dimarts, de setembre 26, 2006

CIRCE 2007: clàssiques i TIC a Dinamarca

Professors aplicats davant les pantalles (foto: Jens Vermeersch)

El dissabte passat Ana Ovando, de tants ulls com Argos, alertava que ja havia sortit la convocatòria de Comenius del pròxim curs sobre clàssiques i TIC adreçat a professors de llatí i grec de secundària de tot Europa sota l'ègida de CIRCE, organització amb membres de diversos països europeus que promou les TIC en l'ensenyament de les clàssiques. L'estiu passat (sí, sí, per desgràcia ja ha passat de llarg) he tingut la sort de participar en la primer curs, realitzat a Oxford, on Ana i jo vam conèixer-nos en persona juntament amb una quarentena llarga de professors de clàssiques de diversos països europeus. El de l'estiu vinent, de l'1 al 7 d'agost, tindrà lloc a Dinamarca, a la població de Nyborg. Però no us amoïneu: el curs no és en danès sinó en anglès. I tampoc cal un domini absolut d'aquesta llengua per seguir-lo.

De tota manera no sé si des de l'
agència espanyola es pot omplir ja el formulari per una beca Comenius 2.2.C, que cobreix les despeses de l'estada i la matrícula, segons els barems posats posteriorment pels departaments o conselleries d'educació, que tramiten la paperassa (en el cas de Catalunya l'Oficina de Cooperació Educativa i Científica Internacional). No sé si en aquesta convocatòria donaran prou diners per cobrir també el viatge, perquè, a diferència de les agències d'altres països, a nosaltres no ens va arribar.

Pel que fa als continguts s'hi dóna una visió prou completa i variada de l'aplicació de les TIC a la didàctica de les clàssiques amb la introducció a diferents eines complementàries entre si. El nivell inicial és zero: només cal dir que la primera lliçó és copiar i enganxar, tot i que en alguna sessió es fa diferenciació de nivell.
En el nostre cas el programa va resultar potser una mica massa dens i intensiu per als pocs dies que durava -m'imagino que està ajustat al màxim-, i no es va oblidar d'incloure algunes activitats de lleure. D'altra banda l'hospedatge en un college d'Oxford va ser gairebé principesc.

De tota manera el millor va ser trobar-nos amb professors de clàssiques de tot Europa, poder treballar i divertir-nos junts i, malgrat les diferències de sistemes educatius, trobar un terreny comú i parlar de la possibilitat de projectes en col·laboració, mentre comprovàvem que les clàssiques estan disposades a seguir donant molta guerra a tot arreu. També vam constatar que, específicament els catalans, estem a la cua de tots en la situació de les nostres matèries al programa de secundària.

--------------------------------------------------------------------

ΓΝΩΘΙ ΠΡΩΙ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟΝ
NOSCE CRAS NOSTRUM CENTAURUM

3 comentaris:

Ana Ovando ha dit...

Fue un honor poder compartir contigo clases, risas, beers ...
Una experiencia muy recomendable.

sgiralt ha dit...

Igualment, Ana, thanks for everything.

sgiralt ha dit...

Sure, Hans. Again at work, we are missing those few days in Oxford and that wonderful people we met there. All of us must keep on touch.