dimecres, d’abril 27, 2011

La defensa de les humanitats

Les desafortunades declaracions del conseller de sanitat del 7/3/2011 -"Si vol estudiar filologia clàssica per plaer, s'ho pagarà vostè"- completament fora de lloc -perquè es ficava en un camp que no era el seu sense tenir ni idea de què parlava- han tingut l'efecte positiu de provocar tot un seguit de respostes a favor de les humanitats en general i dels estudis clàssics en particular. Finalment, doncs, s'ha alçat la veu des d'àmbits diversos contra el lent i fins ara silenciós arraconament de les disciplines que estudien els fonaments de la nostra cultura i, si més no, s'ha parlat de la qüestió als mitjans de comunicació.

Curiosament es troba a faltar a la llista les dues universitats catalanes que ofereixen filologia clàssica i les dues societats d'estudis clàssics que actuen al nostre país.

Com apunta l'editorial de La Vanguardia, recentment han aparegut dos llibres que tracten el problema de la decadència de les humanitats:  Adéu a la Universitat de Jordi Llovet i Sin fines de lucro. Por qué la democracia necesita de las humanidades de Martha Nussbaum. El mateix Jordi Llobet ho comenta en el diàleg que té sobre el seu llibre a la darrera emissió de L'hora del lector, que podeu veure aquí: