Des de 1997 la construcció d'un aparcament municipal subterrani a la Plaza del Salón de la ciutat anadalusa d'Écija ha anat treient a la llum un fòrum romà en bon estat de conservació, unes termes, un gimnàs i un temple, així com dotzenes de cases particulars i centenars de mosaics i estàtues. No és estrany, perquè Écija, que se n'orgulleix d'haver estat declarada conjunt històrico-artístic, havia estat en època romana la Colonia Augusta Signa Astigi, una de les grans ciutats de la Hispània Bètica, enriquida gràcies a l'exportació d'oli. Tanmateix, malgrat la lluita del director del Museo Histórico Municipal de Écija, Antonio Fernández Ugalde per preservar les restes, l'ajuntament presidit per l'alcalde socialista Juan Wic, d'infausta memòria, ha arrasat aquest magnífic jaciment per seguir endavant amb les obres previstes. Només se'n preservaran una petita part integrada en l'aparcament i un gran nombre de peces -soltes i descontextualitzades- en el museu. La més destacada és una bella amazona que conserva moltes restes de la policromia original i que podeu veure en aquesta foto (gràcies a Alicia Canto).
Això sí, ara es podrà aparcar al centre de la ciutat.
Aquesta barbaritat ha merescut un article al Times on line (traducció castellana accessible a Commentariola Hispaniae). També podeu llegir una edulcorada Informació ciutadana sobre l'excavació.
Atrocitats com aquestes fan que un es qüestione el verdader interès de les institucions culturals del nostre Estat per la cultura i la història de tots. No s'hauria pogut fer res des del ministeri de cultura?. Lamentablement pareix que no interessava.
ResponEliminaPel que sembla ni el ministeri ni la Junta de Andalucía. No deu ser, potser, que tots pertanyen al mateix partit?
ResponEliminaDeixant a banda les accions vandàliques d'aquests nous bàrbars ignorants, a la pàgina Ancient Greek Art: The Wounded Amazon podem trobar un munt d'enllaços a les diferents estàtues que encara es conserven d'amazones ferides com la d'Écija, per si voleu comparar-les.
ResponEliminaQue es pot complementar llegint l'entrada d'un amic teu:
ResponEliminahttp://lletresdelsinore.blogspot.com/2006/04/els-colors-del-blanc.html
Ja fa temps que els polítics que governen de Pirineus cap avall pensen igual sobre el món grecoromà a l'antiga Hispania.
ResponEliminaJo no crec que sigui just generalitzar, ni amb els polítics ni amb cap altre col·lectiu. En alguns llocs com a Tarragona hi ha hagut una evolució molt positiva de l'ajuntament i del conjunt de la ciutat envers el llegat romà. I això jo diria que no té una relació directa amb un partit o un altre.
ResponElimina