Una necròpolis romana del s. III d.C., amb un mínim de vint cossos, ha estat descoberta en el marc de les obres d'ampliació del Mercat del Camp, a la confluència dels límits municipals de Tarragona, Reus i la Canonja. Les primeres hipòtesis apunten que les sepultures podrien correspondre a esclaus de la vil·la dels Antigons.
Més informació: Diari de Tarragona
Blog de l'actualitat clàssica: notícies sobre la civilització grecoromana i la seva pervivència en el món actual.
dilluns, d’abril 27, 2009
divendres, d’abril 24, 2009
El TSJCV considera impossible desfer la restauració del teatre romà de Sagunt
El Tribunal Superior de Justícia valencià ha decidit que hi ha "causa d'impossibilitat legal" per executar la sentència del Tribunal Suprem de l'any 2000 per la qual s'ordenava retornar al seu estat original la restauració del teatre romà de Sagunt pels arquitectes Grassi i Portaceli.
Més informació: Avui, El País.
Més informació: Avui, El País.
dijous, d’abril 23, 2009
Sant Jordi
Jordi, màrtir cristià i tribú militar romà de Dioclecià, presideix la diada dels llibres i de les roses.
dimecres, d’abril 22, 2009
Planimetria Arqueològica de Tàrraco accessible per Internet
La Planimetria Arqueològica de Tàrraco, publicada l'any passat amb més de 40 de plànols de les excavacions arqueològiques realitzades a Tarragona fins al 2004, ara es pot consultar a través dels planes web del Museu d'Història, de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i de la Direcció general de Patrimoni Cultural.
Notícia: Vilaweb
Notícia: Vilaweb
dimarts, d’abril 21, 2009
Primer museu arqueològic de Gaza
Sens dubte la Franja de Gaza és actualment, per desgràcia, un dels territoris amb més projecció mediàtica mundial per metre quadrat. Tot i això se'n desconeix la notable riquesa arqueològica, que no ens ha d'estranyar si tenim en compte la seva situació estratègica i a la presència de nombrosos pobles i imperis al llarg de la història. El que era un dels ports més importants del Mediterrani en època hel·lenística encara conserva tresors arqueològics per descobrir: "Si camines per la platja, pots trobar monedes gregues o romanes. Els pescadors treuen ceràmica hel.lenística", diu el constructor Jawdat al-Júdari. Fins ara les troballes han enriquit els fons de museus foranis, com el Museu Arqueològic d'Istanbul, el British Museum o el Museu d'Israel, però al-Júdari ha instal·lat el primer museu arqueològic de Gaza en un modest edifici amb la seva col·lecció privada, formada per peces que ha comprat o ha trobat i que abracen un període de 5.500 anys.
Més informació: El Periódico
Més informació: El Periódico
dijous, d’abril 16, 2009
Conferència sobre Picasso i els clàssics
La Societat Catalana d'Estudis Clàssics clou el cicle en commemoració del bimil·lenari de les Metamorfosis d’Ovidi amb la conferència: «Picasso y los clásicos. Las metamorfosis del mito», a càrrec de Fernando Checa , catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat Complutense de Madrid
Data: 21 d'abril a les 19.00 h
Lloc: Aula Ramón y Cajal de la Universitat de Barcelona (pati de Ciències), Edifici històric (Gran Via de les Corts Catalanes, 585).
