dimarts, de març 06, 2007

Eivissa i el Campello: l'asfalt devora el patrimoni

Fa un temps Sergi Ferrús ens alertava d'una denúncia de la Colla Muntanyenca davant el perill que corria la vil·la romana trobada en les obres de circumval·lació del Campello (l'Alacantí). Ara la Conselleria de Cultura valenciana ha autorizat la destrucció parcial del jaciment per permetre la continuació de les obres, malgrat que alhora reconeix que no s'han acabat els estudis arqueològics. En concret la zona que serà destruïda inclou abocadors i sitges, entre altres materials, tots ells qualificats de poc valor. Des de l'escassa informació de què disposo em pregunto: si no s'han acabat els estudis arqueològics com es pot jutjar el poc valor d'una part del jaciment? Per què continuar les obres quan encara no sap si caldrà modificar-ne el traçat en cas que es conclogui que el conjunt mereix ser preservat?

Trobareu un ampli recull de premsa i fotos de tot el procés al web de la Colla Muntanyenca del Campello i la informació actualitzada a Commentariola Hispaniae.

D'altra banda ens hem assabentat a través de la Flauta de Pan que les infrastructures en construcció a Eivissa continuen destruint el patrimoni arqueològic d'aquesta illa, com ens hem fet ressò diverses vegades aquí. Ara l'autovia de l'aeroport ha malmès ja part de les restes d'una altra vil·la romana (o punicoromana) sense previ avís ni sense cap estudi previ. La resta del jaciment, que sí està en aquest moment sent objecte d'una excavació arqueològica, està amenaçada per la continuació de la via. Aquest és el tercer jaciment destruït en part o totalment per la nova autopista.

Més informació: Diario de Ibiza.

És casualitat que els governs que mostren tan poc respecte pel patrimoni històric -el valencià i eivissenc- tinguin les mateixes sigles? Per no parlar també del seu poc respecte pel patrimoni natural o lingüístic. Segur que no són els únics, però sens dubte en són els capdavanters. Ja en tenim prou!