divendres, d’abril 20, 2012

Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova

Des dels metges grecs Erasístrat i Galè l'amor-passió era considerat una malaltia. Herència d'aquesta tradició, en la medicina medieval la malaltia de l'amor, de la qual parlaven els poetes medievals i que es considerava potencialment mortal, va rebre el nom d'amor hereos o amor heroicus (del grec eros). El Tractatus de amore heroico d'Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) és el primer tractat llatí de què és té constància dedicat monogràficament a l'amor heroic. El tractat explica les causes els símptomes d'aquesta malaltia d'acord amb les teories mèdiques de l'època i proposa alguns remeis per curar-la. Ara tot just ha aparegut la primera traducció en qualsevol llengua d'aquesta breu obra d'Arnau.

Tractat sobre l'amor heroic introducció i text llatí deMichael McVaugh i traducció i notes de Sebastià Giralt, Barcelona, editorial Barcino (Biblioteca Barcino, 7), 2011.

Per saber més de l'amor heroic: La malaltia de l’amor en la medicina medieval, UABDivulga, 02/2012 (català) /  La enfermedad del amor en la medicina medieval, UABDivulga, 02/2012 (castellà).

Fotografies eròtiques d'Albert Carreras inspirades en el Tractat sobre l'amor heroic.

El periodista Gaspar Hernández parla del Tractat de l'amor heroic:



Vídeo-resum de la presentació de Tractat sobre l'amor heroic d'Arnau de Vilanova (6/03/2012), amb Gaspar Hernández, Carles Duarte, Joan Santanach i Sebastià Giralt.



Ressenyes:
Notícia al diari Ara: Editorial Barcino publica el Tractat sobre l'amor heroic, d'Arnau de Vilanova.

 L'amor heroic al Suplement de Catalunya Ràdio: