dimarts, de març 29, 2011

Per què en diuen l'Alba de l'Odissea?

Segurament ha deixat perplexos uns quants el fet que als Estats Units la intervenció militar internacional contra l'exèrcit de Gaddafi s'hagi anomenat l'Alba de l'Odissea, en anglès Odyssey Dawn, perquè és difícil de veure-hi cap relació amb l'Odissea homèrica, més enllà que l'escenari sigui el Mediterrani. Bé, doncs no cal capficar-shi més: si fem cas al que diu Adam Rawnsley sembla que no cal buscar cap sentit simbòlic en el nom sinó que la tria es deu a una combinació per atzar a partir d'una llista de noms proposada pel Pentàgon per a les missions militars. I ara toca les paraules de la llista començades per O.

Sense l'Odissea de l'Alba faria dies que s'hauria acabat la guerra, que ja havia esclatat a Líbia abans d'aquesta operació --i que, com sol passar, no havia provocat cap manifestació de protesta fins que hi han intervingut els EUA--, de manera que milers de persones contràries al règim sanguinari de Gaddafi estarien empresonades, torturades, mortes o desaparegudes. Ara bé, malgrat que alleujar el sofriment de la gent ha de ser l'objectiu prioritari, també és preocupant el dany que pugui causar la guerra al patrimoni cultural del país, com va advertir la directora general de la UNESCO. Dels cinc conjunts libis declarats Patrimoni Mundial tres són jaciments arqueològics grecoromans: Cirene, Lepcis Magna i Sàbrata.

Temple de Zeus a Cirene (1)

Temple de Zeus a Cirene

Teatre de Sàbrata

Teatre de Sàbrata

dilluns, de març 28, 2011

Paideia. Trobada de didàctica: ampliació de termini per inscriure-hi les comunicacions

S'ha ampliat fins el 15 de maig el termini d'inscripció de les comunicacions per a la sessió de Barcamp de Paideia. I Trobada Internacional de Didàctica dels Estudis Clàssics. En aquesta sessió tots aquells professors que vulguin donar a conèixer una activitat docent, materials didàctics o pràctiques docents innovadores, podran presentar una comunicació de 15 minuts, que anirà seguida d’un debat amb els assistents de la mateixa duració.

dimecres, de març 16, 2011

Vídeo de la conferència: Arqueologia a la catedral de Tarragona

La conferència sobre les excavacions a la catedral de Tarragona, que va tenir lloc el 23 de febrer i es va emetre en directe online, ara es pot veure al web de Tribuna d'Arqueologia on també s'hi poden trobar els vídeos d'altres conferències del 2010-2011.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

dimarts, de març 15, 2011

Idus de març

Avui són les idus de març, aniversari de la mort de Juli Cèsar. Sempre m'ha sorprès la poca semblança que tenen entre si els retrats de Cèsar. Aquí en deixo una petita mostra.



Denari romà commemoratiu de l'assassinat de Cèsar (idus de març), Boston
Denari romà commemoratiu de l'assassinat de Cèsar (idus de març)
Museum of Fine Arts, Boston

dimarts, de març 01, 2011

Seminari de l'ICAC: Epigrafia, societat i cultura en l'antiga Roma

Demà s'inicia un nou seminari de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, a Tarragona, sota el títol de "Epigrafia, societat i cultura en l'antiga Roma”, que tindrà lloc els dies 2, 3 i 4 de març del 2011. La conferència inaugural “La comunicazione nel mondo romano: immagine e parola”, a càrrec de la professora Angela Donati (Università degli Studi de Bolonya), serà demà dimecres a les 19 hores a la Sala d’Actes de l’Institut.

Més informació