male fervet, et ubi semel res inclinata est, amici de medio. Et quam honestam negotiationem exercuit, quod illum sic vides! Libitinarius fuit. Solebat sic cenare, quomodo rex: apros gausapatos, opera pistoria, avis, cocos, pistores. Plus vini sub mensa effundebatur, quam aliquis in cella habet. Phantasia, non homo. Inclinatis quoque rebus suis, cum timeret ne creditores illum conturbare existimarent, hoc titulo auctionem proscripsit: C. IVLIVS PROCVLVS AVCTIONEM FACIET RERVM SVPERVACVARVM." 

Natura morta, mosaic romà, Musei Vaticani, Roma 
Natura morta, mosaic romà, Musei Vaticani, Roma