dilluns, de març 05, 2007

Premià de Mar descobreix el seu passat romà

Can Ferrerons (foto: ajuntament de Premià de Mar)

Divendres passat es va presentar a la premsa el jaciment romà de Can Farrerons, datat entre els segles III-VI dC i descobert a Premià de Mar durant unes obres l'any 2000. Es tracta d'un edifici octogonal de més de 700 m² amb més d'una vintena d'habitacions. L'edifici formava part d'un gran vil·la residencial i agrícola. L'estat de conservació és excepcional, amb murs de dos o tres metres, gràcies al fet que aquest edifici ha estat tapat per la sorra i els sediments de la riera de Santa Anna durant segles.

La construcció va ser usada successivament com a termes privades, espai de premsat i magatzem, taller de fosa de metalls i necròpolis. S'hi han conservat uns banys amb hipocaust, piscines amb aigua freda, aigua temperada i aigua calenta i una petita banyera. Del període posterior s'hi ha trobat una premsa d'oli o vi, que demostraria que l'ús industrial va rellevar al residencial. Des del moment en què es va descobrir s'ha excavat tota la zona i a la vora s'hi ha trobat fins i tot una petita necròpolis.


No és la primera troballa d'època romana a la vila, sinó que des de fa vuitanta anys se n'han anat un bon nombre, malgrat que la febre constructora dels anys setantes va fer desaparèixer restes de gran valor. Ara, un cop acabades les excavacions, l'
ajuntament preveu fer un museu en l'espai, que ha quedat subterrani. Mentrestant els premianencs que ho vulguin podran veure les restes de Can Farrerons a través de visites guiades que s'organitzaran en els propers mesos.

Més informació:
Punt Diari / Història de Premià de Mar

4 comentaris:

  1. Impresionante yacimiento. Espero que hayas pedido ya una de esas visitas guiadas para proporcionarnos al resto de los mortales un extenso e interesante reportaje fotográfico. ¿Tendremos que esperar mucho?

    ResponElimina
  2. Que jo sàpiga encara no s'han organitzat. A veure si abans de les municipals... Perquè això del romà ven molt!

    ResponElimina
  3. Gràcies per la seva correcció al meu post sobre el llatí. Acabo de descubrir el seu blog i em sembla una feina excel·lent.Estaria bé creuar-nos articles i posts.

    Ramiro
    rsanchezcrespo@gmail.com
    www.historiaclasica.com

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari, Ramiro. Ens seguim llegint.

    ResponElimina

Els missatges anònims o poc respectuosos no seran publicats.