A l'Aldea (Baix Ebre) s'han trobat restes del que probablement va ser el campament utilitzat com a base pels Escipions durant la segona guerra púnica -més concretament entre els anys 217 i 209 a.C. A la Palma, una terrassa al costat de l'Ebre, els arqueòlegs han localitzat monedes gregues, massaliotes, emporitanes i romanes, peces cartagineses saquejades als enemics -una combinació que quadra amb els diners de butxaca dels primers invasors-, restes d'àmfores llançades a la vora del riu i fragments d'armes i estendards.
Segons el professor de la Universitat de Barcelona, Jaume Noguera, es tractaria d'un dels campaments de Publi Corneli Escipió l'Africà. Aquell punt podia ser el lloc on els romans es van concentrar durant uns quants anys i on Escipió va concentrar unes quatre legions (uns 25.000 homes) l'any 209 a.C. per llançar des d'allà la campanya llampec, referida per Titus Livi, en què va destruir Cartago Nova.
Més informació: El Periódico / Universitat de Barcelona/ Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia
Blog de l'actualitat clàssica: notícies sobre la civilització grecoromana i la seva pervivència en el món actual.
dimarts, d’octubre 30, 2007
divendres, d’octubre 26, 2007
Itàlia ferma els blogs
Segons La Repubblica el govern italià ha preparat un projecte de llei que obligarà els bloguers a pagar una taxa i a tenir un periodista professional que es faci responsable dels seus continguts. També s'hi preveuen penes de presó per als bloguers que editin continguts difamatoris. El projecte ja hauria estat aprovat pel govern i només necessitaria el vist-i-plau del parlament.
Amb aquesta mesura Itàlia es posa al nivell de la Xina pel que fa a la llibertat d'expressió a la xarxa. Che bella compagnia!
Notícia: Vilaweb / La Repubblica
Amb aquesta mesura Itàlia es posa al nivell de la Xina pel que fa a la llibertat d'expressió a la xarxa. Che bella compagnia!
Notícia: Vilaweb / La Repubblica
dijous, d’octubre 11, 2007
Teatre grecollatí a Tarragona
La Societat Catalana de Teatre Grecollatí (vinculada a Prosopon) ha programat per a aquest curs 2007-2008 la representació de dues obres (en castellà) al Camp de Mart de Tarragona el dimarts 15 d'abril del 2008, a càrrec del grup Balbo de l'IES Santo Domingo, del Puerto de Santa María (Cadis):
ACTUALITZACIÓ: Més informació i full d'inscripció (document Word).
- Orestes d'Eurípides, 12 h.
- El Persa de Plaute, 15, 30 h
ACTUALITZACIÓ: Més informació i full d'inscripció (document Word).
dimarts, d’octubre 09, 2007
Segon aniversari
Avui és 9 d'octubre: no puc deixar de passar una data tan assenyalada... com la del segon aniversari d'aquest blog. La veritat és que em sorprèn a mi mateix que encara resisteixi, malgrat que unes quantes vegades he tingut fortes temptacions d'engegar-lo a rodar. No sé si és inèrcia o addicció, però la cosa va fent...
dilluns, d’octubre 08, 2007
Les maquetes de la Catalunya romana es queden a Tarragona
En aquest blog ja havíem informat sobre la col·lecció de maquetes sobre el món antic, i especialment la Catalunya romana, elaborades per diverses promocions d'alumnes de l’IES Rafael Casanova sota sota el guiatge de la professora Conxita Collellmir. Aquestes maquetes havien estat exposades al Centre de Recursos Pedagògics de Sant Boi de Llobregat, d'on van ser expulsades de manera improcedent, ja que la poca cura de qui va ordenar-ne el desnonament i la imperícia de qui el va realitzar va provocar la desorganització del conjunt i danys greus a algunes de les maquetes.
La bona notícia és que aquest conjunt d'una quarantena de maquetes ja tenen finalment una nova ubicació en el Camp d’Aprenentatge de Tarragona, on estudiants i professors podran tornar a visitar-lo a partir d'aquest curs. La inauguració d'aquest nou espai es farà el proper 15 de novembre, a les 12 h.