Data: 21 d'abril a les 19.00 h
Lloc: Aula Ramón y Cajal de la Universitat de Barcelona (pati de Ciències), Edifici històric (Gran Via de les Corts Catalanes, 585).
dimarts, d’abril 14, 2009
Retrats mitològics de Miquel de Palol
Miquel de Palol va dedicant uns articles a figures de la mitologia grega entre els retrats publicats a la seva columna del suplement de cultura de l'Avui. Fins ara han sortit (accessibles en PDF):
dijous, d’abril 09, 2009
Una altra pedrera romana a Tarragona
Els treballs per desbrossar una zona verda de la Móra, a Tarragona, han permès treure a la llum part d'una antiga pedrera romana, propera a la del Mèdol. De tota manera el conjunt, denominat com la Pedrera de Mas Marquès, ja estava catalogat. Ara l'ajuntament vol recuperar l'espai i fer-ne un estudi. La part de pedrera que s'ha descobert és un frontal d'uns 80 metres de llargada, i una alçada que arriba als 6 metres en els punts més alts. Actualment, queda a la vista la meitat d'aquest front de pedrera, i la resta continua coberta de vegetació.
Més informació: Diari de Tarragona
Més informació: Diari de Tarragona
Presentació de dos llibres
Na Margalida Capellà m'ha fet arribar la informació de la propera presentació de dos llibres, de caràcter ben diferent -l'un és una novel·la històrica i l'altre un llibre acadèmic-, però que tenen a veure amb la presència romana al nostre país:
- Presentació de la novel·la Barcino, de Maria Carme Roca, dimecres 15 d’abril a les 19: 30 h., Proa Espais, c/ Rosselló 212, Barcelona.
- Presentació de El vi tarraconense i laietà: ahir i avui. Actes del simpòsium (Tarragona, 2009), 21 d'abril a la Casa Municipal de Cultura La Unió de Teià (Maresme).
divendres, d’abril 03, 2009
Entrevista a Carles Miralles
L'Avui publica avui una entrevista a Carles Miralles, catedràtic de filologia grega a la UB, poeta i membre de l'IEC. Parla de la seva trajectòria d'hel·lenista durant més de 40 anys, dels estudis clàssics al nostre país i de l'actualitat de la saviesa antiga. Alguns extractes:
"El mètode filològic és una manera d'acostar-s'hi [al món antic], però totes les maneres són bones... La vida quotidiana és plena dels mites grecs... És el miracle: el grecs clàssics estan a disposició de tothom."
Si voleu podeu llegir tota l'entrevista.
"El mètode filològic és una manera d'acostar-s'hi [al món antic], però totes les maneres són bones... La vida quotidiana és plena dels mites grecs... És el miracle: el grecs clàssics estan a disposició de tothom."
Si voleu podeu llegir tota l'entrevista.
Fascinació per Grècia, a Girona
El Museu d'Art de Girona revisa la influència la Grècia clàssica els artistes i literats del neoclassicisme, el Modernisme i el Noucentisme català en la seva mostra més ambiciosa, titulada Fascinació per Grècia. L'art a Catalunya als segles XIX i XX, que durarà fins al dia 30 d'agost.
Més informació: Avui, Diari de Girona, El Punt.
Més informació: Avui, Diari de Girona, El Punt.
dijous, d’abril 02, 2009
Cicle de conferències: Visions de Grècia
Visions de Grècia és un cicle de conferències impulsada per l'Associació Catalana de Neohel·lenistes que se celebrarà a la Residència d'Investigadors del CSIC - Generalitat de Catalunya (19 h.), sobre la presència de Grècia en l’imaginari d’Occident i la seva relació amb els catalans i els espanyols.
- Dimarts 14 d'abril: Bizanci i Catalunya: complicitat i enfrontament (Ernest Marcos),
- Dimarts 21 d'abril: Antoni Rubió i Lluch: un viatger català a Grècia (1895-1909): ciència i passió (Eusebi Ayensa),
- Dilluns 27 d'abril: Redescobriment de Grècia: viatgers i pintors del Romanticisme (Fani-Maria Tsigakou),
- Dilluns 4 de maig: Un cor grec: el creuer universitari per la Mediterrània del 1933 (Susanna Rafart i Pedro Bádenas),
- Dilluns 11 de maig: Viajeros españoles en Grecia: los expedicionarios de la fragata Arapiles en Atenas en julio de 1871 (José Pascual).