dimecres, d’agost 06, 2008
Els romans feien calçotades?
L'arqueòleg László Borhy ha interpretat un fresc romà del s. III com un home menjant calçots. La pintura va ser trobada el 2000 a la ciutat de Szony (Hongria), a la riba del riu Danubi i avui es conserven al Museu Klapka György
Segons Borhy representen dos servents, un dels quals sosté en una mà una safata de plata amb els calçots mentre amb l'altra mà se'n menja un. L'altre, del qual només queden el bust i el braç dret, aguanta amb la mà un recipient de bronze que devia contenir la salsa per als calçots.
De fet, el romà Apici, al seu De re coquinaria, ja donava diverses receptes per a la preparació del porrus capitatus, una d'elles consistent a fer-los a la brasa. I el poeta hispà Marcial també hi feia referència a l'epigrama XIII, 19. Ara bé, no sé si es tracta de la mateixa espècie que el calçot.
Seria interessant saber què n'opinen els de Kuanum i si afegiran els calçots al seu repertori de menges romanes.
Més informació: Avui
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
6 comentaris:
ho han dit a la cadena SER, també...no sé què dir...en tot cas no trobo que es vegi tant i tant clar com diuen...
Clar no ho és gens. Però divertit sí.
El calçot no és més que un rebrot forçat de les cebes habituals (Allium cepa) d'origen relativament modern, uns cent anys i escaig. Potser el que menjaven eren porros... o cap de les dues coses...
Gràcies per la informació.
La veritat és que no semblen existir notícies fidedignes dels calçots abans del segle XIX. Sembla una bona notícia per que els periodistes ens facin passar l'estiu, si no fós perquè l'original de la notícia no és de l'Avui si no del nou web patrimoni.cat, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El porro és el que té més números per ser-ho però podria haver-hi més candidats.
Gràcies per l'aclariment, Kuanum. A veure si almenys això serveix per augmentar l'interès en la cuina romana.
Publica un comentari a l'entrada