dimecres, de febrer 08, 2006

Es protegeix la vil·la romana de l'Énova



El Ministeri de Foment tot just ha començat a cobrir la vil·la romana de
l'Énova (Ribera Alta) per protegir-la mentre durin les obres del viaducte de l'AVE. La Plataforma de defensa de la vi·la, formada per veïns d'aquest poble valencià, preveu que una vegada construït el viaducte es necessitarà una gran inversió econòmica per reexcavar aquesta gran jaciment i adaptar-lo perquè sigui visitable. Per fer-hi front es pretén demanar ajuda a totes l'administracions, la valenciana, l'espanyola i l'europea.

La col·lossal vil·la romana pertanyia a un noble de Sètabis (Xàtiva) i tenia una part agrícola (
villa rustica) i una altra de privada (villa urbana). Entre les dependències incloïa unes grans termes i un temple d'Hèrcules i s'hi han trobat mosaics ben conservats, escultures i estucs pintats. A més, a la vora també s'hi han trobat una via i unes pedreres.

Tal com es va informar en la pàgina de notícies precedent d'aquest bloc (1 i 2), les restes van ser tretes a la llum fa dos anys per les obres de l'AVE. En un principi el mateix projecte del tren de gran velocitat promogut pel govern espanyol anterior amenaçava el jaciment, amb l'autorització de la Conselleria de Cultura de la Generalitat valenciana, però els veïns del poble es van mobilitzar per salvar les restes i amb la seva pressió infatigable van aconseguir paralitzar-ne el recobriment. Finalment el govern espanyol actual va canviar el projecte perquè una plataforma elevés la via per damunt de les restes sense fer-les malbé.


Notícia:
Las Provincias (a través de Los sueños de Hermes).
Informació i fotos (inclosa la de dalt):
Plataforma para la defensa de la Villa y las Canteras Romanas de l'Énova.

2 comentaris:

  1. La verdad es que "temo" por esa protección. Es dramático ver todo lo que se está perdiendo en ese yacimiento. Vale la pena acercarse en compañía de Miquel, el arqueólogo de la Plataforma, o cualquiera de los vecinos implicados y escuchar sus explicaciones para hacerse una idea de la oportunidad que estamos perdiendo de estudiar algo realmente importante.
    Ojalá que esa "protección" no termine por convertirse en olvido y abandono.

    ResponElimina
  2. Bé, Ana, no hi ha dubte que existeix aquest perill. Però si s'ha preservat ja és molt. Si no és ara serà més endavant que s'estudiarà i es visitarà.
    Tot i així esperem poder-ho veure en vida nostra i que no s'hi produeixin expoliacions (un altre dels perills).

    ResponElimina

Els missatges anònims o poc respectuosos no seran publicats.