divendres, de maig 28, 2010

Es destrueix un aqüeducte romà trobat a Tarragona mentre es projecta la restauració d'un altre a Constantí

Avui va d'aqüeductes tarragonins, amb una de freda i una de calenta. En plena celebració del festival Tàrraco Viva i quasi deu anys després de la declaració del conjunt arqueològic romà de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat, ahir es va iniciar la destrucció de part d'un aqüeducte romà en molt bon estat de conservació, a més de les parets d'un edifici, un conjunt de restes que ha aparegut al carrer Colom, en el decurs de les obres del Mercat Central. El tram d'aqüeducte trobat té una longitud d'uns cinquanta metres, amb un canal de 60 cm. d'ample, una altura de 81 cm. i una amplada entorn d'1,5 m.

Aqüeducte en procés de destrucció, Tarragona

La demolició d'estructures arqueològiques abans que hagi finalitzat l'excavació constitueix un fet inusual. El procediment normal consisteix que, una vegada conclosa la fase de desenterrament de les estructures, s'elabora un informe que posteriorment es remet al Departament de Cultura perquè la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural determini què es fa amb les restes aparegudes. En aquest cas la Generalitat ja ha autoritzat la destrucció d'aquestes troballes.

Potser hauríem de parlar de Tarraco Exstincta en comptes de Tarraco Viva? No saben l'ajuntament i la Generalitat que la declaració de Patrimoni de la Humanitat comporta la responsabilitat de conservar les restes i, en cas d'incompliment, es pot retirar aquest títol?
Foto i més informació: Diari de Tarragona.

Com a contrapunt la bona notícia és que l'anomenat Pont de les Caixes de Constantí serà restaurat i reconstruït de forma integral. Es tracta d'un aqüeducte considerat fins fa pocs anys medieval, però que en realitat reaprofita l'estructura d'una conducció romana, segons va quedar demostrar el 2008. Les restes perillaven perquè hi passava traçat de la carretera que ha d'unir Reus i l'estació del tren d'alta velocitat a la Secuita. Però finalment la modificació d'aquest projecte permetrà respectar l'aqüeducte.Foto i més informació: El Punt.

Aqüeducte de Constantí

Per acabar amb una nota més frívola aquí teniu la foto de la maqueta del Pont del Diable, el famós aqüeducte de Tarragona, a MiniTàrraco. Foto i més informació: El Punt.