diumenge, de gener 22, 2006

L'aqüeducte i altres restes romanes d'Eivissa

Una altra notícia important que m'havia quedat al calaix i que recupero avui aprofitant una novetat esdevinguda a la mateixa Eivissa

L'aqüeducte d'Eivissa: crònica d'una destrucció anunciada

A principis de gener es van desmuntar al voltant de trenta metres del tram més llarg conegut -80 metres en total- de l'aqüeducte que al segle I d.C. transportava aigua per a la ciutat romana d'Ebusus (Eivissa) a fi de permetre la construcció d'un grup d'habitatges promogut per una coneguda cadena hotelera pitiüsa. Algunes de les parts han de servir per restaurar-ne la resta. Se'n conservaran un fragment de 50 metres, dins els jardins d'aquesta promoció immobiliària, juntament amb el descobert el 2004 al costat de la central de GESA. Com ja vaig informar, l'any passat, durant les obres del segon cinturó de ronda, de la constructora MAB va destruir una vintena de metres de l'aqüeducte en un tram que havia de ser preservat. Malgrat les denúncies dels ecologistes del GEN, el Consell no va iniciar cap procediment sancionador contra aquesta empresa.

D'altra banda les restes d'un vaixell, probablement romà, trobat a Eivissa seran rescatades al llarg de dues campanyes diferents d'investigació.

Diario de Ibiza, 6/1/2006 (a través de Culturaclasica.com)

Trobades tres tombes romanes davant l'hipòdrom de Sant Jordi

Les excavacions arqueològiques prèvies a la construcció de l'ampliació de la carretera a l'aeroport han descobert tres tombes i els seus corresponents esquelets, d'època romana (segle IV o V d.C.), davant l'hipòdrom de Sant Jordi, segons va informar el conseller insular de Patrimoni, Joan Marí Tur. A més, s'han trobat restes de braçalets de bronze, que han estat dipositats al Museu Arqueològic d'Eivissa. Les troballes estan relacionades amb una vil·la que està sent descoberta ara. Tot el conjunt sembla que és de gran valor arqueològic. Respecte al valor i al futur de les troballes, el conseller va dir que, a partir de l'informe tècnic, es decidirà si s'hi construeix a sobre o si es protegeixen.

Diario de Ibiza, 21/1/2006 (a través de Commentariola Hispaniae)

------------

Vistos els precedents, no es difícil predir que les tombes i la vil·la quedaran també engolides per la voracitat constructiva. Moltes de les nostres autoritats polítiques tenen tan poca sensibilitat pel patrimoni històric com pel natural. I què ens quedarà per al futur? Ciment, asfalt, blocs i xalets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els missatges anònims o poc respectuosos no seran publicats.