divendres, de maig 28, 2010

Es destrueix un aqüeducte romà trobat a Tarragona mentre es projecta la restauració d'un altre a Constantí

Avui va d'aqüeductes tarragonins, amb una de freda i una de calenta. En plena celebració del festival Tàrraco Viva i quasi deu anys després de la declaració del conjunt arqueològic romà de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat, ahir es va iniciar la destrucció de part d'un aqüeducte romà en molt bon estat de conservació, a més de les parets d'un edifici, un conjunt de restes que ha aparegut al carrer Colom, en el decurs de les obres del Mercat Central. El tram d'aqüeducte trobat té una longitud d'uns cinquanta metres, amb un canal de 60 cm. d'ample, una altura de 81 cm. i una amplada entorn d'1,5 m.

Aqüeducte en procés de destrucció, Tarragona

La demolició d'estructures arqueològiques abans que hagi finalitzat l'excavació constitueix un fet inusual. El procediment normal consisteix que, una vegada conclosa la fase de desenterrament de les estructures, s'elabora un informe que posteriorment es remet al Departament de Cultura perquè la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural determini què es fa amb les restes aparegudes. En aquest cas la Generalitat ja ha autoritzat la destrucció d'aquestes troballes.

Potser hauríem de parlar de Tarraco Exstincta en comptes de Tarraco Viva? No saben l'ajuntament i la Generalitat que la declaració de Patrimoni de la Humanitat comporta la responsabilitat de conservar les restes i, en cas d'incompliment, es pot retirar aquest títol?
Foto i més informació: Diari de Tarragona.

Com a contrapunt la bona notícia és que l'anomenat Pont de les Caixes de Constantí serà restaurat i reconstruït de forma integral. Es tracta d'un aqüeducte considerat fins fa pocs anys medieval, però que en realitat reaprofita l'estructura d'una conducció romana, segons va quedar demostrar el 2008. Les restes perillaven perquè hi passava traçat de la carretera que ha d'unir Reus i l'estació del tren d'alta velocitat a la Secuita. Però finalment la modificació d'aquest projecte permetrà respectar l'aqüeducte.Foto i més informació: El Punt.

Aqüeducte de Constantí

Per acabar amb una nota més frívola aquí teniu la foto de la maqueta del Pont del Diable, el famós aqüeducte de Tarragona, a MiniTàrraco. Foto i més informació: El Punt.

dimecres, de maig 26, 2010

Jornada de tallers de cultura clàssica a Sagunt

Els passats dies 12 i 13 de març varen tenir lloc a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau les IV Jornades de Didàctica de les Clàssiques, organitzades pel Col·legi de Doctors i Llicenciats amb la col·laboració de l’ICE de la UAB. Una de les propostes que s’hi van presentar van ser els tallers de la Domus Baebia de Sagunt. Atesa l'excel·lent acollida que van tenir aquests tallers entre el professorat assistent -i amb la voluntat d'oferir una jornada completa i estimulant-, l’Equip de Clàssiques de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona ha organitzat per al dia 9 de juliol una sortida a Sagunt, en la qual  es podran visitar les instal·lacions de la Domus Baebia, participar en dos tallers diferents dels oferts a les passades jornades (a triar entre quatre), i fer una visita guiada a les restes romanes, a més de gaudir d'un àpat romà.
PROGRAMA 

06:00-11:00: Viatge d'anada, amb possibilitat de recolllida a Tarragona.
11:00-11:30: Visita a la Domus Baebia.
11:30-13:00: Primera tanda de tallers: Cuina / Màgia.
13:00-15:00: Dinar romà al restaurant Le Fou.
15:00-16:30: Segona tanda de tallers: Escriptura / Mosaic.
16:30-18:00: Visita a Sagunt.
18:00-23:00: Viatge de tornada, amb parada a Tarragona si s'escau.

CALENDARI: divendres 9 de juliol del 2010

DURADA DE L'ACTIVITAT: 7 hores

PLACES LIMITADES: 50*

INSCRIPCIÓ: des del web de l'ICE de la UAB
Preu inscripció: 55€. Inclou: trasllat en autocar (Barcelona/Tarragona-Sagunt i tornada), visita de les restes romanes, visita de la Domus Baebia, dos tallers de cultura clàssica i dinar romà al restaurant Le Fou).
Dates d’inscripció: fins el 22 de juny

* Per dur a terme aquesta activitat caldrà la participació d'un mínim de 45 persones.
* El professorat participant rebrà un certificat d’assistència emès per l’ICE de la UAB.

