dimecres, de gener 05, 2011

Renovació i ampliació del Museu de Badalona

Com sabreu, el passat 17 de desembre es va inaugurar l'ampliació i renovació del Museu de Badalona, que per cert també ha renovat el seu web, tot i que encara no està complet. Al museu ara s'hi poden veure no solament les termes de tota la vida, sinó també una part de la trama urbana de la ciutat romana de Bètulo, amb una museització atractiva i didàctica. A més, ha augmentat i s'ha millorat la col·lecció d'objectes exposats, malgrat la falta d'explicació per a cadascuna de les peces que esperem que s'hi afegeixi aviat.

Més informació: El punt, El periódico, El país (Salutariter delecto),

Us deixo amb una breu galeria fotogràfica de la nova museització i amb una de les peces més destacades de la col·lecció: la Tabula hospitalis.Tabula hospitalis, Museu de Badalona

MP(eratore) NERVA CAESAR(e) · TRAIANO
AVG(ugusto) · GERM(anico) · II (iterum)
C(aio) · POMPONIO · PIO CO(n)S(ulibus)
(ante diem) VI(sextum) IDVS IVNIAS
BAETVLONENSES EX HISPANIA CITERIO
RE · HOSPITIVM FECERVNT
CVM Q(uinto) LICINIO SILVANO GRANIANO
EVMQVE LIBEROS POSTEROSQVE
EIVS · SIBI LIBERIS · POSTERISQVE
SVIS PATRONVM COOPTAVERVNT
Q(uintus) · LICINIVS SILVANVS GRANIA
NVS · BAETVLONENSES · EX HIS
PANIA CITERIORE IPSOS LIBE
ROS POSTEROSQVE EORVM · IN
FIDEM CLIENTELAMQVE · SVAM
LIBERORVM POSTERORVM
QVE SVORVM RECEPIT
EGIT LEGATVS
Q(uintus) CAECILIVS · TERTVLLVS

Traducció:

Sota el segon consolat de l'Emperador Nerva Cèsar Trajà August, Germànic, i el de Gai Pomponi Pius, el sisè dia dels idus de juny, els betulonenses de la Hispània Citerior han fet un pacte d'hospitalitat amb Quint Licini Silvà Granià i l'han escollit com a patró d'ells mateixos, dels seus fills i dels seus descendents, a ell, els seus fills i els seus descendents. Quint Licini Silvà Granià ha acollit sota la seva fidelitat i clientela, així com la dels seus fills i dels seus descendents, els betulonenses de la Hispània Citerior, els seus fills i els seus descendents. Ha actuat com el seu delegat Quint Cecili Tertul.

Font: Georges Fabre - Marc Mayer - Isabel Rodà, Inscriptions romaines de Catalogne, París, Centre Pierre Paris - Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 1984-2002.
Vol. I, núm. 139.