D'altra banda durant el curs 2006-2007 alumnes de l’IES Rafael Casanova han reproduït una maqueta de la ciutat de Bàrcino (vegeu-ne la foto), que es quedarà al centre com a testimoni d’aquesta magnífica experiència pedagògica, a disposició de tots aquells professors i alumnes que la vulguin veure amb les explicacions pertinents a càrrec dels mateixos alumnes.
Trobareu més informació i les dades de contacte per la visita de la maqueta de Bàrcino en aquest document PDF. També podeu veure unes quantes fotos realitzades per Ana Ovando de la nova exposició de les maquetes a Tarragona.
dijous, d’octubre 04, 2007
dimecres, d’octubre 03, 2007
Papirs enigmàtics a la catedral de Barcelona
Auriga ha presentat el segon estudi de l’Inventari Papirològic de Catalunya, ja accessible al web de la revista. Els deu papirs que recull aquest nou lliurament, datats entre els segles V i VIII, estan dipositats a l’Arxiu Capitular de la catedral de Barcelona i es van trobar a la coberta de pell d’un còdex del segle VIII titulat les Homilies de Sant Gregori. El 1927 es va porta a restaurar la relligadura del còdex a la Biblioteca Apostòlica Vaticana i van tornar restaurats. El contingut dels textos encara no s’ha pogut desxifrar, perquè encara no s’han estudiat a fons.
Notícia: Auriga / La Vanguardia
Notícia: Auriga / La Vanguardia
dilluns, d’octubre 01, 2007
Cursos de clàssiques 2007-2008
Aquí us deixo alguns cursos i conferències que se celebraran al llarg del 2007-2008. Per l'actualització de les activitats consulteu l'agenda de Labyrinthus o la de Chiron.
- La Tarraconense desconeguda i pervivència clàssica X, Institut de Ciències de l'Educació (Universitat de Barcelona), IES Secretari Coloma, Barcelona, 28/11/2007-17/05/2008.
- Passeig artístic i literari pel món clàssic, Institut de Ciències de l'Educació (Universitat de Barcelona), Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, 9/11/2007-11/04/2008.
- La projecció del món clàssic en la cultura occidental, XII Curs de Pensament i Cultura Clàssica, Secció Balear de la SEEC - Fundació La Caixa, Caixafòrum, Palma de Mallorca, 30/11/2007-16/05/2008.
- Sis obres mestres de la literatura grecollatina, VII Curs de Pensament i Cultura Clàssica, Secció Balear de la SEEC - Fundació La Caixa, Menorca.
- Dido i Berenice: amor i raó d'estat en la llegenda i història de Roma, III Curs de Pensament i Cultura Clàssica, Secció Balear de la SEEC, Eivissa, 17/09/2007-28/10/2007.
- Cursos de lengua griega actual, básico y medio, UNED (Programa de Formación del Profesorado).
- Cultura clásica: actualización científica y didáctica, UNED (Programa de Formación del Profesorado).
- Los géneros literarios en Roma: la poesía lírica de Catulo y Horacio, UNED (Programa de Formación del Profesorado).
- El mundo clásico en la tradición literaria I: edad media y renacimiento, UNED (Programa de Formación del Profesorado).
- Influencias de la mitología clásica en la literatura española e hispanoamericana del siglo XX, UNED (Programa de Formación del Profesorado).
- Disco ut doceam: Els blogs, una eina educativa per a les humanitats, CEFIRE de Sagunt, 2/10/07-3/12/07.
- Màster en Arqueologia Nàutica Mediterrània, Universitat de Barcelona-CASC, 5/11/2007 - 27/04/ 2008.
- Curs sobre l'aplicació didàctica de les TIC per a professors de clàssiques europeus, organitzat per CIRCE, Roma, 4/08/2008 - 10/08/2008. Programa (dins de Comenius).