dijous, d’octubre 19, 2006

Les maquetes de la Catalunya romana

En relació a l'entrada "Les maquetes de la Catalunya romana en perill" publicada en aquest bloc el dia 5 de setembre passat, fa poc he rebut la carta que publico tot seguit, atenent-me al dret de rèplica.
----------------------

Des de fa anys l’alumnat de l’IES Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat dirigits per la professora Conxita Collellmir, ha anat construint maquetes d’edificis romans, fetes de paper, cartolina i plastilina, convertint-se en projectes cada cop més elaborats fins arribar a la realització de ciutats romanes com Tarraco i Barcino, vertaderes obres d’art

Aquest conjunt de maquetes constituïa una exposició permanent al Centre de Recursos Pedagògics de Sant Boi, el qual està ubicat en el CEIP Rafael Casanova d’aquest municipi i, que la professora Conxita Collellmir realitzava activitats amb l’alumnat del seu institut, IES Rafael Casanova, i amb altres nois i noies de Catalunya.

L’esmentada professora sabia, de fa anys, que havia de buscar una nova ubicació per a les maquetes, ja que el CEIP Rafael Casanova augmentava d’una a dues línies per necessitats d’escolarització i, per això no només les maquetes, sinó els propis Serveis Educatius han de traslladar-se en uns altres espais. Fins i tot, nosaltres vàrem fer al llarg d’aquests anys altres gestions amb: Ajuntament de Sant Boi, Conselleria de Cultura de la Generalitat, Biblioteques de St. Boi, etc., per tal de trobar-li un nou espai

Mentre la Sra. Collellmir feia gestions amb la direcció per ajornar fins el setembre el trasllat, des de la Secretaria dels nostres Serveis Territorials, el dia 20 de juliol, donat que les maquetes encara estaven a l’aula i aquest espai s’havia d’adequar per rebre un grup nou d’alumnes, es va comunicar a la Sra. Montserrat Saladrigas, directora del CEIP Rafael Casanova, que fes la gestió de buscar una empresa per realitzar el trasllat de les maquetes a l’institut l’IES Rafael de Casanova. La Sra. Saladrigas es va posar en contacte amb el director de l’institut per comunicar-li el fet. Per tant la decisió del trasllat va ser responsabilitat dels Serveis Territorials, mai de la directora Sra. Saladrigas. Només va fer bé, la gestió que se li va encomanar.

Lamentem profundament que es publiqués per internet, una informació no contrastada i plena de falsedats i de desqualificacions envers una persona la Directora Sra. Saladrigas, d’una ferma trajectòria professional i humana.

Considerem que el fet és gravíssim, hi ho és més pel fet d’usar el recurs informàtic que fa possible que els insults i els desqualificatius cap a la Sra Saladrigas li arribin amb la força brutal que només és capaç de fer-ho l’anonimat d’un escrit.

Un grup de professorat i alumnat ens ha fet arribar un escrit lamentant i demanant disculpes a la Directora Sra. Saladrigas, és de justícia aquesta manifestació, però els hi demanem, ho facin pel mateix mitjà, pel qual s’ha difós tan ràpida i extensament la difamació i així sigui en la mateixa mesura reparada l’ofensa.

També demanem a altres persones que s’han afegit al maldir d’aquest fet, que en facin pública declaració de disculpa.

I també demanem ho faci el Sr. Sebastià Giralt, per haver ofert el seu espai El dies de Dèdal, del qual n’és responsable, alhora que li agraïm la possibilitat que ens ofereix poder publicar la versió vertadera.

Atentament

Carme Arnau i Planella
Directora dels Serveis Territorials d’Educació i Universitats del Baix Llobregat-Anoia

----------------------

Amb motiu d'aquest carta em veig en l'obligació de fer un seguit consideracions. En primer lloc lamento si la publicació de l'entrada en qüestió ha pogut contribuir a provocar injustament un perjudici a alguna persona.

Ara bé, a la versió dels fets exposada en aquesta carta cal afegir, sobretot, que, a més de la desorganització que va provocar entre les diverses reproduccions, el trasllat va produir un greu dany a algunes de les maquetes de l'exposició. Això demostra que no es va realitzar amb la cura que la fragilitat dels materials requeria. No tinc notícia -i m'agradaria equivocar-me- que ningú s'hagi disculpat per la manera com es va realitzar el desnonament. Així mateix em pregunto si les autoritats competents han fet tot el que està en la seva mà per trobar una nova ubicació a la mostra, com mereix el seu valor pedagògic reconegut
per tothom.

D'altra banda voldria deixar clar que l'escrit aquí publicat en absolut no era anònim. En canvi en aquest bloc van aparèixer una sèrie de comentaris que es van valer de l'anonimat per llençar desqualificacions personals i, malgrat que vaig oferir la possibilitat a les persones que els feien de publicar la seva versió dels fets si ho feien amb noms i cognoms, aquestes s'hi van negar reiteradament. Una d'aquestes persones, que es va autoanomenar "coneixedor de la veritat", va afirmar que les maquetes estaven perfectament, cosa que -segons em consta- és falsa.

Arran d'aquests comentaris vaig decidir eliminar l'entrada -i per això ja no és accessible- i no permetre més comentaris anònims en aquest bloc. Per tant, estalviïn-se aquestes persones de realitzar nous comentaris anònims, perquè no seran publicats.

Per part meva dono per tancada aquesta polèmica. Desitjo que les maquetes trobin una nova ubicació on puguin ser visitades per totes les escoles i que aquesta tasca pedagògica continuï donant tan bons fruits com fins ara. Si voleu més informació sobre les maquetes podeu rellegir l'entrada SOS Catalunya romana en miniatura i consultar els enllaços recollits.