Cursos d'estiu a les universitats

Entre els nombrosos cursos d'estiu que ofereixen les universitats en trobem alguns relacionats amb els estudis clàssics: 

dimarts, de maig 25, 2010

Cursos d'estiu 2010

Dins els cursos de l'Escola d'Estiu de Secundària, organitzada pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats (de l'1 al 14 de juliol) estan programats els cursos de clàssiques següents:
D'altres cursos relacionats amb els estudis clàssics:
Informació i matrícula.

dijous, de maig 20, 2010

Mites grecs al Grec

El Festival Grec d'enguany torna a dur teatre de tradició clàssica a Barcelona. Entre molts altres espectacles que podeu trobar en el programa aquí destacarem tres muntatges teatrals basats en la mitologia grega:
  • Prometeu, del 13 al 15 de juny, Teatre Grec: l'espectacle que obre el Grec és aquesta versió del Prometeu d'Èsquil realitzada pel dramaturg alemany Heiner Müller (1969) en una representació dirigida per Carme Portaceli i protagonitzada per Carme Elias.
  • L'Odissea, 20 de juny, Teatre Grec, narrada per Lluís Soler amb música de Eduard Iniesta.
  • Eurydice, del 24 al 27 de juny, Teatre Lliure (Sala Fabià Puigserver): una obra de la dramaturga nord-americana Sarah Ruhl (2003), que reinterpreta el mite d'Orfeu i Eurídice.
Si hi esteu interessats, correu a comprar entrades perquè per a alguns espectacles ja no en queden.

    dimarts, de maig 18, 2010

    Una pallassada homèrica: Penèlope de Pepa Plana

    La pallassa Pepa Plana presenta la seva versió actualitzada i còmica de la figura de Penèlope, l'esposa d'Ulisses que va esperar vint anys el retorn del seu marit de la guerra de Troia, a la Sala Muntaner de Barcelona fins al 30 de maig. Si en voleu saber més podeu veure'n aquest vídeo del Telenotícies de TV3 o llegir els articles de l'Avui o de El País.

    Conferències a Tarragona

    En el marc del festival Tàrraco viva es realitzaran les conferències i jornades següents:
    • Conferència “Llibres i biblioteques en el món antic”, a càrrec de Montserrat Tudela i Anna Pell. Antic Ajuntament de Tarragona (carrer Major, 39), dimecres 19 de maig a les 20 h.
    • Jornades "El cristianisme al món romà" coorganitzades per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, el Museu Bíblic Tarraconense i l'Associació Cultural Sant Fructuós amb la col·laboració del Capitol Catedral i del Cor dels Amics de la Catedral de Tarragona. Del 19 al 30 de maig a la Sala d'Actes del Museu Bíblic Tarraconense.
    • “Història i impacte econòmic del Portus Tarraconensis: estat de la qüestió”, a càrrec de Josep Maria Macias, dijous 20 de maig de 2010, a les 20 hores, al Museu del Port de Tarragona, Refugi 2 del Moll de Costa.

    dijous, de maig 13, 2010

    La Nit dels Museus

    La Nit dels Museus és una iniciativa en xarxa promoguda pel Consell d'Europa. A Barcelona i el seu entorn hi participen 38 museus i centres d’exposicions, que aquest dissabte 15 de maig obren les portes de 19 a 1 de manera gratuïta i ofereixen diverses activitats especials pensades únicament per a aquesta nit.

    Al Museu de Badalona la Gaia, membre d'una de les famílies més poderoses i influents de la ciutat, ens acompanyarà, juntament amb el seu esclau Aculeu, i ens descobrirà racons de l'antiga Baetulo com el conducte d'Aigües, la Casa dels Dofins on ella viu amb el seu marit o el Jardí de Quint Licini, on seran atesos per l’esclava personal dels Licini, la Cèleris.

    dilluns, de maig 10, 2010

    Conferència a la UAB: L'escenari de la Ilíada: Troia arqueològica i històrica,

    L'escenari de la Ilíada: Troia arqueològica i històrica, conferència a càrrec del Dr. Ernst Pernicka, professor del Institut für Ur- und Frühgeschichte und Archäologie des Mittelalters, Universität Tübingen, Alemania.

    Dimecres 12 de maig de 2010 de 11:30 a 13:30h a l'Aula P02 de la Facultat de Psicologia de la UAB dintre del Màster Arqueologia Prehistòrica (Departament de Prehistòria UAB).

    La conferència és oberta a tothom és farà en anglès però està previst anar fent la traducció del que s'expliqui.

    divendres, de maig 07, 2010

    Conferències sobre art i antiguitat grecollatina, a Barcelona

    El Caixafòrum de Barcelona organitza un cicle de conferències en què revisen alguns dels aspectes més representatius de l'art grecollatí per recórrer temes de la filosofia, la poesia i la mitologia des de l'antiguitat fins als nostres dies. Coordinació: Francesc Casadesús.
    • El món clàssic en la pintura d'Alma Tadema, per Antonio Alvar, 25/05/2010,
    • Dànae, des dels grecs fins a la modernitat, per Alberto Bernabé, 01/06/2010,
    • La selva i el jardí: dues visions contràries de la natura, per Jaime Siles, 08/06/2010,
    • Bellesa i mitologia en la pintura de Botticelli, per Mercè Gambús, 15/06/2010,
    • A la recerca del Minotaure: de l'antiguitat grega a Picasso, per M. Fátima Díez Platas, 22/06/2010,
    • Els déus grecs en Rubens i Jordaens, per Carlos García Gual, 29/06/2010,
    • L'escola d'Atenes de Rafael. Una lliçó visual de filosofia grega, per Francesc Casadesús, 06/07/2010.

    Places limitades. Preu: 2€.
    Més informació.