La revista científica Science ha publicat un article (28 abril) en el qual s'aporten noves evidències a favor d'endarrerir la datació de la famosa erupció de l'illa grega de Tera (actualment Santorini, al mar Egeu) més d'un segle respecte de la que donen els arqueòlegs (c. 1500). Proves realitzades amb el mètode del carboni 14 situen l'erupció en el segle XVII a.C. Tot i així, un altre article publicat per arqueòlegs en el mateix número s'hi mostra escèptic. La polèmica encara no està tancada. Tot plegat dóna un bon garbuix cronològic que implica la datació geològica, la de carboni 14, l'arqueologia de Tera i Creta i les dinasties dels faraons egípcies.
L'enorme erupció de Tera ha estat objecte d'una gran atenció per part dels historiadors i de certes espècies més o menys exòtiques. A més d'enfonsar tot el centre de l'illa, tal com es pot veure a la foto, s'ha suposat que hauria estat la causa de la fi de la civilització minoica a Creta i, fins i tot, l'origen dels mites de la Titanomàquia i de l'Atlàntida, narrat per Plató i que ha donat peu a moltes altres teories, al meu parer menys creïbles. Fins i tot algun il·luminat l'ha relacionat amb les plagues d'Egipte i la retirada de les aigües del mar Roig al pas de Moisès. Ja veieu que serveix per explicar-ho tot.
Podeu trobar un dossier de premsa i fotogràfic a Terra antiquae. I la Wikipedia anglesa m'ha deixat de pedra una vegada més. Ja recull les noves dades en l'article abans enllaçat!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els missatges anònims o poc respectuosos no seran publicats.