Des de fa més d'una setmana la Viquipèdia en català ja ha passat dels 100.000 articles. Així ha aconseguit arribar a la dissetena posició de totes les llengües presents a la Wikipedia en el rànquing per nombre d'articles, en el qual, per cert, la versió llatina es troba en la posició 54a, amb uns 18.000 articles.
És una bona notícia. Ara bé, el que em pregunto és què és més important per a una obra de referència, com sens dubte ja és la Wikipedia: la qualitat o la quantitat dels articles? Confesso que consulto sovint la Wikipedia, però he de dir que la qualitat és molt desigual, com a conseqüència del que és la mateixa grandesa del projecte: la seva creació col·laborativa per tota mena de persones. Jo he trobar errors garrafals -i fins i tot faltes d'ortografia- en les diverses versions que he consultat -la catalana, la castellana, la francesa, la italiana i la llatina- al costat d'alguns articles que m'han sorprès per la seva gran qualitat. Dels errors només se salva de moment l'anglesa, que té un nivell general d'elevada qualitat.
Una altra cosa és l'arbitrarietat en l'extensió dels articles: només cal que veure la dimensió desproporcionada que dóna la Viquipèdia al culebrot més durador de la televisió catalana, El cor de la ciutat, en comparació amb la de la primera obra coneguda de la literatura occidental, la Ilíada.
Continuant amb la versió catalana, aquests problemes es fan més evidents quan des de la campanya de la Marató Viquipèdia s'ha fet l'aposta d'incorporar-hi articles redactats per estudiants de secundària, un dels factors que més ha contribuït en el recent salt quantitatiu tan notable. La veritat és que no deixa de fer un cert neguit donar com a referència una obra que ha estat redactada en part per alumnes d'ESO i que atorga la mateixa capacitat decisòria a un estudiant de secundària, que es troba encara en procés de formació, que a un científic o un especialista en un camp determinat. Si més no, esperem que els professors hagin fet una bona supervisió de la feina. En la meva opinió és potser més adequat deixar aquesta mena d'iniciatives a estudiants universitaris, que almenys comencen a especialitzar-se, tal com tinc previst fer properament. Al cap i a la fi si la Wikipedia anglesa té el prestigi que s'ha guanyat és perquè també hi col·laboren especialistes.
Finalment una dada menys coneguda: l'èxit innegable de la Wikipedia està contrastat per l'existència de la seva paròdia, també en diverses llengües: Uncyclopedia.org (en anglès), Valenciclopedia (en valencià pseudoblavero), Inciclopedia (en castellà), Necyclopaedia (en llatí macarrònic)...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada