Tal com vam avançar a principis d'any la famosa escultura grega atribuïda fins ara a Asclepi que es va trobar a Empúries i que està dipositada al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), serà objecte probablement d'una nova restauració, si així ho aconsella l'estudia exhaustiu que ara s'inicia. Amb aquesta finalitat serà traslladada avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
La directora del MAC, Núria Rafel, ha explicat avui que el projecte consistirà en un estudi tècnic afons de l'escultura "més representativa de l'arqueologia catalana" que permetrà obtenir noves dades sobre els materials constituents, les pàtines i els recobriments, etc.
A partir dels resultats d'aquest estudi, es decidirà si es reintegren a l'escultura els braços i petits fragments que en formaven part. Una comissió integrada per catedràtics d'arqueologia clàssica de Catalunya i especialistes en escultura d'Espanya i França prendrà les decisions pertinents una vegada finalitzada la fase d'estudi i anàlisis, que no es va poder portar a terme en el moment del seu descobriment fa 100 anys.
Pel que fa al personatge que representa, Rafel ja havia anunciat fa mesos que estava en dubte la identificació tradicional amb Asclepi, déu grec de la medicina anomenat Esculapi pels romans. Ara ja sabem més, perquè va desvelar que en l'actualitat hi ha "un gran consens" a favor d'identificar-lo amb la divinitat grecoegípcia Serapis.
Per part meva voldria recordar que la troballa de l'estàtua va portar a la suposició que el santuari del sud-oest de la ciutat grega d'Empúries estava dedicat a Asclepi. Si ara es rebat l'atribució de l'estàtua també caldrà qüestionar, suposo, la d'aquest santuari. I llavors potser s'hauria de relacionar l'estàtua amb el santuari veí del sud-est, que es va relacionar amb Serapis gràcies a una inscripció bilingüe llatí-grec trobada en dos trossos, a la porta de la ciutat i en una torre. O potser s'hauria de reconsiderar el conjunt de la zona dels temples. De tota manera, ateses les representacions de Serapis que he pogut veure, el cap sí que hi té una retirada -tot i que li falta la cistella per a gra que el sol coronar-, però la posició general no és l'habitual, perquè generalment és representat assegut o solament en bust. Ara, Serapis de vegades és acompanyat d'una serp, com Asclepi i com l'estàtua emporitana. Vaja, que haurem d'esperar les conclusions de l'estudi.
Notícia: Europa Press
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els missatges anònims o poc respectuosos no seran publicats.